Χαλκιδική: Δωμάτια καραντίνας σε όλα τα ξενοδοχεία - Αλαλούμ με τα κρούσματα
Είναι ασύμφορο να μετατρέψουν τα καταλύματά τους σε ξενοδοχεία «καραντίνας», τονίζουν τουριστικοί φορείς - Περίπου 2.500 Σέρβοι παραθερίζουν στην περιοχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας ενδέχεται να κυλήσει η τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική, καθώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τους ξενοδόχους. «Χτυπάμε πόρτες αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Είναι ασύμφορο για ένα ξενοδοχείο να μπει στη διαδικασία να γίνει Covid, όπως οι ίδιοι ξενοδόχοι ισχυρίζονται» τόνισε στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, και πρόσθεσε: «Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ανησυχία λόγω κορονοϊού στην περιοχή. Εμείς ως Αντιπεριφέρεια ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».
Μόλις 2 αντί για 6 κινητές μονάδες - όπως ήταν το πλάνο - του ΕΟΔΥ στη Χαλκιδική
Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατρέψουν τα ξενοδοχεία για την υπόλοιπη σεζόν το 3% των κλινών τους σε δωμάτια καραντίνας, για τις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσηλεία, όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού. Την ίδια ώρα, αν και ήταν προγραμματισμένο να δημιουργηθούν στη Χαλκιδική 6 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, εντούτοις, δημιουργήθηκαν μόλις δύο, καθώς δεν προχώρησαν οι προσλήψεις, παρά το αυξημένο τουριστικό ρεύμα που σηκώνει η περιοχή από την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξαν τα σύνορα.
Επιστολή από φορείς της Χαλκιδικής στον Χαρδαλιά
Στα χέρια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, βρίσκεται από τις 2 Ιουλίου επιστολή από τους φορείς της Χαλκιδικής (ξενοδόχους, γιατρούς, επαγγελματίες), οι οποίοι ζητούν κατευθύνσεις σχετικά με τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στην περιοχή λόγω κορονοϊού αλλά και οδηγίες καθημερινής πρακτικής διαχείρισης των υπόπτων περιστατικών COVID 19. «Υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών. Έχουμε θέσει το ζήτημα εδώ και ένα μήνα στην Πολιτεία και περιμένουμε οδηγίες», δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος.
Αλαλούμ με τα ύποπτα περιστατικά
Όταν ένας τουρίστας παρουσιάσει, για παράδειγμα, ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό. Η επίσκεψη στον γιατρό στοιχίζει περίπου 80 ευρώ και το τεστ άλλα περίπου 100 ευρώ. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ο τουρίστας δηλώσει ότι δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να καλύψει το απαιτούμενο ποσό. Τότε παραπέμπεται στο Κέντρο Υγείας, όπου, όμως, δεν πραγματοποιούνται τεστ και από κει στο νοσοκομείο Πολυγύρου, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τουρίστας αν είναι θετικός ή όχι. «Έχουμε ήδη προτείνει να έρχονται επιτόπου μονάδες του ΕΟΔΥ και να εξετάζουν τους ασθενείς», πρόσθεσε ο κ Πυρπασόπουλος. Μεταξύ άλλων οι φορείς της Χαλκιδικής στην επιστολή τους ζητούν τη δημιουργία πλαισίου διαλογής και διακίνησης υπόπτων περιστατικών καθώς, όπως τονίζουν, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες σε περίπτωση αποτυχίας λόγω ανεπάρκειας επαρκούς πλαισίου.
Θολά σημεία στη διαχείριση
Αναπάντητα παραμένουν και μια σειρά από ζητήματα όπως αναφέρουν οι φορείς της Χαλκιδικής στην επιστολή τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα που χρήζει νοσηλείας και δεν διαμένει κάπου συγκεκριμένα κατά τη μετάβασή του στο κατάλυμα, είτε έχει αναχωρήσει, προβλέπεται οι συνταξιδιώτες ή η οικογένεια να μείνουν κάπου συγκεκριμένα μέχρι που να γίνει το τεστ, εάν ναι και πού είναι ένα από τα θολά σημεία. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί σε περίπτωση που ασθενής παραθεριστής με ύποπτα συμπτώματα προσέλθει μόνος του σε δημόσια δομή και δεν χρήζει νοσηλείας αν υπάρχει κάποια διαδικασία που να διασφαλίζει ότι θα επιστρέψει στο κατάλυμα του (ξενοδοχείο ενοικιαζόμενο ή AirBnb) και θα τηρήσει τις οδηγίες. Παράλληλα, άγνωστο είναι αν προβλέπεται διαδικασία ενημέρωσης του υγειονομικού υπευθύνου του καταλύματος; «Θα πρέπει να ειδοποιούν από πριν οι υπεύθυνοι των καταλυμάτων πριν στείλουν έναν ασθενή και εάν ναι ποιος είναι αρμόδιος ;Σε ποια περίπτωση υπόπτου περιστατικού μπορεί ο ιατρός να προτείνει αποκλειστικά 15νθήμερη απομόνωση;» είναι μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν στον υφυπουργό και ακόμη δεν έχουν απαντηθεί.
Αναχώρησαν δύο ζευγάρια Σέρβων από τη Χαλκιδική για Σερβία
Δύο ζευγάρια Σέρβων τα οποία βρίσκονταν σε καραντίνα τις προηγούμενες μέρες στη Χαλκιδική αναχώρησαν την Τετάρτη 8 Ιουλίου για την πατρίδα τους. Συνολικά στη Χαλκιδική παραθερίζουν περίπου 2.500 τουρίστες αυτήν την εποχή σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς της περιοχής.
Αυξάνονται οι έλεγχοι στον Προμαχώνα
Στην αύξηση και την επέκταση των δειγματοληπτικών τεστ σε όλους τους τουρίστες – επισκέπτες ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης, που μπαίνουν στη χώρα μας από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, προχωρούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε μια προσπάθεια να ελέγξουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται φτάνουν πλέον στο 90% των επισκεπτών που εισέρχονται στην Ελλάδα, αν και τα τελευταία 24ωρα η κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων είναι ιδιαιτέρα μικρή σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, η εκτίμηση των αστυνομικών αρχών του Προμαχώνα είναι από την Παρασκευή η κίνηση των αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί λόγω του Σαββατοκύριακου και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των επισκεπτών που θα μπαίνουν στη χώρα.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr