Διχασμένοι οι ηγέτες ανά τον κόσμο μετά την πρώτη ομιλία Τραμπ - Ποιοι τον υποδέχτηκαν θερμά και ποιοι αντέδρασαν
Ενθουσιασμό, οργή και επιφυλακτικότητα: απ' όλα είχαν οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών ανά τον κόσμο στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ενθουσιασμό, οργή και επιφυλακτικότητα: απ' όλα είχαν οι αντιδράσεις των ξένων ηγετών ανά τον κόσμο στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, και στα όσα είπε στην πρώτη του ομιλία, στην οποία ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στη μεταναστευτική και εξωτερική πολιτική. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον Παναμά και το Μεξικό, χώρες στις οποίες ο Τραμπ επιτέθηκε.
AMERICA IS BACK. 🇺🇸
Every single day I will be fighting for you with every breath in my body. I will not rest until we have delivered the strong, safe and prosperous America that our children deserve and that you deserve. This will truly be the golden age of America. pic.twitter.com/cCuSV8Q44Z
— President Donald J. Trump (@POTUS) January 20, 2025
AMERICA IS BACK. 🇺🇸
Every single day I will be fighting for you with every breath in my body. I will not rest until we have delivered the strong, safe and prosperous America that our children deserve and that you deserve. This will truly be the golden age of America. pic.twitter.com/cCuSV8Q44Z
«Αλαζονεία και περιφρόνηση»
Την αντίδραση προέδρου του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο προκάλεσε η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι θα ξαναπάρουν τη Διώρυγα του Παναμά πίσω γιατί ήταν ένα «ανόητο δώρο» και γιατί έχουν παραχωρήσει τη λειτουργία του στην Κίνα. Ο Μουλίνο έγραψε σε ανάρτησή του ότι η Διώρυγα «είναι και θα παραμείνει στο Παναμά».
«Δεν υπάρχει καμία παρουσία οποιουδήποτε έθνους στον κόσμο που να παρεμβαίνει στη διοίκησή μας», ανέφερε σε δήλωσή του στο X, σε προφανή αναφορά στην κατηγορία του Τραμπ. «Η διώρυγα δεν ήταν παραχώρηση από κανέναν», συνέχισε. «Ήταν το αποτέλεσμα αγώνων γενεών».
Ένα από τα πρώτα προτάγματα του Τραμπ στην ομιλία του, ήταν ότι να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, να στείλει στρατεύματα και να ξεκινήσει τη διαδικασία απέλασης «εκατομμυρίων και εκατομμυρίων εγκληματιών αλλοδαπών». Η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ κάλεσε τους Μεξικανούς μετανάστες στις ΗΠΑ να παραμείνουν ήρεμοι, επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν καλή σχέση, ενώ παράλληλα προέτρεψε σε «διάλογο» και σεβασμό».
Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ, εξέφρασε την οργή του μετά την επαναφορά της χώρας του από τον Τραμπ στον αμερικανικό κατάλογο των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «πράξη αλαζονείας και περιφρόνησης της αλήθειας».
Στον Καναδά, τον οποίο ο Τραμπ απείλησε να πλήξει με δασμούς 25% σε όλα τα αγαθά πυροδοτώντας φόβους για έναν επιζήμιο εμπορικό πόλεμο, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνεχάρη τον νέο ηγέτη των ΗΠΑ και του υπενθύμισε ότι «ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν την πιο επιτυχημένη οικονομική συνεργασία στον κόσμο.
«Έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά - για να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και ευημερία και για τα δύο έθνη μας», συνέχισε.
Ενθουσιασμός από τους ακροδεξιούς ηγέτες - «Τώρα είναι η σειρά μας να λάμψουμε!»
Υπήρξαν όμως και ηγέτες που ενθουσιάστηκαν με την ορκωμοσία του νέου προέδρου και μίλησαν για αυτόν με ενθουσιώδη λόγια. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι χώρες των οποίων είναι μπλεγμένες σε δαπανηρές συγκρούσεις και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική βοήθεια. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι ένας «άνθρωπος της δύναμης» και «πάντα αποφασιστικός». «Η πολιτική της ειρήνης μέσω της ισχύος που ανακοίνωσε παρέχει την ευκαιρία να ενισχυθεί η αμερικανική ηγεσία και να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη και δίκαιη ειρήνη, η οποία είναι η κορυφαία προτεραιότητα», έγραψε στο Χ.
Στην ίδια γραμμή και ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη συμβολή του στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη συμφωνία για τους ομήρους και πρόσθεσε ότι «δουλεύοντας ξανά μαζί θα ανεβάσουμε τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη».
Μεγαλύτερο ενθουσιασμό έδειξαν οι ευρωπαϊκές χώρες με πιο ιδεολογικούς δεσμούς με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ήταν ενθουσιασμένες.
«Τώρα είναι η σειρά μας να λάμψουμε! Είναι η σειρά μας να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες!» δήλωσε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν -τον οποίο ο Τραμπ έχει αποκαλέσει «ιδιοφυΐα» και με τον οποίο είχε αυτό που ορισμένοι αποκαλούσαν «αδελφική σχέση» κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του- συνεχάρη τον Τραμπ και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Θέλω να τονίσω ότι ο στόχος της δεν πρέπει να είναι μια σύντομη εκεχειρία ... αλλά μια διαρκής ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των ανθρώπων», είπε.
Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έχει επίσης θερμή σχέση με τον Τραμπ, συνεχάρη επίσης τον «αγαπητό του φίλο» και δήλωσε: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε στενά για άλλη μια φορά, προς όφελος και των δύο χωρών μας και για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα συνεχάρη τον Τραμπ με ανάρτησή του στο Χ και σημείωσε ξεχωριστά την προτίμηση του Αμερικανού ηγέτη στις προσωπικές σχέσεις και την περιφρόνηση των διεθνών οργανισμών.
Μουδιασμένες αντιδράσεις από Ευρωπαίους ηγέτες
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής του Τραμπ, ο Ίλον Μασκ, έχει προκαλέσει οργή και αναστάτωση προσβάλλοντας εκλεγμένους ηγέτες και ζητώντας την αντικατάστασή τους, οι ηγέτες φρόντισαν να τονίσουν τις ιστορικές φιλίες και συμμαχίες.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τον οποίο ο Μασκ έχει αποκαλέσει «ανόητο», ανάρτησε ένα χαρούμενο μήνυμα στο Χ, συγχαίροντας τον Τραμπ και υπενθυμίζοντάς του ότι οι ΗΠΑ «είναι ο στενότερος σύμμαχός μας, ο στόχος της πολιτικής μας είναι πάντα μια καλή διατλαντική σχέση», και προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει 27 μέλη και είναι μια “ισχυρή ένωση”.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, τον οποίο ο Μασκ κατηγόρησε ως «συνένοχο στο βιασμό της Βρετανίας», έγραψε ότι οι δύο χώρες είχαν μια «διαρκή εταιρική σχέση» που κράτησε αιώνες, συνεχίζοντας: «Με τη μακροχρόνια στοργή και τους ιστορικούς δεσμούς του Προέδρου Τραμπ με το Ηνωμένο Βασίλειο, γνωρίζω ότι αυτή η βαθιά φιλία θα συνεχιστεί».
Η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ προσβλέπει «στη στενή συνεργασία μαζί σας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων». Ο ηγέτης της ΕΕ είχε θερμή σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά πιθανότατα θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ για θέματα όπως η Ουκρανία και η οικονομία- πέρασε την πρώτη του θητεία αντιπαλεύοντας το μπλοκ με τους δασμούς και επαινώντας, μεταξύ άλλων, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Μαρκ Ρούτε, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τα μέλη του οποίου ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί επειδή δεν πληρώνουν αρκετά για την άμυνά τους, υποσχέθηκε: «Με την επιστροφή του προέδρου Τραμπ στην εξουσία θα αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες και την παραγωγή με τουρμπίνα».
Διχασμένοι οι ηγέτες ανά τον κόσμο μετά την πρώτη ομιλία Τραμπ - Ποιοι τον υποδέχτηκαν θερμά και ποιοι αντέδρασαν
Ελληνίδα υπάλληλος του ΟΗΕ κατηγορείται για απάτη 1 εκατ. ευρώ - Πώς αποκαλύφθηκε η δράση
Η στιγμή της επιστροφής του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν - «Τι υπέροχη αίσθηση»
«Κηρύσσει πόλεμο στα πάντα»: Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr