Εβδομάδα της Τυρινής: Συμβουλές και συνταγές για λαχταριστές σπιτικές τυρόπιτες
Η τυρόπιτα είναι η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας και η πρωταγωνίστρια του παραδοσιακού τραπεζιού της Τυρινής εβδομάδας. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε τέλεια!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Η Τυρινή Εβδομάδα, γνωστή και ως «Εβδομάδα της Τυροφάγου» ή «Μακαρονού», είναι η τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου. Στη διάρκειά της η παράδοση ζητάει αποχή από το κρέας, ώστε να γίνει σταδιακά η μετάβαση στη νηστεία της Σαρακοστής, νηστεία που τηρούνταν με αυστηρότητα και ευλάβεια στο παρελθόν και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, το τραπέζι γεμίζει με γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ζυμαρικά και, φυσικά, με λογής λογής τυριά, όπως η φέτα, η μηζύθρα, το ανθότυρο και διάφορα ακόμη χλωροτύρια. Στο πνεύμα αυτής της παράδοσης, οι τυρόπιτες ήταν και είναι στο φόρτε τους.
Δείτε εδώ: Οκτώ απίθανες συνταγές για σπιτικές τυρόπιτες και τυροπιτάκια
Συμβουλές για αφράτο φύλλο τυρόπιτας. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξουμε τυρόπιτα με το παραδοσιακό, χωριάτικο φύλλο και να μην γίνει πεντανόστιμη. Το σπιτικό φύλλο έχει βέβαια την ύψιστη χάρη. Αν το φοβάστε ή δεν έχετε χρόνο να το φτιάξετε, μην ανησυχείτε πάντως και το έτοιμο θα κάνει τη δουλειά του. Για να βγει φουσκωτό κι αφράτο το έτοιμο φύλλο κρούστας, μπορείτε είτε να περιχύσετε την τυρόπιτα στο τέλος με ένα μείγμα γάλακτος-αυγών είτε να την περιχύσετε με σόδα (αναψυκτικό).
Δείτε συνταγή για στριφτή τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο εδώ
Η φέτα και τα αυγά στη γέμιση έχουν τον τρόπο τους. Δεν υπάρχει πιο ...βαρετό και καμιά φορά ενοχλητικό γευστικό αποτέλεσμα από μια τυρόπιτα που εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα σκέτης, αλμυρής φέτας. Βοηθήστε τη γέμιση να ισορροπήσει διαλέγοντας μια σχετικά μαλακή και όχι αλμυρή φέτα είτε ανακατεύοντας τη φέτα με μια μικρότερη δόση κάποιων γλυκών λευκών τυριών όπως το μανούρι ή η μυζήθρα.
Μη φοβάστε τα φρέσκα μυρωδικά. Αν δεν έχετε λόγο να κρατήσετε τη γέμιση λευκή, «σπάστε» τη μονοτονία με χρήση φρέσκων μυρωδικών, όπως ο βασιλικός, ο άνηθος και ο δυόσμος. Μην αυξήσετε τα αυγά μόνο και μόνο για να «γλυκάνετε» τη γέμιση: αν κυριαρχήσει η μυρωδιά τους, χάθηκε το στοίχημα της ωραίας γέμισης.
Περισσότερα τυριά στη γέμιση, αλλά πώς; Ακριβώς επειδή η σκέτη, αλμυρή φέτα και γευστικό πρόβλημα έχει και συχνά δεν αρέσει στα παιδιά, αφού η «επιθετικότητά» της μπορεί να καπελώσει και την απολαυστική αίσθηση του φύλλου, πολλές φορές οι σύγχρονοι γονείς επιλέγουν συνταγές τυρόπιτας με μείξη τυριών, λευκών και κίτρινων ή ακόμη και τυριού-κρέμα. Μια συμβουλή εδώ, αν καταφύγετε σε τυρόπιτα που η γέμισή της στηρίζεται στο κασέρι: το γλυκό και απολύτως φιλικό τυρί στον παιδικό ουρανίσκο έχει ένα θέμα, ότι σφίγγει πολύ όταν η πίτα κρυώσει. Την ωραία κασερόπιτα θα πρέπει να την καταναλώνετε ζεστή, αλλιώς θα πρέπει να βάλετε στη γέμιση και κάποιο άλλο τυρί. Το ίδιο ισχύει και για το ωραιότατο χαλούμι.
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ. Ένας άλλος τρόπος να γλυκάνει και να αποκτήσει πλούσια, κρεμώδη υφή η γέμιση είναι η προσθήκη μπεσαμέλ. Στην περίπτωση της μπεσαμελοτυρόπιτας, τα τυριά και τα αυγά τα προσθέτετε αφού φτιάξετε την μπεσαμέλ και την αφήσετε να κρυώσει (ανακατεύοντας στο μεταξύ συστηματικά για να μην κάνει κρούστα). Ισορροπία μεταξύ γέμισης και φύλλου. Η νόστιμη τυρόπιτα δεν χρειάζεται ούτε πάρα πολλή γέμιση ούτε ελάχιστη. Χρειάζεται να κρατιέται η λεπτή ισορροπία μεταξύ γέμισης και φύλλου ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και να δημιουργούν ένα αρμονικό γευστικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να αποφεύγετε τόσο μια τυρόπιτα όπου ψάχνεις το τυρί με το ...κυάλι, όσο και μια τυρόπιτα όπου κυριαρχεί η αίσθηση του ζυμαριού.

Συνταγή για τυροψωμάκια με φέτα και γιαούρτι
Υλικά: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%, 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο, 2 αυγά, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε το γιαούρτι, το αλάτι, τη φέτα, το λάδι και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά. Πλάθετε τα ψωμάκια σε μπαλάκια και τα απλώνετε με απόσταση στο ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180° C για 20’.

Συνταγή για πιπεράτη τυρόπιτα με λιαστή ντομάτα και βασιλικό
Πικάντικη και αρωματική η τυρόπιτα αυτή θα ενθουσιάσει τους πιο μερακλήδες ουρανίσκους. Δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ
Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα της
Κακοκαιρία Byron: Τι θα γίνει με τον μισθό όσων δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους
Πανικός στη αεροσκάφος: Φωτιά σε διάδρομο απογείωσης γέμισε με καπνούς Airbus A320 με 180 επιβαίνοντες
Mega deal στα σκαριά στον τομέα της ψυχαγωγίας: Η Netflix κοντά στην αγορά της Warner Bros!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 




