Πανευρωπαϊκό «μούδιασμα» για τα μηνύματα Βανς στο Μόναχο - Οι κρίσιμες ώρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι ειδικές ομάδες διαπραγματευτών
«Ήταν ένα δημόσιο μαστίγωμα», διαμηνύουν οι Ρώσοι - «ΗΠΑ και Ουκρανία πρέπει να μιλήσουν περισσότερο», τόνισε ο Ζελένσκι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
![(AP Photo/Matthias Schrader)](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/d8a51de5-ae80-4ecd-adf0-90576560b73e.jpg)
Ένα πολύ ισχυρό σοκ για την Ευρώπη ήταν η χθεσινή (14/2) ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, απευθύνθηκε στην Ευρώπη σε υψηλούς και άκρως επικριτικούς τόνους, εγκαλώντας τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου για θέματα όπως η ελευθερία του λόγου και το μεταναστευτικό, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει αρκετά ψηλά στην ατζέντα τους.
Η Διάσκεψη του Μονάχου πραγματοποιείται μετά την πρώτη επίσημη επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που προκάλεσε αντιδράσεις στην ΕΕ, και σε αυτήν αναμένεται οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ να παρουσιάσουν το πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Τραμπ: Ισχυρίζεται ότι «απειλείται η ελευθερία της έκφρασης» στην Ευρώπη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί επειδή απειλείται, όπως ισχυρίστηκε, το «δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης» στην Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα στην ομιλία του στο Μόναχο ο αντιπρόεδρός του, Τζ. Ντ. Βανς.
Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την ομιλία του Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Τραμπ αποφάνθηκε: «Η Ευρώπη χάνει το υπέροχο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης» και στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Η Ευρώπη έχει σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα».
Νωρίτερα, ο Βανς κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι λογοκρίνουν την ελεύθερη έκφραση.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η ομιλία του αντιπροέδρου του έτυχε θετικής αποδοχής.
Η ομιλία του Βανς πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που ήταν σε μια από τις πλαϊνές αίθουσες από εκείνη όπου διεξάγεται η Διάσκεψη, όπου περισσότεροι αντιπρόσωποι άκουγαν την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου, είπε ότι έδειχναν έκπληκτοι και δεν τον χειροκρότησαν.
Το «μπούλινγκ» του Βανς στην ΕΕ
Σφοδρή επίθεση στους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ για αντιδημοκρατικές «σοβιετικού τύπου» πρακτικές, λογοκρισία και περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης, άσκησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και, αναφερόμενος στο τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, δήλωσε δηκτικά ότι «υπάρχει καινούργιος σερίφης στην πόλη».
«Η απειλή που με ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή σχετικά με την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα ή κάποιος άλλος εξωτερικός παράγων, αλλά η απειλή από το εσωτερικό, η υπαναχώρηση από τις πλέον θεμελιώδεις αξίες τις οποίες μοιράζονται και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Βανς στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και καταδίκασε μεταξύ άλλων την ακύρωση των εκλογών στην Ρουμανία - «Αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στην Γερμανία», σχολίασε -, τον αποκλεισμό από την Διάσκεψη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) και την «λογοκρισία», όπως την χαρακτήρισε, των κυβερνήσεων στο διαδίκτυο.
Ειδικά για την αντίδραση της Γερμανίας στην παραίνεσή του προς τα γερμανικά κόμματα να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, ο Τζέι Ντι Βανς απάντησε: «Αν οι ΗΠΑ επέζησαν 10 χρόνια κριτικής από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, έτσι και η Γερμανία μπορεί να επιβιώσει από μερικούς μήνες Ίλον Μασκ», ενώ απέδωσε μια σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Γερμανία, στην Σουηδία και στις ΗΠΑ στην «woke» μεταναστευτική πολιτική.
Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ έναντι των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «ζημιά στην ελευθερία του λόγου», η οποία, υποστήριξε, βρίσκεται σε υποχώρηση παντού στην Ευρώπη και στην Βρετανία και παρέθεσε με κοροϊδευτική διάθεση παραδείγματα «λογοκρισίας» π.χ. αντιφεμινιστικών σχολίων.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Τζέι Ντι Βανς αφορούσε τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά ήθη, ενώ για τα θέματα ασφάλειας ο αμερικανός αντιπρόεδρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια στην Ευρώπη και θεωρεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία με την Ρωσία για την Ουκρανία. Επανέλαβε δε ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της τα προσεχή χρόνια».
Διευκρινίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του κ. Βανς σχετικά με «οικονομικούς και στρατιωτικούς» μοχλούς πίεσης προς την Ρωσία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Γουίλιαμ Μάρτιν απέρριψε την υπόθεση ότι επρόκειτο για απειλές προς την Μόσχα. «Ο αντιπρόεδρος Βανς δεν διατύπωσε καμία απειλή. Απλώς ανέφερε το γεγονός ότι κανένας δεν θα αφαιρέσει επιλογές από τον πρόεδρο Τραμπ με το ξεκίνημα αυτών των διαπραγματεύσεων», έγραψε ο εκπρόσωπος σε ανάρτησή του στο «Χ». Ο κ. Μάρτιν δημοσίευσε επίσης το κείμενο της συνέντευξης του κ. Βανς στην Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο αντιπρόεδρος ερωτήθηκε «ποια συγκεκριμένη απειλή και πίεση εξετάζουν οι ΗΠΑ έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν» και απάντησε: «Το εύρος των επιλογών είναι μεγάλο και υπάρχουν οικονομικοί μοχλοί πίεσης. Υπάρχουν βέβαια και στρατιωτικοί μοχλοί πίεσης».
Η αντίδραση Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο μόνος Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι έτοιμος να συνομιλήσει είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι θα συναντούσε τον Ρώσο ομόλογό του μόνο όταν η Ουκρανία θα κατέληγε σε ένα κοινό σχέδιο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Θα συναντηθώ μόνο με έναν Ρώσο, τον Πούτιν» και αυτό όταν έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα ανέφερε ότι ο Τραμπ του είπε ότι μπορεί να τον καλέσει οποιαδήποτε στιγμή και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του έδωσε τον αριθμό του προσωπικού του κινητού.
Ο Ζελένσκι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπινο δυναμικό αν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με την ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον δεν έβλεπε ποτέ στην πραγματικότητα την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «απλά μιλούν γι' αυτό».
Διάσκεψη του Μονάχου: Πρωτοφανής επίθεση Βανς - «Αντιδημοκρατική η Ευρώπη, φοβάται τους ψηφοφόρους της»
ΣΥΡΙΖΑ: Ενορχηστρωτής της συγκάλυψης ο Μητσοτάκης - Άμεση υπογραφή πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ
Έρευνα: Το 49% των Ελλήνων έχει απιστήσει, με τις γυναίκες να είναι πιο πιστές - 6 στους 10 δεν έχουν βγει ραντεβού εδώ και ένα χρόνο
Κωνσταντίνος Αργυρός: Πανικός για ένα εισιτήριο στη συναυλία του στη Βουλγαρία - Από 20 έως 2.000 ευρώ οι τιμές
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr