Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων - Ποιες μάσκες απαγορεύονται
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε πώς εξελίσσεσαι η επιδημία και αν θα είναι αναγκαία η λήψη περαιτέρω μέτρων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Την ένταση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη μαρτυρούν, εκτός από τα καθημερινά κρούσματα της επιδημιολογικής έκθεσης που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα στοιχεία των νοσοκομείων αναφοράς κορονοϊού για τις εισαγωγές ασθενών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥ, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πλέον 19 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο «Σωτηρία» στο τέλος Ιουνίου νοσηλεύονταν 9 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 στη ΜΕΘ. Αλλοι 13 ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, οι 11 στην κλινική Covid-19. Oι συρροές κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε δεκάδες -στην Αττική αγγίζουν την εκατοντάδα- και δείχνουν μια ελεγχόμενη μεν, δυναμική, ωστόσο, πορεία του κορονοϊού.
Στην Αττική οι εισαγωγές ασθενών γίνονται με συνεχή ρυθμό και στον Ευαγγελισμό και στο Θριάσιο, όπου νοσηλεύονται 11 και 4 ασθενείς αντίστοιχα. Θετικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα άλλα νοσοκομεία της Αττικής είναι «ελεύθερα κορονοϊού» - μεταξύ άλλων το Αττικόν, η Αγία Βαρβάρα, το ΝΙΜΤΣ, η Παμμακάριστος που είχαν σηκώσει μεγάλο βάρος της νοσηλείας των ασθενών που προσβάλλονταν από κορονοϊό και νοσούσαν.
Εκτός από το ΑΧΕΠΑ άλλοι πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στο «Παπανικολάου» και στο Ιπποκράτειο. Τον μερικό έλεγχο της επιδημίας στην Καστοριά και στην Ξάνθη δείχνουν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας και Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, όπου βρίσκονται 7 και 11 ασθενείς αντίστοιχα.
Επτά ασθενείς νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και άλλοι δύο σε εκείνο της Λάρισας. Τρεις ασθενείς είναι στο Πανεπιστημιακό Πάτρας και ένας σε εκείνο του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Ακόμη, δύο ασθενείς νοσηλεύονται στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές
Υποχρεωτική καθίσταται από το Σάββατο η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ τόσο για εργαζομένους όσο και για καταναλωτές. Αυτό γνωστοποίησε την Παρασκευή με ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από το Σάββατο υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές» ανέφερε η ανάρτηση του κ. Σταμπουλίδη.
Με δεδομένο ότι τα κρούσματα είναι διψήφια καθημερινά και υπάρχει χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ αναμενόταν να επιστρέψει από την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, φαίνεται ωστόσο ότι οι αποφάσεις επισπεύσθηκαν, καθώς πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια του νοικοκυριού τους το Σαββατοκύριακο.
Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη και μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, οι λοιμωξιολόγοι πίεζαν το τελευταίο διάστημα να γίνει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους -και όχι μόνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η απόφαση ήταν επιβεβλημένη, μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορoνοϊού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. Παράλληλα, υπενθύμιζαν ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας τόσο από εργαζομένους όσο και από καταναλωτές, ανέρχεται στα 150 ευρώ -με το κόστος στην περίπτωση των εργαζομένων να επιβαρύνει τον εργοδότη.
Ποιες μάσκες απαγορεύονται
Ο ΕΟΔΥ, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιεί για την σωστή χρήση μάσκας, αλλά και για ποια πρέπει να αποφεύγεται.
- Η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική για τους πολίτες, καθώς συστήνεται μόνο σε επαγγελματίες Υγείας ή σε εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα, όπως γιατρούς και νοσηλευτές. Ο λόγος της απαγόρευσης οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύπλοκη στη χρήση της, γιατί είναι μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, μια γνώση που δεν κατέχει το γενικό κοινό.
Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείται λάθος, απελευθερώνει τα μικρόβια του χρήστη στον αέρα, με αποτέλεσμα να εκθέτει τους γύρω του είτε παραμένει πλήρως ανοιχτή, εκθέτοντας και τον ίδιο τον χρήστη. Εύκολα λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της διασποράς του κορονοϊού.
- Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι απαγορεύεται η μάσκα μιας χρήσης, μόνο όταν χρησιμοποιείται ξανά, γιατί έχει ήδη «μολυνθεί» και πρέπει να πεταχτεί.
Ανησυχούν οι ειδικοί για τα «ορφανά» κρούσματα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εγχώριων και εισαγόμενων και αύξηση νοσηλειών, που σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μίγμα». Απευθύνουν έκκληση για το αυτονόητο προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς. Να «πατήσουμε φρένο» στις συναθροίσεις και να εντείνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας και συνεχής ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια "ορφανά" κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορονοϊό.
Προσθέτει ότι οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. «Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».
Το τρίπτυχο της ανησυχίας - Καθοριστικές οι δύο επόμενες εβδομάδες
«Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα που αφορά και τα εισαγόμενα και τα "ορφανά" κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν σχέση με ταξίδια και επιβεβαιωμένα κρούσματα και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, με κάποιους ασθενείς να νοσούν βαριά -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι-, μας ανησυχεί ιδιαίτερα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος. Εξηγεί ότι «έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και αύξηση βαριών περιστατικών και αν το συνδυάσουμε αυτό με την αύξηση των περιστατικών στα βόρεια σύνορα μας, χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας από εμάς τους Έλληνες, μας ανησυχεί ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε πώς εξελίσσεσαι η επιδημία και αναλόγως αυτής τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε».
Ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του
Μη υπάρχοντος αποτελεσματικού, σε μεγάλο ποσοστό φαρμάκου, μη υπάρχοντος εμβολίου, έχουμε δύο όπλα, αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. «Οι υγειονομικοί έχουν την γνώση για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσησης και ο κόσμος την προφύλαξη. Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα τότε θα αρχίσουμε να βιώνουμε προβλήματα, όπως βιώνει τώρα το Ισραήλ και άλλες χώρες. Ο ιός παγκοσμίως αντί να επιβραδύνει, επιταχύνει το ρυθμό του. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και μολύνονται καθημερινά και δυστυχώς αυξάνονται και οι θάνατοι σε πολλές χώρες. Αυτό είναι ανησυχητικό».
Η πρώτη ομιλία του Τραμπ ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr