Αντριου Κουόμο: Η Αμερική υποκλίνεται στον δικό της... Σωτήρη Τσιόδρα
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης έχει µετατραπεί σε «κήρυκα» στη µάχη κατά του κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
«Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού αυξάνεται ταχύτερα από όσο πιστεύαµε... Χρειαζόµαστε οµοσπονδιακή βοήθεια και τη χρειαζόµαστε τώρα... Δεν τον καθυστερούµε. Επιταχύνεται. Τι θα κάνουµε µε 400 αναπνευστήρες όταν χρειαζόµαστε 30.000... Δεν πρόκειται να θυσιάσουµε το 1% µε 2% των Νεοϋορκέζων. Δεν είµαστε εµείς τέτοιοι. Θα αγωνιστούµε για να σώσουµε κάθε ανθρώπινη ζωή. Δεν το βάζω κάτω. Η µητέρα µου (σ.σ.: η 88χρονη κυρία Ματίλντα) δεν είναι αναλώσιµη. Δεν πρόκειται να βάλουµε τιµή στην ανθρώπινη ζωή...».
Τα λόγια του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόµο, ηχούν ωσάν κραυγή αγωνίας αλλά και αφύπνισης. Ως η δραµατική φωνή της συνείδησης όλων εκείνων των Αµερικανών (και είναι πολλοί) που αποφασίζουν, υπό την απειλή του κορονοϊού, να κοιτάξουν πέρα από τα οικονοµίστικα δεσµά της Wall Street, αψηφώντας την επαπειλούµενη ύφεση. Τα λόγια του αποπνέουν απόγνωση αλλά και αποφασιστικότητα, ενάντια όχι µόνο στην επιδηµία του COVID-19 αλλά και στους χειρισµούς του Αµερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραµπ, που έχει έρθει µε τις παλινωδίες του να κάνει µια ήδη δύσκολη κατάσταση τραγικά δυσκολότερη.
Ο 62χρονος Αντριου Κουόµο, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ο ίδιος από τον Ιανουάριο του 2011 και άλλοτε γενικός εισαγγελέας (2007-2010), βγήκε την περασµένη Τρίτη 24 Μαρτίου και από το βήµα συνέντευξης Τύπου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σκιαγραφώντας µια εικόνα στα όρια της «τέλειας καταιγίδας».
Ελλείψεις σε αναπνευστήρες, κλίνες και ΜΕΘ
Ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στη Νέα Υόρκη έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, είπε. Και η πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθώς της λείπουν κλίνες και αναπνευστήρες. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως θα χρειαστούν περίπου 30.000 αναπνευστήρες. Μέχρι το πρωί της Τρίτης ωστόσο, είχαν αποσταλεί από τις ομοσπονδιακές αρχές μόλις 400. Τις αμέσως επόμενες ημέρες (Τρίτη-Τετάρτη), θα αποστέλλονταν και άλλοι περίπου 4.000, με τον συνολικό αριθμό να παραμένει ωστόσο υποπολλαπλάσιος των αναγκών και τις νοσοκομειακές μονάδες να δοκιμάζουν πειραματικά τεχνικές που θα επιτρέπουν σε δύο ασθενείς να μοιράζονται τον ίδιο αναπνευστήρα.
Ελλείψεις παρουσιάζονται ωστόσο και σε κλίνες, με τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο να υποστηρίζει ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα χρειαστεί στο απόγειο της κρίσης, ένα απόγειο το οποίο πια αναμένεται μάλιστα μέσα στον Απρίλιο και όχι τον Μάιο όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, περίπου 140.000 κρεβάτια. Τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης μπορούσαν, ωστόσο, στις αρχές της περασμένης εβδομάδες να υποστηρίξουν μόλις… 53.000 κλίνες, με την προοπτική αυτές οι κλίνες κάποια στιγμή να αυξηθούν σε συνολικά περίπου 100.000. Σοβαρά κενά υπάρχουν όμως και στις μονάδες εντατικής θεραπείας ΜΕΘ (Ιntensive Care Units/ICU), με την πολιτεία της Νέας Υόρκης να διαθέτει σήμερα περίπου 3.000 και τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο να εκτιμά ότι θα χρειαστούν έως και… 40.000.
Δεν μασά τα λόγια του
O προσκείµενος στο κόµµα των ∆ηµοκρατικών κυβερνήτης τόλµησε να παρουσιάσει τα πράγµατα όπως ακριβώς είναι στην πραγµατικότητα, υπογραµµίζοντας δεδοµένα και ελλείψεις που άλλοι πολιτικοί ίσως επιχειρούσαν να υποβαθµίσουν ή να σπρώξουν κάτω από το χαλί. Παραδέχτηκε ότι η εξάπλωση της επιδηµίας του κορονοϊού στη Νέα Υόρκη έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη και ότι η πολιτεία δεν µπορεί να ανταποκριθεί, καθώς της λείπουν δεκάδες χιλιάδες κλίνες, δεκάδες χιλιάδες αναπνευστήρες και χιλιάδες µονάδες εντατικής θεραπείας. Και αφού πρώτα εξέθεσε τον κίνδυνο, έπειτα κάλεσε την οµοσπονδιακή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραµπ να σταθεί στο ύψος των προκλήσεων ως οφείλει, στηρίζοντας τις αµερικανικές πολιτείες µε όλα όσα απαιτούνται (υλικά, χρήµατα κ.ά.).
Μέσα σε λίγα 24ωρα, ο 62χρονος κυβερνήτης έχει µετατραπεί σε αναδυόµενο αστέρα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, µε τη δηµοτικότητά του να εκτοξεύεται, τις καθηµερινές εµφανίσεις του ενώπιον των δηµοσιογράφων (press briefings) να προσελκύουν ολοένα µεγαλύτερη τηλεθέαση (συνολικά εκατοµµύρια views µόνο στα social media) και το hashtag #PresidentCuomo (#ΠρόεδροςΚουόµο) να γίνεται κορυφαία τάση (top trend) στον κόσµο του Twitter.
«Sex Symbol»
Εάν πιστέψουµε µάλιστα και τα δηµοσιεύµατα στον νεοϋορκέζικο Τύπο («New York Post», «City & State New York»), τότε ο Κουόµο έχει γοητεύσει πια ως «sex symbol» και µεγάλο µέρος του γυναικείου πληθυσµού αλλά και µερίδα των Ιταλών που νιώθουν υπερήφανοι καθώς τον θεωρούν «δικό τους» λόγω καταγωγής. Και να σκεφτεί κανείς ότι µιλάµε για έναν πολιτικό που το 2019 είχε δει τη δηµοτικότητά του να υποχωρεί σε χαµηλό οκταετίας. Εκτοτε, ωστόσο, έµελλε να αλλάξουν πολλά, µεταξύ αυτών και η απήχηση του Νεοϋορκέζου κυβερνήτη που πλέον µετράει 1,2 εκατοµµύρια ακολούθους στο Twitter (από 863.000 που είχε πριν από µόλις τρεις εβδοµάδες) και άλλους 120.000 στο Instagram (από 56.000 προ εβδοµάδων). «Μακάρι ο κυβερνήτης Αντριου Κουόµο να ήταν εκείνος πρόεδρος τώρα» έγραψε στο Twitter η γνωστή ηθοποιός Μία Φάροου. Στο ίδιο πνεύµα και ο Αντονι Σκαραµούτσι, ο οποίος, αν και πρώην διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου Τραµπ, επιδοκίµασε τον Κουόµο, επειδή «κάνει σπουδαία δουλειά ως φωνή της λογικής, δίνοντας τα πραγµατικά στοιχεία και παρηγορώντας τους ανθρώπους µε τη σοφία και την ικανότητά του».
«Ο Κουόµο, που κάποτε βρέθηκε στο περιθώριο, έγινε ο πολιτικός της στιγµής (σ.σ.: της τρέχουσας συγκυρίας)» γράφουν οι «New York Times», πλέκοντας το εγκώµιο του Νεοϋορκέζου κυβερνήτη, τον οποίο το Politico αποκαλεί «σούπερ σταρ των social media» και ο «Guardian» «εναλλακτική καθοδηγητική δύναµη για ένα έθνος σε κρίση». «Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κουόµο, είναι ο πρόεδρος της αντιµετώπισης του κορονοϊού» υποστηρίζει από την πλευρά της η Ρέιτσελ Μάντοου, διάσηµη δηµοσιογράφος του MSNBC. «Βοήθεια, νοµίζω ότι είµαι ερωτευµένη µε τον Αντριου Κουόµο» γράφει ο Ρεµπέκα Φίσµπεϊν στο Jezebel. Κάνοντας µια προβολή στην ελληνική πραγµατικότητα, θα µπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο Κουόµο εξελίσσεται σε... Τσιόδρα της Αµερικής, µε την υποσηµείωση, βέβαια, ότι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δεν έχει από πάνω του έναν Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά έναν Ντόναλντ Τραµπ.
Σηµειωτέον ότι έως και το βράδυ της 27ης Μαρτίου η πολιτεία της Νέας Υόρκης µετρούσε 519 θανάτους από τον κορονοϊό (περισσότερους από κάθε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ), µε τους 366 εξ αυτών να εντοπίζονται συγκεκριµένα στην πόλη της Νέας Υόρκης. Οσο για τα επιβεβαιωµένα κρούσµατα, εκείνα είχαν ξεπεράσει τα 45.000. «Ο,τι συµβαίνει στη Νέα Υόρκη θα καταλήξει να συµβαίνει και στην Καλιφόρνια, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Ιλινόι. Είναι απλώς θέµα χρόνου. Εκεί όπου βρισκόµαστε εµείς σήµερα θα βρεθείτε εσείς σε τέσσερις, πέντε ή έξι εβδοµάδες. Εµείς είµαστε το µέλλον σας» διακήρυττε ο Αντριου Κουόµο στις 24 Μαρτίου.
Ο ∆ηµοκρατικός κυβερνήτης έστρεψε, ωστόσο, τα πυρά του και ενάντια σε όλους εκείνους που προκρίνουν την προστασία της οικονοµίας σε βάρος πολλών από τα µέτρα για τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας. «Εάν ζητήσεις από τον αµερικανικό λαό να επιλέξει ανάµεσα στη δηµόσια υγεία και την οικονοµία, δεν υπάρχει σύγκριση. ∆εν υπάρχει Αµερικανός που θα πει να επιταχυνθεί η οικονοµία µε κόστος ανθρώπινες ζωές» υποστήριξε.
Κι όµως, υπάρχουν Αµερικανοί που διαφωνούν. Μεταξύ αυτών, και ο ίδιος ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει γεννηθεί και µεγαλώσει στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπως και ο Αντριου Κουόµο. Μόλις την περασµένη ∆ευτέρα, 23 Μαρτίου, ο 73χρονος Τραµπ έστειλε το δικό του… διαφορετικό µήνυµα, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες «θα είναι ξανά ανοιχτές για µπίζνες (open for business) πολύ σύντοµα», ενδεχοµένως έως και τις 12 Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς). «∆εν µπορούµε να αφήσουµε τη θεραπεία να καταστεί χειρότερη από το ίδιο το πρόβληµα» διεµήνυσε ο Τραµπ, προσεγγίζοντας το lockdown στην οικονοµία ως χειρότερο ακόµη και από τον ίδιο τον κορονοϊό.
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έως και το βράδυ της 27ης Μαρτίου, θρηνούσαν ήδη σχεδόν… 1.500 νεκρούς, µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας µάλιστα να προειδοποιεί (διά στόµατος εκπροσώπου του) ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες κινδυνεύουν να εξελιχθούν στο νέο επίκεντρο της πανδηµίας. «Ψιλά γράµµατα» όλα αυτά για τον Ντόναλντ Τραµπ, που µόλις πριν από λίγες εβδοµάδες αποκήρυττε τον κορονοϊό ως «νέα απάτη» («new hoax»), υποκινούµενη από την παράταξη των ∆ηµοκρατικών. Μέσα σε διάστηµα περίπου δύο µηνών, ο Ντόναλντ Τραµπ έχει κυριολεκτικά υποστηρίξει τα πάντα: ότι ο COVID-19 αποτελεί µεγάλη απειλή αλλά και ότι δεν αποτελεί, ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο αλλά και ότι δεν έχει, ότι η ύφεση είναι προ των πυλών αλλά και ότι δεν είναι κ.ά. Παράλληλα, εκείνος έχει καταφέρει να «τσακωθεί» και µε όλο τον κόσµο: µε δηµοσιογράφους, ειδικούς σε θέµατα υγείας κ.ά.
Για τον 62χρονο Αντριου Κουόµο, αντιθέτως, ο οποίος έχει να επιδείξει «έργο» ως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης τα τελευταία εννέα χρόνια (κατά της διαφθοράς, της οπλοκατοχής και της κλιµατικής αλλαγής, αλλά και υπέρ της µεσαίας τάξης, των χαµηλόµισθων, των οµόφυλων ζευγαριών, του δικαιώµατος στην άµβλωση κ.ά.), η απόλυτη προτεραιότητα δεν µπορεί να είναι στην παρούσα φάση άλλη πέρα από την προστασία της δηµόσιας υγείας.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr