Το μεγάλο παράπονο του Ερυθρού Σταυρού και η προσφορά του στην ελληνική κοινωνία
Παγκόσμια ημέρα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού σήμερα και ο πρόεδρος του Ελληνικού Σταυρού στρατηγός Αντώνης Αυγερινός μιλάει για τα προβλήματα, τις κραυγές αγωνίας των εθελοντών και την καθημερινότητα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό κίνημα στον κόσμο, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου με παρουσία σε 186 χώρες στον κόσμο βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή δράσης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Εκατομμύρια εθελοντές σε όλο τον κόσμο που ανήκουν στη δύναμη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κάνουν κατάθεση ψυχής πλάι στον πολίτη και στην κοινωνία. Στην Ελλάδα ο Ερυθρός Σταυρός στις 10 Ιουνίου θα συμπληρώσει 143 χρόνια αδιάλειπτης και πλούσιας δράσης όχι μόνο σε περιόδους ειρήνης και ευημερίας αλλά και στις στιγμές κρίσης που πέρασε η χώρα στους παγκόσμιους πολέμους και τώρα στην πανδημία της νόσου covid-19.
Με την ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας του Ερυθρού Σταυρού ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στρατηγός Αντώνης Αυγερινός μιλά στο ethnos.gr για τη δράση των ελληνικού κινήματος, τη μεγάλη προσφορά στην ελληνική κοινωνία, την δράση του εν μέσω της πανδημίας, τη συμβολή του στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και για τα μεγάλα παράπονα των ανωνύμων εθελοντών που κάνουν καθημερινά κατάθεση ψυχής.
Στρατιωτικός φαρμακοποιός, ιδρυτής των «άγνωστων» φαρμακευτικών εργαστηρίων του Ελληνικού Στρατού και επί σειρά ετών διοικητής του νοσοκομείου «Γεννηματά» ο Αντώνης Αυγερινός μέσα σε σύντομο διάστημα έχει αναβαθμίσει το ρόλο και τη δράση του εθελοντικού κινήματος.
«Δεν προβάλλουν το έργο μας»
«Θα ξεκινήσω κάπως άκομψα με ένα μεγάλο παράπονο. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή και το ίδιο κάνουν και τώρα στη μεγάλη μάχη κατά του κορονοϊού, με αυταπάρνηση και αλτρουισμό. Κάνουν κατάθεση ψυχής, έχουν κάνει τεράστιο έργο και το μόνο που ζητούν είναι ένα “ευχαριστώ”. Δεν ζητούν κάτι άλλο. Δυστυχώς η προσφορά μας δεν αξιολογείται σωστά από τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και τους ίδιους τους φορείς και φυσικά δεν ενημερώνεται σωστά η ελληνική κοινωνία. Εχουμε κάνει πολλά και μέσα στην πανδημία. Δημιουργήσαμε βίντεο για τα μέτρα προφύλαξης με οδηγίες από τους πλέον ειδικούς και δεν έχουν προβληθεί πουθενά. Είναι κρίμα. Ο Ερυθρός Σταυρός και ο εθελοντισμός είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Στη Μ.Βρετανία και στην Ευρώπη ο εθελοντισμός προσφέρει το 7,9% του Α.Ε.Π. και στην Ελλάδα δεν φτάνουμε ούτε το 0,7%. Κι αν δε μπορούμε να αυξήσουμε αυτά τα νούμερα ας πούμε μία καλή κουβέντα για τους ανθρώπους που αψηφούν κινδύνους, αφήνουν τις οικογένειες τους και τις δουλειές τους για να βρεθούν κοντά στον συνάνθρωπο», είπε ο Αντώνης Αυγερινός.
«Ετσι γίνεσαι εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού»
Στην Ελλάδα υπάρχουν 86 τμήματα του Ερυθρού Σταυρού, το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται στα 450 άτομα, οι εγγεγραμμένοι εθελοντές ξεπερνούν τους 15.000, ενώ μάχιμοι αυτή τη στιγμή είναι περίπου 3.000 σε όλη την Ελλάδα: «Όταν αναφερόμαστε σε εθελοντισμό εννοούμε τον πραγματικά εκπαιδευμένο εθελοντή. Κάθε ένας εθελοντής έχει τουλάχιστον 500 ώρες πρακτικής, περίπου 1,5 χρόνο. Εχει δώσει καθημερινά τις εξετάσεις του, έχει αξιολογηθεί αυστηρά για να πάρει το πτυχίο του που τον καθιστά σούπερ ικανό. Μπορεί κάθε πολίτης να δηλώσει συμμετοχή. Θα περάσει από συνεντεύξεις, θα αξιολογηθεί εάν πράγματι είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει τις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και δεν είναι άλλες από τον ανθρωπισμό, την αμεροληψία, την ανεξαρτησία, την ενότητα, τον εθελοντισμό, την ουδετερότητα και την παγκοσμιότητα. Αφού λοιπόν διαπιστώσουμε πως μπορεί να προσφέρει εγγράφεται και ξεκινά την τακτική θεωρητική εκπαίδευση που αγγίζει 500 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Δυστυχώς οι εγγραφές δεν έχουν σχέση με τις εγγραφές σε άλλες χώρες. Στην Ισπανία εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού εγγράφηκαν 200.000 νέα μέλη. Αυτό δυστυχώς οφείλεται στο γεγονός πως ελάχιστοι γνωρίζουν τις απεριόριστες δυνατότητες του Ερυθρού Σταυρού και κυρίως τις απεριόριστες δικές τους δυνατότητες».
Τα έσοδα και η πιστοποίηση από Λόιντς
Σχετικά με τα έσοδα του Οργανισμού αλλά και την χρηματοδότηση των δράσεων σε όλη τη χώρα ο Αντώνης Αυγερινός είπε: «Οι βασικές πηγές εσόδων είναι δύο. Η πρώτη προέρχεται από την παραχώρηση των δύο νοσοκομείων μας στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για το “Ασκληπιείο Βούλας” και το "Κοργιαλενειο Μπενακειο" τα οποία έχουμε παραχωρήσει στον ΕΟΠΥ και εισπράττουμε 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτά μόλις που φτάνουν για τις μισθοδοσίες και τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι υπόλοιπες δράσεις καλύπτονται από έσοδα που έχουμε από τα σεμινάρια που κάνουμε στην παροχή πρώτων βοηθειών, μέχρι και τηλεσεμινάρια σε πληρώματα ελληνικών ποντοπόρων πλοίων. Είμαστε οι καλύτεροι και έχουμε πιστοποίηση και από τους Λόιντς του Λονδίνου. Επίσης εν μέσω της κρίσης για τον κορονοϊό έχουμε ανοίξει λογαριασμό στην Eurobank για όσους θέλουν να μας συνδράμουν. Πληροφορίες υπάρχουν στο σάιτ του οργανισμού».
«Η επέμβαση στον Εβρο»
Ο Ερυθρός Σταυρός δεν επεμβαίνει αυτοβούλως σε μία κρίση. Όλα γίνονται οργανωμένα και συντεταγμένα και ενεργεί μετά από πρόσκληση της Πολιτικής Προστασίας ή του υπουργείου υγείας ή του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου ή άλλου επίσημου κρατικού φορέα. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ήταν από τους πρώτους που ανέλαβαν δράση και στην κρίση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο: «Μόνο στον Έβρο έχουμε πέντε υγειονομικούς σταθμούς. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στις Καστανιές. Εκτελέσαμε θερμομετρήσεις σε αστυνομικούς, προμηθευτές και στρατιωτικούς και παρείχαμε μεγάλη βοήθεια και στην τοπική κοινωνία».
«Στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος»
Μεγάλη είναι προσφορά των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, ενώ υπάρχουν πολλές σημαντικές και «άγνωστες» δράσεις: «Στις δομές προσφύγων στη Μαλακάσα και στο Κλειδί μας προσκάλεσαν και έχουμε σημαντικό ρόλο. Οι εθελοντές μας εν μέσω της πανδημίας δεν δίστασαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατατρεγμένους των δομών. Από τις πρώτες ροές που είχαμε πριν από περίπου δέκα χρόνια στη Ρόδο ο Ερυθρός Σταυρός ήταν παρόν. Εχουμε δυνατές παρουσίες κλιμακίων μας στη Σάμο, στη Χίο, στη Ρόδο, στην Κάλυμνο, στη Λήμνο, στη Μυτιλήνη. Βέβαια τώρα έχει κοπάσει η είσοδος αλλά έχουμε συνεχή και ενεργή παρουσία και προσφέρουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ψυχολογική υποστήριξη και είμαστε οι πρώτοι που προστρέχουμε σε βοήθεια όσων το έχουν ανάγκη».
Τα Πολυδύναμα και οι δομές ανηλίκων
Ένα από τα μεγάλα παράπονα των ανθρώπων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι η ανύπαρκτη προβολή πολλών ακόμα σημαντικών δράσεων όπως είναι τα πέντε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών στην Αθήνα (τρία κέντρα), στην Αγρυά Βόλου και στα Καλάβρυτα καθώς και τα δύο πολυδύναμα κέντρα ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία (ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη). «Κάνουμε φοβερή δουλειά στα πολυδύναμα κέντρα. Κάθε μέρα στο 2105140440 έχουμε 500 κλήσεις από ανθρώπους που έχουν ανάγκες. Έχουμε διερμηνείς σε 14 διαλέκτους. Όσο για τα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων τους παρέχουμε στα παιδιά ασφάλεια, τροφή και στέγη, εκπαίδευση, μάθηση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας καθώς και πληροφορικής».
Η βοήθεια στις άπορες οικογένειες
Μεγάλη είναι η προσφορά και η παρεμβατικότητα σε βοήθειες σε άπορες οικογένειες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Με διακριτικότητα και απόλυτη εχεμύθεια ειδικευμένο προσωπικό εντοπίζει οικογένειες που δεν έχουν εισοδήματα και τις βοηθάει όπου μπορεί με επιταγές αλλά και σε πακέτα με είδη ανάγκης. «Τις ημέρες του Πάσχα μοιράσαμε 3.000 επιταγές των 50 Ευρώ και χιλιάδες δέματα με ξηρά τροφή και είδη υγιεινής. Υπάρχει ειδική υπηρεσία που λειτουργεί με διαφανείς αλλά και εξαιρετικά προσεκτικές αξιολογήσεις και εντοπίζει με διακριτικότητα οικογένειες που το έχουν ανάγκη και προσφέρουμε τη βοήθεια μας. Δεν θα τους σώσουμε τη ζωή, αλλά τους στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας και τους δείχνουμε πως δεν είναι μόνοι τους».
«Περιμένω απάντηση για να πάμε στα σχολεία»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνη Αυγερινό πολλά θα μπορούσαν να γίνουν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και εξήγησε: «Εχουμε προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ένα πρόγραμμα δράσης αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση. Πρότεινα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να αναλάβουμε την θερμομέτρηση των παιδιών και φυσικά με την παρουσία μας στα σχολεία τα παιδιά να εξοικειώνονται και να ενημερώνονται για τις δράσεις μας και το πλάνο λειτουργίας μας. Ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Φυσικά θα μπορούσαμε να κάνουμε και δωρεάν μαθήματα εκπαίδευσης όλων των βασικών πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μας από τα σχολικά τους χρόνια έτσι ώστε όταν ωριμάσουν να μπορέσουν να έχουν αναζητήσεις και προβληματισμούς για εθελοντική προσφορά και δράση».
«Είμαι υπερήφανος για τους εθελοντές μας»
Όσο για το μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Αυγερινός ενόψει της σημερινής παγκόσμιας ημέρας του Ερυθρού Σταυρού είπε: «Είμαστε αρωγοί στην εκάστοτε Πολιτεία με εθελοντικό και ανθρωπιστικό έργο για τον πάσχοντα άνθρωπο και συνάνθρωπο χωρίς εθνικές και πολιτιστικές διακρίσεις. Είμαι υπερήφανος για τους εθελοντές μας γιατί με αυταπάρνηση υλοποιούν το όραμα όλης της ανθρωπότητας να βοηθούν πάντα τον άνθρωπο που υποφέρει σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικού δικαίου».
Ο Έλληνας Μάρκος που ίδρυσε τον τουρκικό Ερυθρό Σταυρό
Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρέθηκαν από το πρωί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και μοίρασαν ιατρικές μάσκες και ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό αλλά και την συνολική δράση του Οργανισμού. Επίσης για το φινάλε ο Αντώνης Αυγερινός αναφέρθηκε σε ένα σπάνιο ιστορικό στοιχείο με μεγάλη σημασία: «Οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού στους πολέμους, στις κρίσεις, στις πανδημίες, στις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έχει ζήσει η ανθρωπότητα είναι τεράστια και ιστορική. Ο αλτρουισμός και η βοήθεια στον συνάνθρωπο είναι πάνω από σύνορα, θρησκείες και πολιτικές. Να ξέρετε επίσης πως ιδρυτής του τουρκικού Ερυθρού Σταυρού ήτανΈλληνας γεννημένος στη Χίο. Έζησε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν στρατιωτικός της αυλής του Σουλτάνου με το όνομα Μάρκος Πιτσιπίος. Δύο από τα δισέγγονα του ζουν στην Αθήνα και έχουν γράψει τη βιογραφία του στα ελληνικά και στα τουρκικά».
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr