«Σεισμική καταιγίδα» στο Αιγαίο: AFAD και τουρκικές Αρχές σε εντατική παρακολούθηση του φαινομένου
Το θέμα της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης απασχολεί εντονότατα από χθες τα ΜΜΕ στην Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το θέμα της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης απασχολεί εντονότατα από χθες τα ΜΜΕ στην Τουρκία, ενώ το τουρκικό ενδιαφέρον κορυφώνεται με την παρουσίαση επίσημων στοιχείων.
Σήμερα, η AFAD (Υπηρεσία Τ/ΥΠΕΣ για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών) εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία παράλληλα προειδοποιεί τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην περιοχή. Στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) αναφέρονται τα εξής:
Αξιολογείται η σεισμική δραστηριότητα
- «Ο αριθμός των σεισμών στο Αιγαίο Πέλαγος, ο οποίος άρχισε να εντείνεται από τις 28 Ιανουαρίου 2025, έχει σήμερα ξεπεράσει τους 400.
- Ως αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας, η οποία αναπτύχθηκε με τη μορφή σεισμικής καταιγίδας, ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι 4,8 Mw.
- Οι σεισμοί εντείνονται περίπου 25 χλμ. βορειοανατολικά του νησιού της Σαντορίνης και το βάθος τους κυμαίνεται μεταξύ 5 - 25 χλμ.
- Ο πλησιέστερος σεισμός στις ακτές της χώρας μας σημειώθηκε σε απόσταση 140 χλμ.
- Το 2011-2012, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε παρόμοια έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες και δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή δραστηριότητα.
- Επιστήμονες και ερευνητές στη χώρα μας αξιολογούν τη σεισμική δραστηριότητα σε συντονισμό με το AFAD και τις διάφορες πτυχές (σεισμός, ηφαιστειακή δραστηριότητα, τσουνάμι κ.λπ.).
- Παρακαλούνται οι πολίτες μας να μην αναφέρονται σε αναρτήσεις παραπληροφόρησης που ενδέχεται να εμφανιστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ακολουθούν επίσημες πηγές για ορθή πληροφόρηση. -- Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».
Την ώρα που οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν και να σχολιάζουν το φαινόμενο, η κοινή γνώμη καλείται να ενημερώνεται αποκλειστικά από επίσημες πηγές, ενώ τονίζεται ότι τέτοια γεωφυσικά φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιστημονική ακρίβεια και χωρίς πανικό.
«Ακτινογραφία» των σεισμών στη Σαντορίνη: Γιατί γίνονται; Η πιθανότητα έκρηξης και το ηφαίστειο Κολούμπο
Το Νοσοκομείο Σαντορίνης άδειο από ιατρικό προσωπικό εν μέσω φόβου για μεγάλο σεισμό: Γιατί παραμένουν κενές οι θέσεις
Νέα αποκάλυψη: Απαντήσεις για τα 25.000 λίτρα ξυλολίου που εντοπίστηκαν 13 ημέρες πριν τα Τέμπη - Πού κατέληξαν
Grammy 2025: Η Beyonce έγραψε ιστορία - Μια βραδιά γεμάτη λάμψη, συγκινήσεις και ιστορικές νίκες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr