Panzanella, η καλοκαιρινή σαλάτα της Τοσκάνης που αξιοποιεί το μπαγιάτικο ψωμί
Ένα πιάτο που εκμεταλλευόταν την αφθονία των μεσογειακών λαχανικών και τα περισσεύματα του ψωμιού εμπνέει για δροσερές δημιουργίες του σήμερα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Η Panzanella είναι παραδοσιακή καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα της Ιταλίας από την περιοχή της Τοσκάνης με κομμάτια ψωμιού και διάφορα ακόμη φρέσκα μποστανικά. Θεωρείται κλασικό δείγμα φτωχής αγροτικής κουζίνα και αποτελεί παράδειγμα zero food waste λογικής before-it-was-cool, καθώς αξιοποιούσε το ξερό μπαγιάτικο ψωμί για να μην πάει χαμένο. Στις παλιότερες εκδοχές της, το ψωμί μουλιαζόταν πολύ, σχεδόν μέχρι να λιώσει, σήμερα –και ειδικά στο ταξίδι της στον κόσμο– η Panzanella γίνεται με λιγότερο υγρό ψωμί, ενώ υπάρχουν ακόμη και παραλλαγές με σπιτικό κρουτόν, που απέχουν βέβαια αρκετά από την αρχική σαλάτα. Στις μεταγενέστερες προσθήκες ανήκουν και οι ελιές, οι πιπεριές ή η κάππαρη, που περιλαμβάνει η παρακάτω συνταγή από το icookgreek.com, η οποία εμπνέεται από την ιδέα της Panzanella –αν θέλετε τις χρησιμοποιείτε.
Συνταγή για σαλάτα τύπου Panzanella
Υλικά: 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κύβους, 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους ή 24 ντοματίνια κομμένα στη μέση, 1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 πιπεριά ψιλοκομμένη, 1/2 φλιτζάνι ελιές, 1/4 φλιτζάνι κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη, 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο, 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 4 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Υλικά: Βρέχετε ελαφρά τους κύβους του ψωμιού με νερό ανακατεμένο με 1 κουταλιά ξίδι, ώστε να μαλακώσουν λίγο, και τους στραγγίζετε. Σε μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα, ανακατεύετε το μαλακωμένο ψωμί με τις ντομάτες, το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ελιές και την κάππαρη. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Χτυπάτε σε βαζάκι που κλείνει καλά το ελαιόλαδο με το υπόλοιπο ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνετε το ντρέσινγκ στη σαλάτα και ανακατεύετε καλά.
Tip. Στην τοσκανέζικη βερσιόν μούλιαζαν για λίγα λεπτά και το κρεμμύδι στο ξίδι, πριν το χρησιμοποιήσουν, απαλύνοντας την έντασή του. Η σαλάτα γίνεται νοστιμότερη, αν μείνει για 20'-30' στο ψυγείο να δέσουν οι μυρωδιές.
«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



