Τα κρασάτα του χειμώνα: Συνταγές για το καθημερινό και κυριακάτικο τραπέζι
Ζεστά χειμωνιάτικα φαγάκια μαγειρεμένα με κρασί: Πέντε συνταγές για μοσχάρι, χοιρινό, αγριογούρουνο, κόκορα και μανιτάρια που φέρνουν γεύση και θαλπωρή στο τραπέζι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋

Τους μήνες του χειμώνα, όταν το κρύο γίνεται εντονότερο και η ανάγκη για ζεστό φαγητό με πλούσια γεύση ή πυκνή σάλτσα μεγαλώνει, τα κρεατικά και τα λαχανικά που μαγειρεύτηκαν με λευκό ή κόκκινο κρασί αποκτούν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι. Είτε πρόκειται για ένα απλό καθημερινό γεύμα είτε για κυριακάτικα αλλά και πιο γιορτινά μαγειρέματα, τα σιγομαγειρεμένα «κρασάτα» της ελληνικής και όχι μόνο κουζίνας, χορταίνουν σώμα και ψυχή, καθώς είναι πιάτα με βάθος, νεύρο και σπιρτάδα.
Το κρασί, συνδυασμένο με τα πλέον βασικά υλικά της καθημερινής μαγειρικής μας, όπως το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, δημιουργεί μια σάλτσα ακαταμάχητη, ιδανική για να βυθιστούν μέσα της πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά ή ένα απλό, φρέσκο ψωμάκι. Με μια απλή κίνηση –το «σβήσιμο» του φαγητού στο τηγάνι ή την κατσαρόλα– δημιουργείται μια νέα διάσταση γεύσης που ταιριάζει απόλυτα με τη χειμωνιάτικη διάθεση.
Παρακάτω θα βρείτε πέντε χαρακτηριστικές συνταγές: μία για μοσχάρι, μία για χοιρινό, μία με αγριογούρουνο, μία για κόκορα και μία πιο καθημερινή για μανιτάρια με πατάτες κρασοτηγανιά, όλες μαγειρεμένες με τρόπο που αναδεικνύει τη ζεστασιά και το άρωμα του κρασιού. Πιάτα που τιμούν την τέχνη του μαγειρέματος και φέρνουν ποικιλία και θαλπωρή σε κάθε χειμωνιάτικο τραπέζι.

Συνταγή για μανιτάρια κρασάτα με πατάτες και ελιές
Υλικά: 500 γρ. μανιτάρια, 3 πατάτες χοντροκομμένες, 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, 2 κουταλιές της σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο, 150 ml λευκό κρασί, 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, 80 γρ. μπλε τυρί λιωμένο με πιρούνι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Σκουπίζετε τα μανιτάρια με νωπή πετσέτα ή τα ξεφλουδίζετε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι μαζί με το βούτυρο και σοτάρετε 5΄-6΄ τις πατάτες, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα 5΄ακόμη ανακατεύοντας συχνά. Σβήνετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Στο τέλος, προσθέτετε το μαϊντανό, τις ελιές και το τυρί και ανακατεύετε προσεκτικά. Αφήνετε να λιώσει το τυρί μέσα στο μείγμα των μανιταριών και τα σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή για χοιρινό κρασάτο με σάλτσα μανιταριών
Υλικά: 4 μερίδες χοιρινό (μπριζολάκια χωρίς κόκαλο, λαιμός ή παντσέτα), γύρω στα 800 γρ., 1½ μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 400 γρ. μανιτάρια σε φέτες, 1½ ποτηράκι κρασί, 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 200ml κρέμα γάλακτος, ½ κουταλιά της σούπας πράσινο ή μαύρο πιπέρι σε κόκκους, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι με ψηλά τοιχώματα και ροδίζετε το χοιρινό κι απ’ τις δυο πλευρές. Το βγάζετε και το φυλάτε στην άκρη. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια στο ίδιο λάδι και σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Ξαναβάζετε το χοιρινό στο σκεύος, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και περιχύνετε με το κρασί. Σκεπάζετε και περιμένετε να απορροφηθεί το αλκοολούχο. Προσθέτετε νερό να μισοκαλύπτει τα υλικά και σιγοψήνετε μέχρι να εξατμιστεί, γυρίζοντας το κρέας ενδιάμεσα. Συμπληρώνετε με λίγο νερό ακόμη, ρίχνετε και τους κόκκους πιπεριού και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μείνει μόνο η σάλτσα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε δυο τρεις φορές. Σερβίρετε το χοιρινό με τη σάλτσα μανιταριών συνοδεύοντας με αγριόρυζο ή ζυμαρικά.

Συνταγή για κόκορα κρασάτο με κοκκάρια
Υλικά: 1 κοκόρι (περίπου 1.800 γρ.), ή 1 χωριάτικο κοτόπουλο σε μερίδες, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 350 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου ολόκληρα καθαρισμένα, 200 γρ. μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 500 ml κόκκινο κρασί, μερικούς κόκκους μπαχάρι, 1 φύλλο δάφνης, 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνετε τις μερίδες του πουλερικού. Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα και ροδίζετε τις μερίδες και από τις δυο πλευρές. Τις βγάζετε από την κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε για 4΄-5΄ανακατεύοντας. Προσθέτετε ξανά τις μερίδες και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το μπαχάρι, τη δάφνη και λίγη ζάχαρη, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε το φαγητό για 50΄ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, προσθέτετε το θυμάρι ή τη ρίγανη και αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά του φαγητού και να μείνει η σάλτσα με το λάδι.

Συνταγή για αγριογούρουνο κρασάτο στην κατσαρόλα με κρεμμυδάκια, μανιτάρια και κάστανα
Μπορείτε να το φτιάξετε και με χοιρινό, αλλά με το αγριογούρουνο αυτό το πιάτο είναι πραγματικά ξεχωριστό. Το σβήνουμε με κρασί, το σιγομαγειρεύουμε στην κατσαρόλα (στη λογική του μπρεζέ) και το ολοκληρώνουμε στον φούρνο. Με το κρέας του μαλακό και μελωμένο, λαχανικά, μανιτάρια, κάστανα, γλυκοφάγωτα κρεμμυδάκια κι έναν εύγευστο και αρωματικό ζωμό, είναι ένα υπέροχο φαγητό για μια χειμωνιάτικη Κυριακή και μια πολύ ωραία ιδέα για ένα πιο επίσημο τραπέζι στο σπίτι. Δείτε τη συνταγή του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου πατώντας εδώ.

Συνταγή για μοσχαράκι κρασάτο με καρότα και μανιτάρια
Υλικά: 1 κιλό μοσχαράκι κομμένο ελιά κομμένο σε μερίδες, 2 καρότα κομμένα σε κομμάτια, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 250 γρ. μανιτάρια κομμένα στη μέση, 100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί, 3 λίτρα ζωμό βοδινού (ή νερό), 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ½ κουταλιά της σούπας πάπρικα, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Σε ανοικτή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα λαχανικά, εκτός από τα μανιτάρια για 3'-4'. Προσθέτετε το κρέας. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε και το θυμάρι. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί. Ρίχνετε το ζωμό ή το νερό (κατά προτίμηση ζεστό), σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 1½ -2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Σε ξεχωριστό τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά. Τα προσθέτετε και αυτά στο κρέας 10' πριν να είναι έτοιμο.Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα της
Κακοκαιρία Byron: Τι θα γίνει με τον μισθό όσων δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους
Πανικός στη αεροσκάφος: Φωτιά σε διάδρομο απογείωσης γέμισε με καπνούς Airbus A320 με 180 επιβαίνοντες
Mega deal στα σκαριά στον τομέα της ψυχαγωγίας: Η Netflix κοντά στην αγορά της Warner Bros!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



