Πρώτη επίσκεψη Τζολάνι στην Τουρκία: Η Άγκυρα εξασφαλίζει το ρόλο της στην ανασυγκρότησητης Συρίας
Η χθεσινή επίσκεψη Τζολάνι στην Άγκυρα επισημοποίησε τις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η χθεσινή επίσκεψη του Τζολάνι στην Άγκυρα, κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημοποίησε τις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας. Τα πιεστικά ζητήματα στην ατζέντα ήταν η ασφάλεια της Συρίας και της Τουρκίας στη σκιά της ανυποχώρητης κουρδικής κοινότητας να παραδώσει γη και όπλα και η οικονομική και πολιτική ανασυγκρότηση της Συρίας.
Αν και δημοσίως δεν έγινε κάποια αξιοσημείωτη ανακοίνωση, η τουρκική πλευρά, διατηρώντας έντονο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των νοτίων συνόρων της, θεωρείται βέβαιο ότι έθεσε επί τάπητος στη συνάντηση με τον Σάραα την ανάγκη μιας στρατηγικής συμφωνίας με τη Δαμασκό, αν και η σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ παραμένει αναμφίβολα κρίσιμη για την όποια εξέλιξη στο θέμα των Κούρδων.
Η Άγκυρα πέτυχε, πάντως, να ‘κλειδώσει’ το ρόλο καταλύτη στην πολυεπίπεδη ανασυγκρότηση της γείτονός της, ανεξάρτητα με τη στάση των ΗΠΑ, κάτι που έγινε εμφανές από τις δηλώσεις και των δύο ηγετών χθες Ερντογάν και Σάραα στην κοινή συνέντευξη τύπου. Η συνάντηση αυτή ήταν περισσότερο μια προετοιμασία για πιο κρίσιμα βήματα παρά μια εθιμοτυπική κίνηση.
Κούρδοι, Τούρκοι, Σύροι σε χορό διαπραγματεύσεων
Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις, πάντως, για το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας βρίσκει ακόμη τους εμπλεκόμενους σε αδιέξοδο. Όπως σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Φεχίμ Ταστεκίν, οι συζητήσεις μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων της Συρίας (PYD-YPG) παραμένουν αβέβαιες, καθώς οι πλευρές βάζουν δύσκολους όρους, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να διασφαλίσει την παρουσία της μέσω Δαμασκού, προσδοκώντας αλλαγή πολιτικής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η προοπτική μιας άμεσης τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης θεωρείται ανέφικτη πλέον εξαιτίας της αντίθεσης της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα να προτιμά πια μια συμφωνία που θα νομιμοποιήσει το PYD (πολιτικός βραχίονας των Κούρδων) και θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στις εκλογές της Δαμασκού.
Η πρόταση του Σάραα προς τους Κούρδους, ιδιαίτερα φιλική προς τις τουρκικές προτιμήσεις, δεν κάλυψε όλα τα αιτήματα της κουρδικής πλευράς, η οποία, πάντως, έχει κάνει ήδη κινήσεις που ευνοούν τη Δαμασκό. Ως πρακτικά βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, οι Κούρδοι της Συρίας μετέφεραν δύο κοιτάσματα πετρελαίου νότια της Ράκα στην HTS κι επίσης τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων στα σύνορα του Ιράκ και της Τουρκίας στην HTS.
Οι ευνοϊκές συνθήκες για τους Κούρδους μπορεί γρήγορα πάντως να αλλάξουν, εάν ο Τραμπ σφίξει το χέρι στον Τούρκο πρόεδρο. Η στάση του Τραμπ παραμένει η πιο σημαντική μεταβλητή στην περιοχή.
Ο «νονός» Μπαχτσελί
Την ίδια ώρα, ο Μπαχτσελί πρότεινε την ίδρυση ενός κόμματος στη Συρία με το όνομα «Κόμμα Νέας Ζωής» και παράλληλα ένα νέο σχέδιο συντάγματος της Συρίας. Με παραμέτρους ΜΗΡ, το σχέδιο περιλαμβάνει την καθιέρωση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας που θα εγγυάται την ίση συμμετοχή όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου ή πολιτικών πεποιθήσεων, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
80 χιλιάδες πρόσφυγες επέστρεψαν στη Συρία
Ο ύπατος αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι δήλωσε ότι σχεδόν 2 χιλιάδες άνθρωποι περνούν από την Τουρκία στη Συρία κάθε μέρα, ενώ μέχρι στιγμής, 80 χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιστρέψει στις πατρογονικές τους εστίες
Εξακολουθούν να «τρέμουν» οι Κυκλάδες: Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα οι Επιτροπές σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου – Τα νέα δεδομένα που εξετάζουν οι επιστήμονες
«Ψάχνουμε μια καύσιμη ύλη»: Πώς σχολίασε ο πραγματογνώμονας των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών τα νέα βίντεο με τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία
Πώς ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ έπιασε εικονικά τιμολόγια 50 εκατ. ευρώ – Οι τέσσερις παραβάτες
Λία Βίσση: «Με την Άννα ήμασταν σαν σιαμαίες, δεν μπορούσε η μία χωρίς την άλλη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr