Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα - Μπορεί πράγματι η εκεχειρία να τερματίσει τον πόλεμο;
Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιδρομές στη Γάζα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιδρομές στη Γάζα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, δήλωσαν κάτοικοι και αρχές του παλαιστινιακού θύλακα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.
Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Anas al-Sharif, στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι ήταν μια «τρομακτική νύχτα». Σε ανάρτησή του στο Χ έγραψε: «Ο ρυθμός των βομβαρδισμών αυξήθηκε δραματικά τις τελευταίες ώρες και ταυτόχρονα ο αριθμός των θυμάτων, σε πρωτοφανές επίπεδο».
Βιντεοσκόπησε τον εαυτό του σε ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο με πτώματα παντού, μεταξύ των οποίων και πολλών μικρών παιδιών. «Πριν από μια ώρα, κατέγραφα τη χαρά του λαού της Γάζας για την είδηση της κατάπαυσης του πυρός, αλλά το Ισραήλ, ως συνήθως, συνεχίζει να διαπράττει σφαγές», είπε.
ليلة مرعبة في كل مناطق قطاع غزة!
— أنس الشريف Anas Al-Sharif (@AnasAlSharif0) January 15, 2025
وتيرة القصف في الساعات الأخيرة تضاعفت بشكل كبير ومعها ارتفعت أعداد الشهداء والجرحى بشكل غير مسبوق.
«Σαν να ζούμε ξανά τις πρώτες μέρες της εισβολής»
Ένας άλλος δημοσιογράφος του Al Jazeera, ο Χοσάμ Σαμπάτ, ο οποίος επίσης καλύπτει ρεπορτάζ στη βόρεια Γάζα, αναφέρθηκε σε «εντατικές επιδρομές», προσθέτοντας: «Είναι σαν να ζούμε τις πρώτες ημέρες της ισραηλινής εισβολής».
Σύμφωνα με τους γιατρούς, μεταδίδει το Reuters, 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν αργά την Τετάρτη. Οι επιδρομές συνεχίστηκαν την Πέμπτη καταστρέφοντας σπίτια στη Ράφα στη νότια Γάζα, στο Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα και στη βόρεια Γάζα, δήλωσαν κάτοικοι.
Israeli warplanes launched a series of intense air strikes across Gaza in the early hours of January 16, despite the announcement of a ceasefire deal that will come into effect on Sunday, January 19 pic.twitter.com/31tbIlY4Rl
— TRT World (@trtworld) January 16, 2025
Ο στρατός του Ισραήλ δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο και δεν υπήρξαν αναφορές για επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.
Εύλογα, προκύπτει εδώ το ερώτημα εάν αυτή η συμφωνία εκεχειρίας σημαίνει πως ο πόλεμος θα τελειώσει.
Ποιες είναι οι πιθανότητες αυτή η συμφωνία να τερματίσει πράγματι τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς;
Η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία για τους ομήρους δεν σημαίνει κατ' ανάγκη το τέλος του πολέμου. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, εξαπέλυσε επίσης έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που περιελάμβανε μια ευρεία διεθνή προσπάθεια για την απονομιμοποίηση του κράτους του Ισραήλ. Ακόμη και αν μια κατάπαυση του πυρός τερματίσει τις εχθροπραξίες στη Γάζα, όπως φέρεται να προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας, η Χαμάς, οι συνδεδεμένες με αυτήν ομάδες και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όπως το ιρανικό καθεστώς, θα μπορούσαν να συνεχίσουν τον πόλεμο με άλλα μέσα.
Επιπλέον, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις είναι ευάλωτη και δίνει χώρο και στις δύο πλευρές να αντιδράσουν σφοδρά. Μόνο η πρώτη φάση διαρκεί έξι εβδομάδες και μόνο τη 16η ημέρα αυτής της φάσης θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της δεύτερης φάσης. Αυτό το αρκετά «χαλαρό» χρονικό πλαίσιο παρέχει ευκαιρίες στους ισραηλινούς και παλαιστίνιους αντιπάλους της συμφωνίας να την υπονομεύσουν σε κρίσιμες στιγμές, εξηγεί ο Στίβεν Κουκ, ανώτερος συνεργάτης στην έδρα Eni Enrico Matei για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR) στην Ουάσιγκτον.
Αυτό ήταν το μοτίβο κατά τη δεκαετία του 1990, κατά την οποία συνήφθησαν οι ειρηνευτικές Συμφωνίες του Όσλο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Φυσικά, η συνθήκη του Όσλο διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς παρόμοιες δυναμικές να αναδύονται κατά τη διάρκεια αυτής της κατάπαυσης του πυρός. Τη δεκαετία του '90 όσο οι διαδικασίες για να επιτευχθούν τότε οι συμφωνίες για το Όσλο «έτρεχαν», οι αντίπαλοι ήταν σε εγρήγορση. Κάθε φορά που γινόταν αντιληπτή πρόοδος προς την ειρήνη, όσοι ήταν αντίπαλοι της συμφωνίας έσπερναν τη διχόνοια μέσω πολιτικής και βίας, βλάπτοντας τη νομιμότητα των συνομιλιών σε σημείο που κατέρρευσαν. Στην παρούσα στιγμή, οι κύριοι υπονομευτές θα μπορούσαν να είναι οι Ισραηλινοί άποικοι που δεν θέλουν τίποτα λιγότερο από την καταστροφή της Χαμάς και την μετεγκατάσταση της Γάζας, και οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές που πιστεύουν ότι κερδίζουν.
Τέλος, εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο να αθετήσει η μία ή η άλλη πλευρά τη συμφωνία. Πράγματι, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Χαμάς κράτησε τους υπόλοιπους 98 ομήρους. Αποτελούν ανθρώπινα διαπραγματευτικά χαρτιά. Μόλις επιστρέψουν όλοι στις οικογένειές τους, η Χαμάς δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει στο πεδίο της μάχης για να τους καταστρέψει. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου το έχει πει αυτό εδώ και μήνες. Ταυτόχρονα, η Χαμάς έχει κίνητρο να συνεχίσει να πολεμά, δεδομένης της μεγάλης ζημιάς που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Γάζα στη διεθνή εικόνα του Ισραήλ.
Αλλάζουν τα πάντα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων: Το νέο σύστημα και οι αντιδράσεις των γιατρών
Η επίσημη ανακοίνωση του «Αγία Σοφία» για το συμβάν με το ασανσέρ - Αποκλείεται η πιθανότητα πτώσης
Έκανε 16 χλμ. με χιονόνερο και ψύχος: Ντελιβεράδες στη Θεσσαλονίκη εργάζονται ασταμάτητα παρά τον καιρό
Ανησυχία για ηθοποιό του «Orange Is the New Black»: Αγνώριστη σε δημόσια εμφάνισή της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr