Γιατροί του «Αττικόν» μιλούν για τις γέννες από μητέρες φορείς του κορονοϊού
Η επέλαση του ιού έχει σκοτεινιάσει τα πάντα, το θαύμα της γέννησης ωστόσο σκορπάει χαμόγελα. Οι γυναικολόγοι του «Αττικόν» μιλούν στο «Έθνος της Κυριακής» για την πρωτόγνωρη εμπειρία τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Όταν το απόγευμα της 18ης Μαρτίου ξεγέννησε την πρώτη γυναίκα, φορέα του Covid-19, στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάρει μία βαθιά ανάσα. Δεν του είχε ξανασυμβεί να παίρνει στα χέρια του νεογέννητο και να μη μπορεί να το δώσει στην αγκαλιά της μαμάς του. Όλα γύρω του ήταν πρωτόγνωρα. Φορούσε τρία ζευγάρια γάντια, η θερμοκρασία του σώματός του είχε ανέβει κατακόρυφα από την ειδική ολόσωμη στολή, ενώ η αίθουσα της καισαρικής είχε μετατραπεί σε «σάουνα» καθώς ο κλιματισμός ήταν κλειστός για λόγους ασφαλείας.
Ο Γιώργος Χρέλιας είναι ο μαιευτήρας-γυναικολόγος του νοσοκομείου «Αττικόν», ο οποίος μαζί με το Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, έφεραν σε πέρας την αποστολή τους και σκόρπισαν χαμόγελα σε μία περίοδο που η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της στη χώρα μας και είχε σκοτεινιάσει τα πάντα. Ο γιατρός μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής» για την αδρεναλίνη που ένιωσε κατά τη διάρκεια μίας διαδικασίας που δεν επιτρέπει λάθη, καθώς το παραμικρό από αυτά μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά.
«Η προστατευτική στολή δυσκολεύει τις κινήσεις μας. Οι χειρισμοί μας, όμως, δεν πρέπει να είναι αργοί, γιατί κάθε λεπτό που περνάει αυξάνει την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Οπότε για να πάρεις μέρος σε ένα τέτοιο περιστατικό πρέπει να ξέρεις να κάνεις μία καισαρική με κλειστά μάτια. Την ώρα της καισαρικής επειδή η αδρεναλίνη είναι στα ύψη, λόγω της φυσιολογικής αιμορραγίας, ξεχνάμε τη λοίμωξη Covid-19 και λειτουργούμε μηχανικά. Πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να δούμε ούτε το φύλο του νεογνού».
Στιγμιότυπο από την πρώτη γέννα στο νοσοκομείο «Αττικόν»
Η πρώτη γυναίκα, φορέας του ιού, που γέννησε στο «Αττικό» είναι μία 24χρονη, η οποία βρισκόταν στην 40η εβδομάδα κύησης. «Όταν η μαμά άκουσε το πρώτο κλάμα του μωρού της χάρηκε πολύ. Της το δείξαμε από απόσταση και μετά το παρέλαβε ο νεογνολόγος. Στο βλέμμα της μαμάς έβλεπες την αγωνία να βγει το μωρό καθαρό από τη λοίμωξη. Μετά έρχεται η λαχτάρα της να το πάρει στην αγκαλιά της. Για την ασφάλεια του νεογνού αυτό γίνεται μόλις η μαμά αρνητικοποιηθεί σε δύο διαδοχικά τεστ για Covid-19. Μέχρι τότε ο καθένας είναι σε ξεχωριστό θάλαμο, καθώς ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα ακόμα και από ένα μικρό λάθος στην τοποθέτηση της μάσκας».
Ο γιατρός εξηγεί ότι τα τρία ζευγάρια γάντια που φορούσε του δημιουργούσαν απώλεια της αίσθησης της αφής, πράγμα πολύ σημαντικό σε ένα χειρουργείο. Αυτή, όμως, δεν ήταν η μόνη δυσκολία: «Το τελευταία εξάρτημα που μας κάνει τη ζωή δύσκολη είναι η μάσκα. Θολώνει τόσο πολύ από την ανάσα μας, που στο τέλος όταν τη βγάζεις στάζει, όπως οι μάσκες θαλάσσης μετά από κατάδυση. Μεγάλο άγχος υπάρχει και όταν όλα έχουν τελειώσει και πρέπει να αφαιρέσεις τον εξοπλισμό. Εάν κάτι είναι μολυσμένο και ακούμπησε κατά λάθος σε κάτι καθαρό θα το μεταφέρεις στο σπίτι σου φεύγοντας».
Ο γυναικολόγος, Γιώργος Χρέλιας, μαζί με το συνάδελφό του
Ο Γιώργος Χρέλιας δεν ανήκει στο μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς είναι επικουρικός επιμελητής με σύμβαση ενός χρόνου. Όπως λέει, ένας από τους ανθρώπους που ενθάρρυνε το έργο του είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τον οποίο έκανε στο παρελθόν μαζί εφημερίες στα επείγοντα του νοσοκομείου. Στη Γ’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν» έχουν γεννήσει συνολικά τρεις μητέρες, θετικές στον Covid-19, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ άλλες τρεις έγκυες διαγνώστηκαν θετικές – οι δύο νοσηλεύτηκαν στο «Αττικό» και η μία ήταν σε καραντίνα στο σπίτι της.
Η αγωνία όλων είναι εάν τελικά υπάρχει κίνδυνος για τα νεογέννητα αλλά και το κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια είτε της κύησης είτε του τοκετού. Ο Γιώργος-Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, υπεύθυνος της Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου, εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από μητέρες θετικές στον ιό είναι υγιέστατα. Συνήθως τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προέρχονται από το αναπνευστικό σύστημα, όπως βήχας, δύσπνοια και πυρετός».
Ο γυναικολόγος Γιώργος-Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου
Οι γιατροί του νοσοκομείου «Αττικόν» παρακολουθούν αρκετές γυναίκες που είναι φορείς του ιού και βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της κύησης: «Όταν μία έγκυος είναι θετική στον ιό, παραπέμπεται σε εμάς. Εμείς επικοινωνούμε τηλεφωνικά μαζί της και ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και το μήνα κύησης, κρίνουμε πότε θα τη δούμε στο νοσοκομείο, παίρνοντας αυστηρά μέτρα προστασίας. Εάν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης η γυναίκα γίνει καλά, τότε μπορεί να επιστρέψει στο γιατρό της και να γεννήσει όπου εκείνη επιλέξει. Μέχρι σήμερα δύο γυναίκες που είναι πλέον αρνητικές στον Covid-19 έχουν επιστρέψει στον γιατρό που είχαν».
Η Γ’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, με Διευθύντρια την Καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, φαίνεται ότι δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει, όπως όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Ο κ. Παπαϊωάννου το αποδίδει στον καλό σχεδιασμό που έγινε πριν ακόμα ξεσπάσουν κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. «Οργανώσαμε ένα μονοπάτι υποδοχής ασθενών και είχαμε σχέδιο για το τι θα κάνουμε εάν κληθούμε να αναλάβουμε εγκύους, θετικές στον ιό, σε όλα τα στάδια της κύησης. Επίσης, λάβαμε μέτρα για να μη μολυνθεί το προσωπικό. Δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα στην κλινική μας. Οι έγκυες που παρακολουθούμε στο νοσοκομείο υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό ακόμα και εάν έχουν ήπια συμπτωματολογία, με βήχα και δεκατική πυρετική κίνηση».
«Έχουν ανιχνευτεί αντισώματα σε έμβρυα»
Οι γιατροί δεν βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα σε σχέση με το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει μετάδοση μέσω του πλακούντα. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί ότι η μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες τελευταίες μελέτες που δείχνουν ότι έχουν ανιχνευτεί ορισμένα αντισώματα IgM σε έμβρυα, τα οποία δεν περνάνε τον πλακούντα», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο «Αττικόν».
Ο γυναικολόγος Παντελής Μεσσαρόπουλος
Το θετικό είναι ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του μητρικού γάλατος. Οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις για το πώς επηρεάζει ο Covid-19 το κάθε στάδιο της κύησης. «Δεν γνωρίζουμε καθόλου εάν μία λοίμωξη στο πρώτο τρίμηνο της κύησης μπορεί να επηρεάσει το παιδί. Και αυτό γιατί δεν έχουμε τέτοια δεδομένα, ούτε από την Κίνα ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι ακόμα νωρίς». Όσον αφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ο κ. Μεσσαρόπουλος επισημαίνει ότι η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει υιοθετήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας και έχει συστήσει αποφυγή των εμβρυομεταφορών εν μέσω της πανδημίας.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr