Η Ολλανδία προκαλεί καταιγίδα: Στο Διαδίκτυο 425.000 ονόματα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους Ναζί!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Ολλανδία προκαλεί καταιγίδα: για πρώτη φορά, τα ονόματα 425.000 ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ολλανδίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πλέον διαθέσιμα στο Διαδίκτυο! Τα ονόματα συλλέχθηκαν από ένα ειδικό Σώμα που συστάθηκε κοντά στο τέλος του Πολέμου και τα αρχεία τους ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες διαθέσιμα στους έχοντες έννομο συμφέρον και μόνο μέσω προσωπικής επίσκεψης στα Γραφεία στη Χάγη.
Η γερμανική κατοχή της Ολλανδίας διήρκεσε περίπου πέντε χρόνια και είχε να κάνει χρονικά με το μεγαλύτερο μέρος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: από το 1940 μέχρι το 1945. Στις 10 Μαΐου του 1940, οι Ναζί εισέβαλλαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, παρά τη στάση ουδετερότητας των χωρών. Ενώ τα στρατεύματα εισβολής της Βέρμαχτ αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση, κατάφεραν να προχωρήσουν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ο βομβαρδισμός του Ρότερνταμ, υποχρέωσε τελικά τους Ολλανδούς να παραδοθούν.
Όπως και σε άλλες κατεχόμενες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρχαν πολίτες στην Ολλανδία που βοήθησαν τους Γερμανούς. Γνωστοί ως «συνεργάτες», πολλοί από εκείνους εντάχθηκαν στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναζητούσαν Εβραίους που κρύβονταν και τους παρέδιδαν στους δημίους τους, επίσης παρείχαν υλικά αγαθά για να κρατήσουν την πολεμική μηχανή των Γερμανών σε ενεργό κατάσταση!Τα ψηφιοποιημένα έγγραφα, που αποτελούνται από 32 εκατομμύρια σελίδες, βρίσκονταν στην κατοχή των Ολλανδικών Εθνικών Αρχείων και αποκαλύπτουν ότι, από τα 425.000 ονόματα που αναφέρονται, μόνο περίπου 150.000 από αυτούς τιμωρήθηκαν για τη συνεργασία τους με τον κατακτητή. Για να μην λέμε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοια…
Όσοι ζουν... ξεχάστηκαν
Ο νόμος που περιόριζε την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα έπαψε να ισχύει από την Πρωτοχρονιά, επιτρέποντας στο πρόγραμμα War in Court να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο τα ονόματα των δωσιλόγων. Στα αρχεία αποκαλύπτονται πολλά προσωπικά στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες, τόποι γέννησης και διευθύνσεις, μαζί με εκτενείς αναφορές σε αστυνομικές και δικαστικές υποθέσεις. Ωστόσο, η ολλανδική κυβέρνηση απέτρεψε τη δημοσίευση των πλήρων φακέλων των υποθέσεων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να είναι προσβάσιμοι μόνο στα Γραφεία των Εθνικών Αρχείων και μόνο για όσους ζητούν να τους δουν παραθέτοντας δήλωση έννομου συμφέροντος. Επίσης τα ονόματα όσων ενδέχεται να είναι ακόμα ζωντανοί δεν έχουν αναρτηθεί. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης τα ονόματα εκείνων που κρίθηκαν αθώοι έπειτα από έρευνες για τις δραστηριότητές τους εν καιρώ πολέμου.
Αντιδράσεις και ανησυχία
Η απόφαση για τη δημοσίευση στο Internet των ονομάτων συνεργατών των Γερμανών, έχει προκαλέσει δυσφορία τόσο από τις οικογένειες των εμπλεκομένων, όσο και από τους απογόνους θυμάτων, με την εφημερίδα «The Telegraph» να γράφει ότι υπάρχουν ανησυχίες πως τα αρχεία αυτά μπορούν «να αναζωπυρώσουν παλιές εντάσεις και να στιγματίσουν ανθρώπους».
Οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν, επίσης, ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων χωρίς το πλήρες πλαίσιο των υποθέσεων θα εντείνει την αμφισβήτηση και η ομίχλη γύρω από το ευαίσθητο αυτό θέμα αντί να διαλυθεί θα πυνώσει. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της απόφασης λένε ότι ήταν μια αναγκαία κίνηση που θα επιτρέψει στην Ολλανδία να κοιτάξει κατάματα ένα σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας της.
Μιλώντας στο BBC εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Huygens, που βοήθησε στην ψηφιοποίηση των αρχείων, είπε: «Περιέχονται σημαντικές ιστορίες ενδιαφέρουσες τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Το ενδιαφέρον έχει να κάνει με παιδιά που θέλουν να μάθουν τι έκανε ο πατέρας τους στον πόλεμο, μέχρι ιστορικούς που ερευνούν τις γκρίζες περιοχές της συνεργασίας με τον κατακτητή».
Να σημειώσουμε εδώ ότι όπως υπολογίζεται, περίπου 100.000 Ολλανδοί Εβραίοι χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!
Μετά 80 χρόνια, υπάρχουν χώρες που οι πληγές τους, που άνοιξαν οι Ναζί, πονάνε ακόμα.
Το Λος Άντζελες σαν βομβαρδισμένο τοπίο: «Δεν υπάρχει τίποτα» - Οι φλόγες καίνε σε 6 διαφορετικά σημεία
Βαριές διώξεις κατά των 19 συλληφθέντων για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής
Ποιος δεν αγαπάει τα ταπεράκια; Κι όμως, δεν είναι πάντα ασφαλή! Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα για ανακύκλωση
Οι ενοχές της Τζένιφερ Γκάρνερ και οι διαφημίσεις της Κιμ Καρντάσιαν στα social media που προκάλεσαν αντιδράσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr