Λέσβος: Πρόστιμα σε μετανάστες για άσκοπη μετακίνηση
Επιβλήθηκαν σε 14 άτομα που πήγαν τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη για αναζήτηση δικηγόρου, προκειμένου να υποβάλλουν προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης για άσυλο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πρόστιμα 150 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση επέβαλε η αστυνομία σε μετανάστες από τη Μόρια, όταν πήγαν στη Μυτιλήνη σε αναζήτηση δικηγόρου, καθώς παρέλαβαν απορριπτική απόφαση ασύλου και έχουν προθεσμία δέκα ημερών για να υποβάλλουν προσφυγή. Σύμφωνα με καταγγελία της ομάδας δικηγόρων HIAS Ελλάδας, μόνο τη Δευτέρα, 18 Μαϊου, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείου Λέσβου της Υπηρεσίας Ασύλου, επιβλήθηκαν 14 πρόστιμα άσκοπης μετακίνησης σε μετανάστες που βρέθηκαν σε ελέγχους της αστυνομίας στους δρόμους της Μυτιλήνης, ενώ άγνωστος αριθμός προστίμων έχει καταλογιστεί και κατά τη διάρκεια του lockdown.
Σημειώνεται πως παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, στο πλαίσιο της αποφυγής διασποράς του κορονοϊού. Η έξοδος από τα ΚΥΤ επιτρέπεται μόνο σε έναν αυστηρά περιορισμένο αριθμό ατόμων (το ανώτερο 100 άτομα στη Μόρια των 17.700) και μόνο για συγκεκριμένους λόγους. Η άδεια δίνεται από τις υπηρεσίες της δομής. «Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ζητούνται από τους ανθρώπους αυτούς ενέργειες που απαιτούν την έξοδό τους από το ΚΥΤ, και μάλιστα σε ασφυκτικές προθεσμίες, χωρίς όμως να τους δίνουν την άδεια να το κάνουν», είπε στο ethnos.gr η δικηγόρος της HIAS Έφη Δούση.
Στη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου επιδόθηκαν απορριπτικές αποφάσεις σε 1.789 αιτούντες/ες διεθνή προστασία. Τουλάχιστον 1.400 απ΄ αυτές είναι σε πρώτο βαθμό. Με την επαναλειτουργία του Γραφείου στις 18 Μαϊου έχουν προθεσμία 10 ημερών, ως τις 28 Μαίου, για την υποβολή προσφυγής. Η Υπηρεσία Ασύλου –όπως λέει η HIAS- δεν τους παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν νομική βοήθεια για την σύνταξη του σχετικού δικογράφου και έτσι υποχρεώθηκαν να μεταβούν στη Μυτιλήνη σε αναζήτηση νομικής συνδρομής από οργανώσεις. Εκεί τους περίμεναν πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση.
«Για να εξέλθει κάποιος από το ΚΥΤ το δηλώνει στην αστυνομία και παίρνει άδεια, η οποία όμως δεν είναι έγγραφη. Οι ελεγκτές αστυνομικοί στην πόλη δεν το ξέρουν. Κάποιοι ίσως να μην την είχαν ζητήσει, αλλά η τυπολατρική προσέγγιση δε νομίζω ότι βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε η κ.Δούση και πρόσθεσε: «τη Δευτέρα επιβλήθηκαν 14 πρόστιμα των 150 ευρώ. Ανάλογα πρόστιμα είχαμε και την προηγούμενη περίοδο. Γνωρίζω περίπτωση –για την οποία έχω κάνει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη- με πρόστιμο σε έναν άνθρωπο που πήγαινε στο νοσοκομείο να δει τη νοσηλευόμενη γυναίκα του και είχε στα χέρια του έγγραφο του νοσοκομείου που το πιστοποιούσε»,.
Οι δικηγόροι της HIAS υποστηρίζουν πως αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και βασικών αρχών του ελληνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου. Σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα των προστίμων στους μετανάστες, η κ.Δούση υποστηρίζει πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η δήλωση υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη πως αυτά θα αφαιρεθούν από το μηνιαίο οικονομικό τους βοήθημα. «Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται με βάση τον ΚΟΚ. Βάσει του νόμου ο παραβάτης έχει δικαίωμα ένστασης και μετά, εφόσον έχει ΑΦΜ –ελάχιστοι αιτούντες άσυλο έχουν- βεβαιώνεται στην Εφορία. Από εκεί και πέρα, το βοήθημα που καταβάλλεται δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εισόδημα και δεν προέρχεται από εθνικούς, αλλά από ευρωπαϊκούς πόρους. «Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και δεν πιστεύω ότι θα γίνει», πρόσθεσε.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr