Η έκθεση «The Tudors» στο Met δείχνει πώς η αγγλική Αναγέννηση ήταν έργο πανούργων ηγετών - Πίσω από κάθε μονάρχη, μια συμμαχία τέχνης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Η έκθεση «The Tudors» στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (The Met) δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πώς η αγγλική Αναγέννηση ήταν έργο πανούργων ηγετών και ξένων επιχειρηματιών, καθώς καμία δυναστεία δεν έχει αιχμαλωτίσει καλύτερα τη σύγχρονη φαντασία, σύμφωνα με τους New York Times.
Η Αγγλία, υπό την ευμετάβλητη δυναστεία των Τυδώρ (Tudors), ήταν ένα ακμάζον περιβάλλον για τις τέχνες. Μια διεθνής κοινότητα καλλιτεχνών και εμπόρων, πολλοί από τους οποίους ήταν θρησκευτικοί πρόσφυγες, αντιμετώπιζαν τις υψηλές απαιτήσεις των βασιλικών προστατών, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώτων βασιλισσών της Αγγλίας. Στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων πολιτικών σχέσεων με την ηπειρωτική Ευρώπη, η καλλιτεχνική χορηγία των Τυδώρ νομιμοποίησε, προώθησε και σταθεροποίησε μια σειρά ταραχώδεις βασιλείες, από την κατάληψη του θρόνου από τον Ερρίκο Ζ΄ το 1485 έως τον θάνατο της εγγονής του Ελισάβετ Α΄ το 1603. Οι αυλές των Τυδώρ ήταν πραγματικά κοσμοπολίτικες, καθώς καυχιόντουσαν για το έργο Φλωρεντινών γλυπτών, Γερμανών ζωγράφων, Φλαμανδών υφαντών και των καλύτερων οπλουργών, χρυσοχόων και τυπογράφων της Ευρώπης, ενώ παράλληλα συνέβαλαν στην ανάδυση ενός καθαρά αγγλικού στυλ.
Οι ετικέτες δίπλα σε επτά αντικείμενα της νέας έκθεσης του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης με έργα τέχνης από την Αγγλία του 15ου και 16ου αιώνα έχουν μια αναφορά στην περιγραφή της εικόνας που ίσως ακούγεται κάπως ενοχλητική: «Δωρεά από την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β'».
Από μια άποψη, η αναφορά είναι ακριβής. Η Ελισάβετ ήταν ζωντανή και καλά στην υγεία της όταν οι φύλακες της βασιλικής συλλογής στο Λονδίνο ενέκριναν τα δάνεια στο Met - και έτσι, ως φόρο τιμής σε αυτήν, το μουσείο αποφάσισε να αφήσει τις ετικέτες όπως είναι γραμμένες, αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά τα σχέδια και οι πίνακες ανήκουν πλέον στον βασιλιά Κάρολο, και η παρωχημένη αναφορά υπογραμμίζει πώς το σύγχρονο κράτος προχωράει από βασιλεία σε βασιλεία. Οι δικηγόροι αλλάζουν τις επαγγελματικές τους κάρτες από Queen's Counsel σε King's, αλλά κανείς δεν χρειάζεται νέο ραντεβού στο δικηγορικό γραφείο. Μια νέα λίρα κόβεται, με ένα νέο βασιλικό punim, αλλά θα έχει την ίδια αξία με πριν.
«Το στέμμα συνεχίζει να υπάρχει αλλά τι κάνεις όταν η διαδοχή δεν είναι τόσο ξεκάθαρη: Τι γίνεται τότε με την τέχνη;», αναφέρει ο συντάκτης.
Η έκθεση «The Tudors: Art and Majesty in Renaissance England» μας επαναφέρει σε μια λιγότερο σταθερή περίοδο για τον θρόνο, όταν η διεκδίκηση της κληρονομικής εξουσίας ήταν αμφίβολη και οι κληρονόμοι ήταν σε έλλειψη. Ο αιώνας μετά το 1485, όταν ο Ερρίκος Ζ' πήρε το στέμμα από τον Ριχάρδο Γ' στη μάχη του Bosworth, θα οδηγήσει την Αγγλία στην αποδέσμευση από την εκκλησία της Ρώμης και στην ανάπτυξη μιας εμπορικής δύναμης. Ωστόσο, ο θρόνος δεν ήταν ποτέ απολύτως ασφαλής και μερικές φορές χρειάστηκε να χυθεί το αίμα μιας βασίλισσας για να τον εξασφαλίσει. Ένα από τα δάνεια της Ελισάβετ Β' (σφραγισμένο με τα διακριτικά του προπάππου της, Εδουάρδου Ζ') είναι ένα σχέδιο του Hans Holbein, που απεικονίζει μια γυναίκα με χαμηλωμένα μάτια και διπλοσάγονο. Πρόκειται για μια σεμνή Anne Boleyn, με το κεφάλι της ακόμα προσκολλημένο στο λαιμό της, και κρέμεται δίπλα σε ένα άλλο σχέδιο του Holbein που απεικονίζει την αντίζηλό της και διάδοχό της, Jane Seymour.
Με καθυστέρηση δύο ετών λόγω της πανδημίας, η έκθεση «The Tudors» είναι κλασική, γεμάτη δάνεια κύρους και ίσως και λίγο βασιλόφιλη. Ο σχεδιασμός της έκθεσής παραπέμπει σε παλάτι των Τυδώρ και ο τόνος μοιάζει πιο κοντά σε ένα βελούδινο voice-over του BBC παρά στην κομψή αφήγηση του «Wolf Hall» της Hilary Mantel. Η έκθεση αναδεικνύει την αυλική μόδα και την χλιδάτη ζωή -ένα τμήμα της έκθεσης ονομάζεται απλώς «Splendor»- και οι Αμερικανοί οπαδοί της βρετανικής μοναρχίας, που είναι περισσότεροι απ' ό,τι νομίζουμε, θα μείνουν απολύτως ικανοποιημένοι. (Η έκθεση έχει οργανωθεί από την Elizabeth Cleland και τον Adam Eaker, επιμελητές, αντίστοιχα, των διακοσμητικών τεχνών και της ευρωπαϊκής ζωγραφικής- θα περιοδεύσει το 2023 στο Μουσείο Τέχνης του Cleveland και στη Λεγεώνα της Τιμής στο San Francisco).
Αυτό που κάνει καλύτερα η έκθεση «The Tudors» είναι να υπογραμμίζει τα κοσμοπολίτικα πολιτιστικά ρεύματα της «αγγλικής» Αναγέννησης και να ενσωματώνει τη ζωγραφική -σχεδόν όλη φτιαγμένη από ξένους, με πρώτο τον Holbein- με τις ταπισερί, τα έπιπλα και τις μεταλλοτεχνίες της ίδιας εποχής. Ένα μνημειώδες χάλκινο καντήλι, που ζύγιζε περισσότερο από μισό τόνο και προοριζόταν για τον τάφο του σπάταλου καρδινάλιου Thomas Wolsey, χυτεύθηκε στο Λονδίνο από έναν μετανάστη καλλιτέχνη από τη Φλωρεντία, τον Benedetto da Rovezzano. Ένα καταπληκτικό τραπέζι δεξιώσεων από καρυδιά, σκαλισμένο από Γάλλους τεχνίτες και διακοσμημένο με χιμαιρικά ζώα (κεφάλια σκύλων, φτερά κύκνων, ουρές ψαριών), ανήκε κάποτε στην Bess of Hardwick: την τέσσερις φορές παντρεμένη πρωταθλήτρια της κοινωνικής αναρρίχησης των Τυδώρ, η οποία γεννήθηκε μέσα στη φτώχεια και πέθανε πλουσιότερη από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο εκτός από τον μονάρχη.
Η εποχή των Τυδώρ αρχίζει με την ολοκλήρωση των Πολέμων των Ρόδων, όταν ο Λανκαστριανός Ερρίκος Τυδώρ παντρεύεται την Ελισάβετ της Υόρκης και τερματίζει επιτέλους τον εμφύλιο πόλεμο της Αγγλίας που διήρκεσε δεκαετίες. Ο Ερρίκος Ζ' εμφανίζεται στην πρώτη γκαλερί με το πιο διάσημο πορτρέτο του - ένα μικρό πίνακα ζωγραφικής από άγνωστο φλαμανδό καλλιτέχνη, που έχει παραχωρηθεί ως δάνειο από την Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων του Λονδίνου - κρατώντας ένα τριαντάφυλλο. Το τριαντάφυλλο ήταν το υπέρτατο έμβλημα της δυναστείας των Τυδώρ που ο Ερρίκος αποφάσισε βιαστικά. Τριαντάφυλλα με δίδυμα λευκά και κόκκινα πέταλα (τα χρώματα του Γιορκ και του Λάνκαστερ, ενωμένα) επαναλαμβάνονται παντού, σε πυκνές χαράξεις οικογενειακών δέντρων, τελετουργικών μανδυών και χαλιών, και περίπλοκων πεζών πανοπλιών από επιχρυσωμένο ατσάλι.
Πίσω από τον Ερρίκο, σε ελεύθερα πάνελ, παρατάσσονται οι τέσσερις επόμενοι μονάρχες των Τυδώρ. Ο Ερρίκος Η' κάθεται με μεγαλοπρέπεια σε πίνακα του Holbein. Ο γιος του Εδουάρδος ΣΤ', που στέφθηκε στα εννέα του χρόνια και πέθανε στα 15 του, φέρει ένα δικό του τριαντάφυλλο στο πορτρέτο του. Τελευταίες έρχονται οι δύο μεγαλύτερες ετεροθαλείς αδελφές του Εδουάρδου, από δύο μητέρες, δύο θρησκειών: Η Μαρία και η Ελισάβετ, Καθολική και Προτεστάντης, οι δύο πρώτες βασίλισσες της Αγγλίας. Το πορτραίτο της Μαρίας, ζωγραφισμένο εκ του φυσικού το 1554 από τον Φλαμανδό καλλιτέχνη Hans Eworth, απεικονίζει την καθολική αποκαταστάτρια με έναν διακοσμημένο με κοσμήματα σταυρό στο λαιμό της, μπροστά σε ένα φόντο από έντονο βαθύ κόκκινο. Η Ελισάβετ, στο πορτραίτο της το 1583 από τον Quentin Metsys the Younger (άλλος ένας Φλαμανδός), φοράει ένα «προτεσταντικό» μαύρο χρώμα- μια υδρόγειος σφαίρα συμβολίζει τα ναυτικά της κατορθώματα και ένα κόσκινο, σύμβολο της παρθενίας, κρέμεται από το αριστερό της χέρι.
Μεταξύ των ηγεμονιών τους, η Αγγλία θα περάσει από έναν βάναυσο θρησκευτικό πόλεμο - η Μαρία έκαψε περίπου 300 Προτεστάντες κατά τη διάρκεια μιας βασιλείας μόλις πέντε ετών - σε κάτι σαν ειρήνη και ευημερία (αν και η Ελισάβετ εκτέλεσε μερικούς αιρετικούς και είχε στη διάθεσή της μια ισχυρή υπηρεσία κατασκοπείας). Μια τεράστια φλαμανδική ταπισερί από τη βασιλεία του Ερρίκου Η΄ απεικονίζει τον Άγιο Παύλο να καίει παγανιστικά βιβλία, ενώ ο καπνός αναπαριστάται με πλούσια ασημένια κλωστή. Βιτρό που παρήγγειλε ο Ερρίκος από την Αμβέρσα απεικονίζει θρησκευτικές διαμάχες της Παλαιάς Διαθήκης, με Εβραίους μάρτυρες να πηγαίνουν στο θάνατο. Παρόλα αυτά, επειδή το «The Tudors» έχει να κάνει περισσότερο με την καλλιτεχνική ομορφιά παρά με την πολιτική ιστορία, η «Bloody Mary» εδώ παίρνει μια ασυνήθιστα γενναιόδωρη μορφή. Δύο πλούσια λεπτομερή χρυσά μετάλλια, που κατασκευάστηκαν μετά το γάμο της με τον μελλοντικό Φίλιππο Β' της Ισπανίας, απεικονίζουν τη Μαρία σε περήφανο προφίλ, με σχολαστικά επεξεργασμένες λεπτομέρειες του δαντελένιου γιακά και του κεντημένου παλτού της.
Όσον αφορά την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, τα πορτρέτα της 44χρονης βασιλείας της απεικονίζουν την εξέλιξή της από μια νεαρή γυναίκα με αβέβαιες αξιώσεις στην εξουσία σε μια Ευρωπαία ηγέτιδα επικεφαλής της λατρείας της προσωπικότητας της Virgin Queen. Το παλαιότερο σωζόμενο ολόσωμο πορτρέτο της (το λεγόμενο "πορτρέτο του Hampden", από τους ομότιμους που το είχαν στην κατοχή τους), χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1560 και έχει την ειλικρίνεια μιας φωτογραφίας προφίλ εφαρμογής γνωριμιών: μια πανδαισία από ρόδια και αχλάδια πίσω της διαφημίζει τη νεότητα και τη γονιμότητά της. Στο μεταγενέστερο «Πορτρέτο του Ντάρνλεϊ», γύρω στο 1575, τα κόκκινα μαλλιά της είναι μαζεμένα κάτω από ένα μαργαριταρένιο διάδημα, και τα βαθουλωμένα μάγουλα και τα στενά μάτια της υποδηλώνουν μια μονάρχη σίγουρη για την κυριαρχία της.
Μέχρι τη δεκαετία του 1590, η Ελισάβετ έχει εξελιχθεί σε μια αγέραστη, σχεδόν βλάσφημη εικόνα, κρατώντας ένα ουράνιο τόξο στο απλωμένο χέρι της. Στο τελικό πορτρέτο -που έγινε από ένα αγγλικό εργαστήριο ζωγραφικής και δεν έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία- ακόμη και το 1599 οι ντόπιοι ήταν ακόμη αρκετά αδέξιοι- στέκεται όρθια, με άκαμπτα, ενσύρματα φτερά σαν φύλακας άγγελος, φορώντας ένα φόρεμα κεντημένο με όλη τη χλωρίδα και την πανίδα του κόσμου. Έχει γίνει η πηγή όλης της ζωής και έχει ευλογήσει τον εαυτό της με αιώνια ζωή.
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ισχύει: Η Ελισάβετ πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα, καταθλιπτική και βασανισμένη στο παλάτι της στο Ρίτσμοντ. Η δυναστεία των Τυδώρ πέθανε μαζί της, και ο ξάδελφός της Ιάκωβος κατέβηκε από τη Σκωτία για να καθίσει επιτέλους στον αγγλικό θρόνο. Αλλά οι Stuarts δεν έχουν ποτέ αιχμαλωτίσει τη σύγχρονη φαντασία όπως οι Tudors εξακολουθούν να το κάνουν, με τον Paul Scofield να γονατίζει μπροστά στον δήμιο στο «A Man for All Seasons» και την Cate Blanchett να χορεύει την volta(χορός για ζευγάρια) στο «Elizabeth».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jason Farago στο άρθρο του για τους New York Times: η δική μου αγαπημένη απόλαυση, ακόμη περισσότερο από το «Wolf Hall», είναι η μεγάλη σκηνή αντιπαράθεσης στο έργο του Friedrich Schiller «Maria Stuart», όπου η Ελισάβετ αντιμετωπίζει τη Σκωτσέζα αντίπαλό της σε μια θεατρική αναμέτρηση βασίλισσας με βασίλισσα (δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή). Η Μαρία είναι η φυλακισμένη, αλλά η Ελισάβετ είναι αυτή που δεν είναι ελεύθερη - και κάτω από τα κοσμήματα και το face painting το ξέρει. «Αυτό που φαίνεται ότι είμαστε υπόκειται στην κρίση όλης της ανθρωπότητας», λέει μετανιωμένη η Ελισάβετ του Σίλερ, "και αυτό που είμαστε, στην κρίση κανενός ανθρώπου».
Με πληροφορίες από New York Times
- «Είχα ακόμα αισθήματα για εκείνον» – Αποδέχεται ότι πέταξε καυστικό υγρό στον σύζυγό της η 38χρονη από την Κρήτη
- Καλάθι του νοικοκυριού: Πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου με 55 προϊόντα - Αντιδράσεις για την εφαρμογή του
- Γήπεδο Ζωής: Ένα σπίτι αποκλειστικά για παιδιά - Γήπεδα, studio και αίθουσες δημιουργίας στην καρδιά της Νίκαιας
- Επίδομα θέρμανσης: 1,3 εκ. δικαιούχοι θα λάβουν 500 εκ. ευρώ
- «Φυσικά, η ομορφιά με βοήθησε να μου ανοιχτούν πόρτες. Όμως διαρκεί μόνο πέντε λεπτά αν δεν υπάρχει τίποτα από πίσω» εξομολογείται η Ιταλίδα ηθοποιός, Monica Bellucci
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή ο Σωκράτης Φάμελλος με άνω του 50% - «Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο», λένε από τον Πολάκη
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr