Συρία: Οι Ορθόδοξοί της ελπίζουν σε θαύμα για να βρεθεί ζωντανός ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος - Εξαφανίστηκε το 2013
Μοιραία έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η υπόθεση της απαγωγής και εξαφάνισης του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου αδελφού του Πατριάρχη Αντιοχείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Οι ιστορικές εξελίξεις στη Συρία, οι συγκρούσεις, το ρευστό περιβάλλον και οι συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες που έρχονται κάθε ώρα στο φως της δημοσιότητας με ανθρώπους που για χρόνια ήταν έγκλειστοι σε φυλακές κολαστήρια αλλά και σε άλλες περιοχές φέρνουν στο προσκήνιο ελπίδες για αγνοουμένους και ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί κάτω από άγνωστες συνθήκες. Μοιραία έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η υπόθεση της απαγωγής και εξαφάνισης του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου αδελφού του Πατριάρχη Αντιοχείας.
Το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου 2013 κι ενώ την Κυριακή των Βαΐων ο Mητροπολίτης Παύλος Γιαζίγκι τέλεσε τη θεία λειτουργία σε περιοχές στα νότια της Τουρκίας, συνοδευόμενος από τον Συροορθόδοξο Μονοφυσίτη Επίσκοπο Γρηγόριο Γιοχάνα Ιμπραχίμ, πέρασε τα σύνορα από την Τουρκία και μπήκε στη Συρία.
Κατευθυνόταν από την Αντιόχεια στο Χαλέπι. Παρότι 12 ημέρες νωρίτερα (9/2/2013) στην ίδια περιοχή είχαν απαχθεί ο Ελληνορθόδοξος κληρικός Μαχέρ Μαφούζ και ο Αρμενοκαθολικός Μάικλ Καγιάλ, ο Μητροπολίτης Παύλος επέλεξε να κάνει τη διαδρομή παρά τις ανησυχίες των συνεργατών του.
Δέχτηκαν επίθεση
Οι φόβοι τους δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Περίπου 10 χιλιόμετρα πριν το Χαλέπι στο χωριό Κάφρ Νταέλ η αυτοκινητοπομπή τους δέχτηκε επίθεση από αγνώστους και ακινητοποιήθηκε.
Απόφοιτος Πολυτεχνείου ο Παύλος Γιαζίγκι δίδασκε τον διάλογο με το Ισλάμ και θεωρούσε ότι ο ρόλος των Ορθόδοξων στη Μέση Ανατολή ήταν στο δρόμο του πνεύματος ελευθερίας, συνεργασίας και αγάπης. Στις 2 Οκτωβρίου 2000 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Χαλεπίου.
Επικηρύχθηκαν από τον Πομπέο
Χαρισματική προσωπικότητα και αγαπητός όχι μόνο στους χριστιανούς αλλά και στους μουσουλμάνους της περιοχής. Δώδεκα χρόνια μετά η απαγωγή του Μητροπολίτη Παύλου αποτελεί ένα μυστήριο και επισήμως είναι σε ισχύ η επικήρυξη των απαγωγέων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έναντι 5.000.000 δολαρίων μετά από σχετικό ενδιαφέρον και εισήγηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Οι αποκαλύψεις του Τούρκου δημοσιογράφου
Ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπτουλάχ Μποζκούρτ μέ άρθρο του στις 13/4/2017 στο «Stocholm Center for Freedom» είχε καταγγείλει πως οπλαρχηγοί απαγωγείς του Μητροπολίτη Παύλου Γιαζίγκι και του Αρχιεπισκόπου Χαλεπίου Γρηγορίου είναι ο Μαγομέντ Αμπντουραχμάνοφ ή αλλιώς Αμπού Μπανάτ από το Νταγκεστάν και Αχμάντ Ραμαζάνοφ από το Γκρόζνι της Τσετσενίας για τους οποίους ανέφερε πως συνδέονταν με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ. Αρχικά οι κληρικοί κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από την τζιχαντιστική οργάνωση Τζαΐς Αλ Μουχατζιρίν Βαλ Ανσάρ (στρατός εμιγκρέδων), χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Σύμφωνα με τον Μπόζκουρτ ο Αμπντουραχμάνοφ στρατολογήθηκε από την ΜΙΤ που του παρείχε όπλα και εφόδια ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι δύο τρομοκράτες είχαν στενές σχέσεις με τον Τούρκο Μελβούτ Κουσμάν, εξτρεμιστή ισλαμιστή μέσα στό αυτοκίνητο του οποίου συνελήφθησαν σε μπλόκο της τουρκικής αστυνομίας, στο χωριό Μπαρσινάρ στην επαρχία της Αντιόχειας κοντά στά σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Αν και ο Αμπντουραχμάνοφ ήταν καταζητούμενος αφέθηκε ελεύθερος και το γεγονός αυτό σύμφωνα πάντα με τον Μποζκούρτ αποδεικνύει πως όλοι ήταν προστατευόμενοι της τουρκικής ΜΙΤ.
Το σοκαριστικό βίντεο
Στις 28/5/2013 ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν βίντεο με τις εκτελέσεις του Μητροπολίτου Χαλεπίου Παύλου Γιαζίγκι και του αρχιεπισκόπου Χαλεπίου Γρηγορίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ και ενός ακόμη κληρικού.
Τα βίντεο προκάλεσαν αίσθηση ακόμα και στην Τουρκία. Όταν οι Τούρκοι αστυνομικοί που βρίσκονται στο Ικόνιο είδαν το βίντεο με τοτς αποκεφαλισμούς των κληρικών αναγνώρισαν τον Αμπντουραχμάνοφ που είχαν συλλάβει μερικές ημέρες νωρίτερα. Ενημέρωσαν την υπηρεσία τους και η τουρκική αστυνομία Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποίησε επιχείρηση για την σύλληψη τους η οποία επιτεύχθηκε στις 4/7/2013.
Συνελήφθησαν οι απαγωγείς
Ο Κουσμάν, ο Αμπντουραχμάνοφ, ο Ραμαζάνοφ καί άλλοι ύποπτοι συνελήφθησαν. Βρέθηκαν και τα ρούχα που φορούσε ο Μαγομέντ Αμπντουραχμάνοφ την ημέρα και ωρα του αποκεφαλισμού του Παύλου, καθώς και ένα μαχαίρι όμοιο με αυτό που φαίνεται στο βίντεο. Αρχικά οι συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ απάντησε στις 25/8/2014 σε ερώτηση που κατατέθηκε στην τουρκική Βουλή, σχετικά με το θέμα πως συμβούλευσε του εισαγγελείς να συνεχίσουν την έρευνα, ενώ στην πραγματικότητα - όπως έχει γράψει ο δημοσιογράφος Μποζκούρτ - ο υπουργός αποθάρρυνε τους εισαγγελείς να απαγγείλουν κατηγορίες για τους αποκεφαλισμούς.
Καταδικάστηκαν αλλά όχι για τους αποκεφαλισμούς
Οι τζιχαντιστές καταδικαστηκαν σε 7,5 χρόνια κάθειρξης έκαστος και απελάθηκαν. Δεν τους απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες για τους αποκεφαλισμούς. Στις 28/10/2018 ο Τούρκος βουλευτής Τούμα Τζελίκ κατέθεσε ερώτηση στην τουρκική Βουλή γιατί δεν αποδόθηκαν κατηγορίες στους τζιχαντιστές για τις δολοφονίες των κληρικών χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Σήμερα η τύχη των Κουσμάν, ο Αμπντουραχμάνοφ, Ραμαζάνοφ παραμένει άγνωστη και το ζήτημα δεν ήρθε ποτέ στην πρώτη γραμμή της ελληνοτουρκικής διπλωματίας.
Πολλές ακόμα θεωρίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όλες ελέγχονται για την αξιοποιστία τους αλλά και για το ποιος κρύβεται πίσω από τη διάδοση τους.
Το σενάριο του 2016
Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύθηκαν από ομάδα ερευνητών το 2020, με επικεφαλής τον Μανσούρ Σαλίμπ δημοσιογράφο από τη Συρία, οι δύο επίσκοποι σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 από μαχητές της ομάδας Nur ad-Din al-Zenki (σουνιτική ισλαμιστική ομάδα ανταρτών που παίρνει μέρος στο συριακό εμφύλιο πόλεμο).
Σήμερα 12 χρόνια υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πιστεύουν πως ο Μητροπολίτης Αντιόχειας Παύλος ενδεχομένως να βρίσκεται φυλακισμένος των τζιχαντιστών.
Πως φούντωσαν πάλι οι φήμες
Μάλιστα λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των κελιών των φυλακών στη Δαμασκό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν φωτογραφίες κάποιου προσώπου που ήταν σε άθλια κατάσταση. Κάποιοι είπαν πως έμοιαζε με τον Μητροπολίτη Παύλο. Εν τέλει πρόκειται για λανθασμένη πληροφορία. Εκτός του ότι έγινε αυτοποίηση του φυλακισμένου, ο Μητροπολίτης Παύλος δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στις φυλακές της Δαμασκού καθώς οι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία και ήταν σε διαρκή κόντρα με τον Άσαντ δεν θα μπορούσαν να είχαν φυλακίσει τον Παύλο στη Δαμασκό.
Σε κάθε περίπτωση σε μία χώρα που κυριολεκτικά «βράζει» και τους τζιχαντιστές να έρχονται στο προσκήνιο οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν κάθε λόγο να είναι ανήσυχοι αλλά και συνάμα αισιόδοξοι μήπως γίνει το μεγάλο θαύμα και εν τέλει ο Μητροπολίτης Παύλος Γιαζίγκι και ο Αρχιεπίσκοπος Χαλεπίου Γρηγόριος είναι ακόμα ζωντανοί.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr