Somebody Feed Phil: Είναι ο Phil Rosenthal ο πιο καλόκαρδος άνθρωπος στην τηλεόραση;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Η σειρα «Ταΐστε τον Φιλ» (Somebody Feed Phil) του Netflix με αυτόν τον «χαρούμενο και πεινασμένο άνδρα» που ακούει στο όνομα Phil Rosenthal (Φιλ Ρόζενταλ) έχει γίνει η αγαπημένη συνήθεια των καλοφαγάδων και όσων αγαπούν τα ταξίδια. Ο παρουσιαστής του Somebody Feed Phil αρνείται να είναι αγενής, δίνει δωρεάν δημητριακά στο προσωπικό του και αναγκάζει τον εαυτό του να πεινάσει για χάρη των τηλεθεατών του. Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας γιατί έχει γοητεύσει το κοινό σε όλον τον κόσμο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, σε γενικές γραμμές, το κλειδί για μια επιτυχημένη εκπομπή φαγητού και ταξιδιών είναι ο οικοδεσπότης της. Η ιταλική σειρά του Stanley Tucci, για παράδειγμα, είναι σαν να σε ξεναγεί σε μια πόλη κάποιος αρκετά γοητευτικός ώστε να σου εξασφαλίσει θέση στα καλύτερα σημεία. Η σειρά του Anthony Bourdain, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να σας δείξει σε όλα τα μέρη τα σοκάκια όπου τρώνε οι ντόπιοι.
Και μετά ήρθε το Somebody Feed Phil, στο Netflix. Εδώ και τέσσερα χρόνια -ή περισσότερα αν υπολογίσετε τον πρόδρομό της στο PBS, I'll Have What Phil's Having- η εκπομπή λειτουργεί με μια απλή υπόθεση: ρίχνουμε τον πιο απολαυστικό άνθρωπο του κόσμου σε μερικές από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου που έχουν φαγητό και τον παρακολουθούμε να παλεύει να κατανοήσει ότι το κάνει αυτό για να ζήσει. Είναι σκόπιμα ανάλαφρο και mainstream και, χάρη στον οικοδεσπότη του, τον Philip Rosenthal,απίστευτα δημοφιλές. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία παραγωγής του ονομάζεται Lucky Bastards. Μάλιστα η αγαπημένη σειρά των καλοφαγάδων διεκδίκησε το 2019 Emmy Καλύτερου Ριάλιτι χωρίς Σενάριο.
Όμως, ο Rosenthal γνωρίζει πολλά για τη δύναμη του mainstream. Προτού απογειωθεί η δεύτερη καριέρα του ως παρουσιαστή, ήταν ο δημιουργός και showrunner του Everybody Loves Raymond, μιας κωμικής σειράς που μπορεί κατά καιρούς να μπέρδεψε τους κριτικούς, αλλά συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές. Μιλώντας μέσω Zoom στον Guardian τον Μάιο, από ένα δωμάτιο στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, ο 62χρονος Rosenthal δίνει την εντύπωση ότι είναι εξίσου ευχαριστημένος με τις συνεντεύξεις στον Τύπο όσο και με το να τρώει gambas al ajillo σε ένα στενό της Μαδρίτης.
«Εντυπωσιάζομαι πολύ», λέει με ένα πλατύ χαμόγελο που δεν φεύγει σχεδόν ποτέ από το πρόσωπό του. «Οι άνθρωποι μου λένε: "Φαίνεται ότι αγαπάς τα πάντα". Και η αλήθεια είναι ότι τα αγαπώ όλα, ή τουλάχιστον όλα όσα βάζω στην εκπομπή».
Στην πέμπτη σεζόν του Somebody Feed Phil, ο Rosenthal αλλάζει τις παραμέτρους του τι είναι διατεθειμένος να βάλει στην εκπομπή. Όταν αρχικά το πρότεινε, το σλόγκαν του ήταν ουσιαστικά το εξής: «Φανταστείτε αν ο Bourdain φοβόταν τα πάντα». Αλλά τώρα, σε ένα επεισόδιο, θα τον δείτε να μασουλάει χαρούμενα ένα σωρό... έντομα.
Η ευγένεια και το... γάλα στα δημητριακά
«Δεν θέλω ποτέ να είμαι αγενής», λέει. «Ποτέ δεν θέλω να προσβάλω την κουλτούρα ή ακόμη και τα συναισθήματα κανενός. Έτσι, γενικά, αν μου σερβίρουν κάτι, θα το δοκιμάσω τουλάχιστον». «Θέλω να είμαι ενθουσιασμένος όταν τρώω», λέει, εξηγώντας ότι τις ημέρες των γυρισμάτων συνήθως δεν τρώει τίποτα άλλο παρά μόνο ό,τι του δίνουν για την εκπομπή. «Ξέρετε πώς κάνουν διαφημίσεις για σκυλοτροφές; Δεν ταΐζουν τον σκύλο μέχρι να γυρίσει η κάμερα. Έτσι, εγώ είμαι ο σκύλος».
Δεν υπάρχουν ακρότητες στον Rosenthal, και αυτό είναι το επαγγελματικό του σήμα κατατεθέν εδώ και χρόνια. Όταν διηύθυνε το Everybody Loves Raymond, η σειρά έγινε γνωστή για το γεγονός ότι ήταν ένα πραγματικά ωραίο μέρος για να δουλεύεις, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το «άγριο και αφιλόξενο» περιβάλλον της ευρύτερης τηλεοπτικής βιομηχανίας.
«Μάθαμε τι δεν πρέπει να κάνουμε δουλεύοντας σε άλλα πράγματα», λέει. «Είχα κακοποιηθεί λίγο στον εργασιακό χώρο. Οι ευγένειες είχαν καταργηθεί. Κάποτε, όταν δούλευα σε μια δημοφιλή εκπομπή, πήραμε ένα σημείωμα. Έγραφε: "Παρατηρήσαμε ότι κάποιοι από εσάς έρχονται το πρωί και βάζουν γάλα στα δημητριακά τους. Το γάλα είναι για τον καφέ. Τα δημητριακά είναι για σνακ. Δεν σας παρέχουμε πρωινό». Και σκέφτηκα: «Ουάου, τι μυαλό χρειάστηκε για να σκεφτεί αυτό το σημείωμα και στη συνέχεια να το γράψει και στη συνέχεια να το διανείμει σε όλους στην εταιρεία. Αυτό θέλεις να πεις στους ανθρώπους που δουλεύουν για σένα; Και σκέφτηκα τότε: αν ποτέ είμαι αρκετά τυχερός ώστε να έχω τη δική μου εκπομπή, θα έχουμε γάλα στα δημητριακά μας».
Είναι ένα μάθημα ζωής, αν μη τι άλλο. Έτσι όπως το λέει ο Rosenthal, η ευγένειά του έχει μια ακαμψία, έναν τρόπο να κρατάς τα πράγματα όπως θέλεις να είναι. «Υπάρχουν πάντα παιχνίδια εξουσίας, άνθρωποι που προσπαθούν να πάρουν τη δουλειά σου, άνθρωποι που προσπαθούν να σε απολύσουν», λέει. «Αλλά όταν ξέρεις ποιος είσαι και πώς θέλεις να είναι τα πράγματα, όλα γίνονται εύκολα. Όλα είναι μια επιλογή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θυμώνω και δεν απογοητεύομαι, γιατί μπορεί να είναι τρελό. Αλλά όσο βγάζεις "το καλό", θεωρώ ότι τις περισσότερες φορές παίρνεις πίσω "καλό"».
Το ντοκιμαντέρ στη Ρωσία
Ένα από τα αγαπημένα έργα του Rosenthal είναι το Exporting Raymond, ένα ντοκιμαντέρ του 2010 για την επίσκεψή του στη Ρωσία, η οποία μόλις είχε αγοράσει τα δικαιώματα του Everybody Loves Raymond. Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, βλέπουμε την ικανότητά του να είναι ευγενικός να δοκιμάζεται. Δίνει σημειώσεις στους Ρώσους παραγωγούς και μένει κενός. Ο σχεδιαστής κοστουμιών θέλει όλοι να είναι ντυμένοι με ρούχα υψηλής ραπτικής. Κάποια στιγμή - και αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πιο σκοτεινό σημείο που έχει εμφανιστεί ποτέ ο Ρόζενταλ στην κάμερα - στέκεται, απελπισμένος, σε έναν μουχλιασμένο, αμυδρά φωτισμένο διάδρομο στούντιο. «Ακούστε», αναστενάζει, δείχνοντας προς μια λάμπα φθορισμού που τρεμοπαίζει. «Μπορείτε πραγματικά να ακούσετε τον καρκίνο».
«Αυτή είναι η αγαπημένη ταινία της οικογένειάς μου, εξαιτίας του πόσο υπέφερα», λέει χαμογελώντας. «Δεν ξέρω γιατί με κάλεσαν οι Ρώσοι. Η κωμωδία της ταινίας υπερβαίνει τη συγκεκριμένη κατάσταση και γίνεται για το πόσο δύσκολο είναι να περάσεις τις ιδέες σου σε κάποιον άλλον. Το έχω αυτό στο σπίτι μου».
Αλλά, με έναν πολύ δικό του τρόπο, η ρωσική σειρά είχε τελικά τρομερή επιτυχία. «Είμαστε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η πιο επιτυχημένη διασκευή σειράς σε άλλη χώρα στην ιστορία. Και δεν παίρνω κανένα εύσημο γι' αυτό, γιατί δεν με άκουσαν καθόλου. Έκαναν ακριβώς αυτό που ήθελαν. Κάποτε είδα ένα απόσπασμα της εκπομπής στο YouTube και, ξαφνικά, ανοίγει η πόρτα και μπαίνει μέσα μια νοσοκόμα. Ένα καρτούν μιας νοσοκόμας με μεγάλα στήθη και την μπλούζα της κομμένη μέχρι εδώ, και μεγάλους γοφούς να κουνιούνται, σαν "γιούχου, γιούχου, γιούχου". Τηλεφώνησα στην εταιρεία και είπα, 'Τι είναι αυτό; Ποτέ δεν το είχαμε αυτό στην εκπομπή". Και μου είπαν: "Μας αρέσουν οι νοσοκόμες". Αυτό είναι όλο. Δεν μπορείς να το πολεμήσεις. Και δούλεψε. Μπράβο τους».
«Γράφω sitcoms, αλλά κανείς δεν τα θέλει»
Με την καριέρα του μπροστά στην κάμερα να πηγαίνει καλύτερα από ποτέ, ο δημοσιογράφος του Guardian τον ρωτάει αν σκέφτεται ακόμα να επιστρέψει στη συγγραφή κωμικών σειρών. Και, μόνο για μια στιγμή, το χαμόγελο του Rosenthal χάνεται από το πρόσωπό του.
«Γράφω sitcoms, αλλά κανείς δεν τα θέλει», λέει. «Κάθε χρόνο γράφω ένα ή δύο σενάρια, συνήθως με άλλους ανθρώπους. Δεν έχω πια τον χρόνο να διευθύνω μια σειρά, αλλά αυτό που θα έκανα είναι να επιβλέπω ένα άλλο νεότερο άτομο. Χαίρομαι να συν-δημιουργώ, χαίρομαι να καθοδηγώ, χαίρομαι να βοηθάω και να διορθώνω. Ξέρω πώς να το κάνω αυτό. Αλλά κανείς δεν τα θέλει. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Θα υποθέσω ότι φταίω εγώ. Ίσως να μην το έχω πια».
«Να τι έμαθα στα ταξίδια μου»
Ευτυχώς, τουλάχιστον, έχει ακόμα τις ταξιδιωτικές εκπομπές του, καθώς και ένα νέο podcast και ένα βιβλίο για το φαγητό, για να τον κρατούν σε εγρήγορση. Και υποστηρίζει με πάθος ότι τα ταξίδια είναι τρόπος να διευρύνεται το μυαλό και οι ορίζοντες του καθενός.
Ξεκίνησε τα ταξίδια στα 20 του, όταν πήρε μια πτήση courier στην Ευρώπη. «Ήμουν 23 ετών και τότε η DHL έστελνε το φορτίο της ως πλεονάζουσες αποσκευές των επιβατών. Έτσι, σου αγόραζαν ένα εισιτήριο πούλμαν για μια από τις πόλεις τους και σου έδιναν όλες τις ετικέτες αποσκευών για το φορτίο τους. Και όταν κατέβαινες από το αεροπλάνο στη Φρανκφούρτη, υπήρχε ένας άντρας που στεκόταν στον τερματικό σταθμό με μια πινακίδα της DHL. Του δίνεις τις ετικέτες αποσκευών και είσαι ελεύθερος να φύγεις. Έχετε τώρα δύο εβδομάδες στη διάθεσή σας για να κάνετε ό,τι θέλετε, και στη συνέχεια να επιστρέψετε και να κάνετε το ίδιο πράγμα με την πτήση της επιστροφής. Το έκανα αυτό τρεις φορές και μου άλλαξε τη ζωή», αναφέρει.
«Να τι έμαθα στα ταξίδια μου», συνεχίζει. «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ καλύτεροι από τις κυβερνήσεις τους. Συναντάς γλυκούς ανθρώπους παντού, ακόμη και σε αυτές τις χώρες που υποτίθεται ότι μισούμε. Δεν φταίνε οι άνθρωποι, αλλά το ποιος είναι επικεφαλής. Και αυτοί είναι που βρίσκονται στις ειδήσεις. Έτσι κάνουμε αυτές τις τρελές γενικεύσεις για τους ανθρώπους. Ποτέ δεν είναι οι άνθρωποι. Είναι αυτοί οι μ**κες».
Στο τέλος της συνέντευξης η συζήτηση του Rosenthal στρέφεται στον Covid. Θα ακολουθήσουν κι άλλα επεισόδια του Somebody Feed Phil μετά το τέλος αυτής της σειράς - «τα γυρίσαμε στο σημείο χρονικά μεταξύ Δέλτα και Όμικρον» - αλλά είναι πιστεύει ότι, τώρα που ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει ξανά, οι άνθρωποι πρέπει να πηγαίνουν και να εξερευνούν όσο το δυνατόν περισσότερο από κοντά τα διάφορα μέρη, αντί να τον βλέπουν στην οθόνη.
«Δεν είναι πιο όμορφα τώρα;» ρωτάει. «Απλά να πας σε μια παμπ, να πας σε ένα εστιατόριο, να μπεις σε ένα αεροπλάνο και να ταξιδέψεις, απλά για να είσαι με τους φίλους και την οικογένειά σου ή να γνωρίσεις νέους ανθρώπους; Είναι κάτι που δεν μπορείς να το θεωρήσεις ποτέ ξανά δεδομένο. Δεν θέλω ποτέ να χάσω αυτό το συναίσθημα. Έτσι, το μήνυμά μου προς τους ανθρώπους είναι πολύ απλό: πηγαίνετε!».
- «Εντελώς εκτός ελέγχου» ο σταθμός στη Ζαπορίζια: Δραματικοί τόνοι από τον επικεφαλής πυρηνικών του ΟΗΕ
- ΟΟΣΑ: Στο 10,3% «πέταξε» ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Οι μεγαλύτερες αυξήσεις από το 1975 στα τρόφιμα
- 10+1 τρολιές που έγραψαν Ιστορία – Όταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ πήγε στον Λευκό Οίκο και οι Ισλανδοί στην καταπράσινη Γροιλανδία
- Ούτε οργάνωση, ούτε κόσμος: Οι «Σεΰχέλλες της Ελλάδας» είναι η παραλία που φέτος ξετρέλανε τα διεθνή Μέσα
- Μαγνητική καταιγίδα ίσως χτυπήσει τη Γη σήμερα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr