Από το καταραμένο πρώτο Όσκαρ σε μαύρη ηθοποιό στην υποψηφιότητα Ινδιάνας - Το Χόλιγουντ σιχαίνεται τους αλλόφυλους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Καταραμένο το πρώτο Βραβείο Όσκαρ σε μαύρη ηθοποιό! Η Ινδιάνα Λίλι Γκλάντστοουν θα πάρει Χρυσό Αγαλματάκι; Κακά τα ψέματα: Το Χόλιγουντ σιχαίνεται τους αλλόφυλους!
Από τη συμπαθέστατη μαύρη παχουλούτσικη Χάτι ΜακΝτάνιελ μέχρι τις μέρες μας έχουν περάσει 84 ανοιξιάτικες βραδιές, που για κάποιες ώρες έλαμψαν περισσότερο από το πέρασμα του «κομήτη» των Όσκαρ.
Εκείνου του… κομήτη που κάθε χρόνο λαμπαδιάζει με την ουρά του την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας του Χόλιγουντ και εξάπτει τη φαντασία των απανταχού κινηματογραφόφιλων…
Η Χάτι ΜακΝτάνιελ ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα ηθοποιός που τιμήθηκε με Όσκαρ το 1940.Όσκαρ 2024 και στις πρώτες σειρές του Dolby Theatre του Λος Άντζελες θα καθίσει (εκτός απροόπτου φυσικά) η Λίλι Γκλάντστοουν, η υποψήφια για το Χρυσό Αγαλματάκι Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού». Ποια η ιδιαιτερότητα της παρουσίας της; Η Λίλi Γκλάντστοουν είναι η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που είναι υποψήφια για ένα Βραβείο Όσκαρ! Το Χόλιγουντ πάντα αγαπούσε τα ξεκάθαρα… χρώματα.
Στο εγγύς παρελθόν- το 2018- η Μεξικανή Γιαλίτζα Απαρίθιο είχε προταθεί για την ίδια κατηγορία, λαμβάνοντας μέρος στην ταινία «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, ενώ σκαλίζοντας το απώτατο παρελθόν ανακαλύπτουμε, να έχουν καρδιοχτυπήσει για το αν θα πάρουν ή όχι ένα Χρυσό Αγαλματάκι, τη Μερλ Όμπερον- Βρετανίδα μεν, ινδικής καταγωγής δε- για την ερμηνεία της στην ταινία «Σκοτεινός Άγγελος» του 1935 και πιο πρόσφατα τη Νεοζηλανδή Κέισα Καστλ-Χιουζ για την ερμηνεία της στην ταινία «Το σημάδι της φάλαινας» το 2002 · καμιά δεν χάιδεψε τον χρυσό Θείο Όσκαρ! Πέρυσι η Μισέλ Γιο, η ηθοποιός από τη Μαλαισία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην (ανεκδιήγητη...) ταινία «Τα Πάντα Όλα»· ήταν η πρώτη Ασιάτισσα που τιμήθηκε με τον Χρυσό Θείο Όσκαρ. Το Χόλιγουντ λατρεύει τις... καινοτομιες.
Έκρυβε την καταγωή της!
Να σημειώσουμε ότι η φουκαριάρα η Μερλ Όμπερον, είχε προσπαθήσει να αποκρύψει την «ταπεινή» καταγωγή της για να μην… λερωθεί η καριέρα της από το χρώμα της. Η μελαμψή Όμπερον διέδιδε ότι είχε γεννηθεί στην Τασμανία και ότι τα αρχεία γέννησης της είχαν καταστραφεί σε πυρκαγιά. Η αλήθεια ήταν ότι η Όμπερον είχε γεννηθεί στη Βομβάη της Ινδίας από πάμπτωχη οικογένεια. Το «open-minded» Χόλιγουντ δεν ήταν έτοιμο (τουλάχιστον) στη 10ετία του ’30 να δεχτεί μια σκουρόχρωμη Ινδή στο Γαλαξία του…
Να δούμε τώρα, στον 24ο χρόνο του 21ου αιώνα θα βραβεύσει μια Ινδιάνα της φυλής των Piegan Blackfeet και των Nez Perce, γιατί αυτή είναι η καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της Γκλάντστοουν ή γιατί όχι: Γλάδστον, αφού έχει ρίζες και στα χώματα της Βρετανίας: μακρινά εξαδέλφια με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Γουίλιαμ Έντουαρντ Γλάδστον (1809-1898), ενώ ένας από τους προ-προπάππους της (από την μεριά του πατέρα) ήταν ο Red Crow (το Κόκκινο Κοράκι) ηγέτης της φυλής των Kainai που έζησε στον Καναδά… Οι Αμερικάνοι αγαπούν τους Ινδιάνους… Το ότι τους εξολόθρευσαν οφείλεται στο σφιχταγκάλιασμά τους, από την πολλή αγάπη... Περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν η Λίλι, μετά τη Χρυσή Σφαίρα θα υψώσει και το Χρυσό Όσκαρ, αν (και για να λέμε την προσωπική μας άποψη) η ερμηνεία της Έμα Στόουν στο Λανθιμικό «Poor Thinks» είναι ασύγκριτα πιο δυνατή, πιο μεστή και πιο… ερμηνεία!
Μαύρη μοίρα την κυνήγησε...
Κι αν η Χάτι ΜακΝτάνιελ ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα, ακολούθησαν πολλοί· μη φανταστείτε και καμιά χιλιάδα. Περίπου 16 μαύροι πήραν Όσκαρ για τις ερμηνείες τους κι ανάμεσά τους ο Σίντνεϊ Πουατιέ, η Χάλι Μπέρι, ο Ντένζελ Ουάσιγκτον, ο Μόργκαν Φρίμαν, η Βαιόλα Ντέιβις ο εκρηκτικός Γουίλ Σμίθ και λίγοι ακόμα… Γιατί η Αμερική και το Χόλιγουντ αγαπάνε (και) τους μαύρους...
Για πάμε και λίγο στο μακρινό 1940, όταν οι Γερμανοί (θα) ήθελαν να κάνουν και το L.A. επαρχία τους… και να σταθούμε λίγο στο Βραβείο της πρώτης μαύρης, της Χάτι ΜακΝτάνιελ.
Στη ΜακΝτάνιελ απονεμήθηκε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της «Μάμι» στην ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος». Παρά το γεγονός ότι κέρδισε το Βραβείο, η ΜακΝτάνιελ και οι υπόλοιποι μαύροι ηθοποιοί της ταινίας, δεν παρευρέθηκαν στην πρεμιέρα στο Loew's Grand Theatre στην Ατλάντα της Τζόρτζια, γιατί δεν τους επετράπη, λόγω των νόμων περί φυλετικών διακρίσεων· παρευρέθηκε, ωστόσο, στην πρεμιέρα στο Χόλιγουντ. Πάλι καλά…
Εδώ ο Τζέσε Όουενς, που ταπείνωσε τον Χίτλερ πέρασε απ’ έξω από τον Λευκό Οίκο και ο Ρούζβελτ του γύρισε την πλάτη. Τέτοια ανοιχτομυαλιά…
Παρά τη νίκη στα Όσκαρ, η κινηματογραφική καριέρα της Χάτι ΜακΝτάνιελ έσβησε σιγά σιγά στη δεκαετία του 1940, αμέσως μετά το Όσκαρ δηλαδή. Η ΜακΝτάνιελ πέθανε από καρκίνο του μαστού στις 26 Οκτωβρίου του 1952 και αφού «έφυγε», έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, όχι ένα αλλά, δύο αστέρια στο Hollywood Walk of Fame! Και το 2006 οι Αμερικάνοι της έφτιαξαν και γραμματόσημο… Και το Χρυσό Αγαλματάκι; Κι αυτό στοιχειωμένο.
Πριν από τον θάνατό της, η Χάτι ΜακΝτάνιελ είχε δηλώσει ότι ήθελε το Όσκαρ της να δοθεί στο Πανεπιστήμιο Howard. Μετά τον θάνατό της, η IRS ισχυρίστηκε ότι η ηθοποιός όφειλε πάνω από 11.000 δολάρια σε φόρους και διέταξε πως ό,τι είχε στην κατοχή της, συμπεριλαμβανομένου και του Όσκαρ, να εκποιηθούν. Πολλά χρόνια αργότερα, εκείνο το ξεχωριστό Βραβείο Όσκαρ παραδόθηκε στο Πανεπιστήμιο Howard, όπου εκτέθηκε στο τμήμα θεάτρου. Και έμεινε εκεί μόνο για λίγο· κάποια στιγμή εξαφανίστηκε, στη δεκαετία του 1960 ή του 1970, για να μην ξαναβρεθεί ποτέ! Οι Αμερικανοί μάλλον δεν το είχαν δώσει με την καρδία τους στην άτυχη Χάτι…
Γιατί οι Αμερικανοί και το Χόλιγουντ μπορεί να έχουν μεγάλη καρδιά και να αγαπούν όλους, αλλά περισσότερο αγαπούν το συντηριτισμό τους κι όπως ορθά το έθεσε ο αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον: «Υπάρχει η Αμερική, υπάρχει ο Νότος και υπάρχει και το Μισισίπι». Και το Χόλιγουντ, ε; Μην το ξεχνάμε!
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr