Φιντάν: Θετική η δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας – Έχουμε επικεντρωθεί στην επίλυση
«Διατηρήσαμε τη θετική δυναμική στις σχέσεις μας με την Ελλάδα το 2024»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η νέα χρονιά ξεκινά με την ελπίδα για τη συνέχιση της θετικής δυναμικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που μίλησε σε συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους τουρκικών και διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.
Το 2024 υπήρξε μια χρονιά αμοιβαίων επισκέψεων και ουσιαστικού διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, γεγονός που επέτρεψε τη διατήρηση ενός κλίματος καλής γειτονίας, όπως ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι υπάρχουσες διαφωνίες θα αντιμετωπιστούν μέσω των καθιερωμένων μηχανισμών διμερούς διαλόγου, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί.
«Διατηρήσαμε τη θετική δυναμική στις σχέσεις μας με την Ελλάδα το 2024. Κρατήσαμε ζωντανό το διάλογο σε ανώτατο επίπεδο με αμοιβαίες επισκέψεις. Φέτος, ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον ρυθμό. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις υπάρχουσες διαφωνίες μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο των μηχανισμών διμερούς διαλόγου που λειτουργούν καλά. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της περιοχής να ενεργούμε στο πνεύμα της καλής γειτονίας».
Επικεντρωνόμαστε στο Αιγαίο...
Το Αιγαίο και η μουσουλμανική μειονότητα αποτελεί το βασικό πεδίο των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία έχουν δύο διαστάσεις, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν: Είναι η ουσία των προβλημάτων και η επιρροή της εσωτερικής πολιτικής πίεσης σε κάθε χώρα.
«Αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα έχουν δύο φύσεις: Πρώτον, το ίδιο το πρόβλημα. Δηλαδή, όταν συναντιούνται δύο λογικά μυαλά σε ένα μέρος, όπου δεν υπάρχει εσωτερική πολιτική και εξωτερική πολιτική επιρροή, υπάρχει το θέμα του πώς θα εξεταστεί το πρόβλημα στο Αιγαίο και άλλα θέματα, τα δικά μας θέματα στη Δυτική Θράκη. Εδώ είναι που επικεντρωνόμαστε».
«Από την άλλη πλευρά, η εικόνα που προκύπτει, όταν υπεισέρχονται παράγοντες από το περιβάλλον, κυρίως εσωτερικής πολιτικής. Βέβαια, δεν το βλέπω άσχημο να πω ότι η εσωτερική πολιτική πίεση στην ελληνική πλευρά δημιουργεί ένα διαφορετικό έδαφος για τη διαχείριση των υπαρχόντων προβλημάτων. Με άλλα λόγια, αν η εσωτερική πολιτική πίεση βασιζόταν μόνο σε συμφέροντα, νομίζω ότι θα μπορούσε να βρεθεί και να επικοινωνηθεί ένα πιο ορθολογικό έδαφος, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία. Αλλά σε αυτό το σημείο, βεβαίως, κατανοούμε την κατάσταση των συνομιλητών μας, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Αυτό είναι ένα γεγονός, θα συνεχίσουμε την πορεία μας με αυτόν τον τρόπο. Όσο δεν χάνουμε την εστίασή μας, όσο δεν χάνουμε την πρόθεσή μας, όσο έχουμε την υποστήριξη της κοινής γνώμης, αυτό μάς κάνει μεν να χάνουμε λίγο χρόνο, αλλά στο τέλος θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε θετική πρόοδο τις επόμενες ημέρες, αρκεί η ελληνική και η τουρκική κοινή γνώμη να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία. Το σημαντικό είναι το θάρρος των ηγετών, αγαπητοί φίλοι. Ποιος θα επιδείξει μια μεγάλη ηγεσία με την πολιτική στήριξη και την έγκριση που του δίνει η κοινή γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων; Ο πρόεδρός μας έχει επανειλημμένα δείξει και αποδείξει ότι είναι έτοιμος γι' αυτό σε πολλά θέματα. Βλέπουμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης έχει μια σοβαρή αποφασιστικότητα σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι και οι δύο χώρες θα κάνουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως αξιοποιώντας το 2025, από τη στιγμή που δεν έχουν να μπουν σε προεκλογική τροχιά».
Χρειάζεται θάρρος στο Κυπριακό
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στη συνέχεια την επιθυμία για την μετατροπή του Αιγαίου και της Μεσογείου σε μια λεκάνη ειρήνης και συνεργασίας.
«Όταν με ρωτάτε τι θέλω προσωπικά να δω σε 10 χρόνια, το εξέφρασα και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα προχθές στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Αυτό που θα ήθελα να δω είναι ένας κόσμος όπου τόσο οι Ελληνοκύπριοι, όσο και οι Τουρκοκύπριοι, η Ελλάδα και η Τουρκία θα λύνουν μαζί τα προβλήματά τους και θα έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, που θα το εμπόδιζε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμβεί. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ολόψυχα ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα με λίγο θάρρος, χωρίς να αλλάξουμε τη ζωή μας και τη στάση μας, χωρίς να χάσουμε τίποτα. Αλλά φυσικά, υπάρχουν συναισθήματα, που πηγάζουν από την ιστορία, που κουβαλάμε από το παρελθόν. Υπάρχουν ιστορικές και πολιτικές αλληλεπιδράσεις. Επηρεάζει επίσης το σήμερα. Σήμερα, έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική πραγματικότητα. Για το πώς να διαχειριστούμε τη σημερινή πραγματικότητα και τα συναισθήματα του παρελθόντος που κουβαλάμε, εδώ είναι που χρειάζεται πολιτική ηγεσία. Πραγματική ηγεσία. Βλέπω ότι οι ηγέτες και των δύο χωρών έχουν τη βούληση να κάνουν τώρα. Ελπίζω να μην αφήσουμε το μεγάλο κουβάρι των προβλημάτων για τις επόμενες γενιές. Με άλλα λόγια, ελπίζω ότι θα το λύσουμε, όπως ακριβώς το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Δεν θα το αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές. Αλλά όπως είπα, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό».
Φωτιές στο Λος Άντζελες: Πώς τα diablo winds έφεραν την πύρινη κόλαση στην «Πόλη των Αγγέλων» - Τι λέει ο Συνολάκης
Πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό: «Με χειρουργικό εργαλείο ανοίξαμε την πόρτα» - Σοκαριστική μαρτυρία
Πανελλήνιες 2025: Αυτοί είναι οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων - Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια του Εθνικού Τελικού της Eurovision 2025
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr