Ο Φιντάν στέλνει μήνυμα στις χώρες να στηρίξουν τη Συρία - «Δεν είχαμε καμία επαφή με τον Άσαντ»
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συρία», δήλωσε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την ανάγκη για στήριξη στον συριακό λαό υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μετά την ανατροπή του Άσαντ. «Η εδαφική ακεραιότητα και η ευημερία της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτή τη μεταβατική περίοδο», τόνισε.
Ειδικότερα, ο Φιντάν επισήμανε αρχικά πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει τον συριακό λαό» και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην εθνική ενότητα, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».
«Υπό αυτή την έννοια, εκατομμύρια Σύριοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μπορούν τώρα να επιστρέψουν στη χώρα τους. Η νέα διοίκηση πρέπει να οργανωθεί. Η αρχή της συμμετοχικότητας πρέπει να είναι μια αρχή που δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύεται. Δεν πρέπει ποτέ να υπάρχει επιθυμία για εκδίκηση», πρόσθεσε.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συρία»
Και υπογράμμισε: «Είναι καιρός για ενότητα και ανοικοδόμηση της χώρας. Σήμερα, καλούμε όλους τους παράγοντες στην περιοχή και εκτός της περιοχής να ενεργήσουν με προσοχή και ψυχραιμία και να μην αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή. Η εδαφική ακεραιότητα και η ευημερία της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτή τη μεταβατική περίοδο».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε επαφή με διάφορες ομάδες: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδίως το ΙΚ και το PKK, δεν θα επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση. Όλες οι μειονότητες- χριστιανοί, Κούρδοι, μη μουσουλμάνοι- πρέπει να τύχουν δίκαιης μεταχείρισης».
«Η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει με τρόπο χωρίς αποκλεισμούς και όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει τώρα να ενωθούν, οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να προστατευθούν και να λειτουργήσουν σωστά. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συρία», συμπλήρωσε.
«Ούτε εμείς ξέρουμε πού βρίσκεται ο Άσαντ»
«Είχαμε πολύ εντατικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τόσο οι περιφερειακοί παράγοντες όσο και οι χώρες της Αστάνα, η Τουρκία, η Ρωσική Ομοσπονδία και το Ιράν, συναντήθηκαν και συζήτησαν αυτές τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προσέγγιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αυτές τις αδελφές χώρες για την εποικοδομητική τους προσέγγιση», είπε στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία είχε επαφές και με τις ΗΠΑ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πού βρίσκεται ο Άσαντ, απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο σχετικά με αυτό. Ούτε εμείς ξέρουμε πού βρίσκεται».
Αναφορικά με το τι κάνει η Τουρκία για να εξασφαλίσει μια σταθερή μεταβατική περίοδο στη Συρία είπε: «Η Τουρκία έχει κάνει προσπάθειες για τη σταθερότητα της Συρίας εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για πραγματικά δύσκολα προβλήματα και πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά. Όπως ανέφερα προηγουμένως, πρέπει να συνεργαστούμε με τον συριακό λαό. Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες πρέπει να συμμετέχουν. Σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να έχουμε μια πολύ καλή και ομαλή μεταβατική περίοδο, δεν πρέπει να υπάρξει καμία βλάβη στον άμαχο πληθυσμό».
«Πρέπει να παρέχουμε βασικές υπηρεσίες για τον λαό και πάνω απ' όλα, οι περιφερειακές χώρες πρέπει να δουν τη νέα διοίκηση και τη νέα Συρία ως μια δομή που δεν αποτελεί απειλή για τους γείτονές της», πρόσθεσε.
«Απευθύναμε έκκληση στον Άσαντ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα»
Αναφερόμενος ξανά στον Άσαντ δήλωσε: «Απευθύναμε έκκληση στον Άσαντ πριν από αυτά τα αποτελέσματα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. ...Όπως είπα, γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του συριακού λαού και της Συρίας και γνωρίζουμε την πίεση που ασκείται στις ομάδες. Γνωρίζουμε από πολύ κοντά τους πρόσφυγες και κυρίως τα οικονομικά προβλήματα και το καθεστώς στην πραγματικότητα αποσυντίθεται και καταρρέει σιγά-σιγά και το βλέπαμε αυτό».
«Έτσι προσπαθήσαμε πραγματικά να κάνουμε κάτι για να το αποτρέψουμε αυτό, αλλά η σύντομη απάντηση είναι όχι, δεν συναντηθήκαμε μαζί τους, δεν είχαμε καμία επαφή», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν συγκρούσεις και ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην ανοικοδόμηση της Συρίας, είπε: «Πρώτα απ' όλα, μετά τη διαδικασία της Αστάνα το 2016, το καθεστώς είχε έναν πραγματικά εξαιρετικά πολύτιμο χρόνο για να ασχοληθεί με τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά γνωρίζαμε ότι μέχρι το 2016, το καθεστώς ενεργούσε με πραγματικά υψηλή αδρεναλίνη. Έτσι δεν ασχολήθηκε με τα προβλήματα. Δεν επικεντρώθηκε στην έλλειψη θεσμικής ικανότητας. Δεν επικεντρώθηκε σε άλλα προβλήματα».
«Θα μπορούσαν όμως να είχαν χρησιμοποιήσει τον εξαιρετικά πολύτιμο χρόνο για να βρουν απαντήσεις στα υπάρχοντα προβλήματα. Αυτό εξηγεί γιατί το Χαλέπι έπεσε χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα και πώς ακολούθησαν άλλες πόλεις. Η Τουρκία, μαζί με τις γειτονικές χώρες, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα διοίκηση για την ανοικοδόμηση της Συρίας και, φυσικά, να συνεργάζεται με τη σημερινή διοίκηση για την εξεύρεση λύσεων στα οικονομικά και άλλα προβλήματα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό», πρόσθεσε.
Προς το τέλος ρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ τόσων πολλών διαφορετικών ομάδων και τι πιστεύει για τις δηλώσεις του Τραμπ: «Όπως γνωρίζετε, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αποτελούνται από διαφορετικές ομάδες, αλλά διαθέτουν ένα μηχανισμό συντονισμού και νομίζω ότι ο μηχανισμός αυτός θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες. Επειδή έχουν πολλή δουλειά αυτή τη στιγμή. ... Μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται οργανωμένα και να δημιουργήσουν μια καλή μεταβατική περίοδο».
«Φυσικά, σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα στο εσωτερικό της Συρίας (...). Φυσικά, ανησυχούμε εξίσου για το Daesh και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση ή να την καταχραστούν. Είμαστε προσεκτικοί σε αυτό», είπε στη συνέχεια και εξήγησε:
«Ενεργούμε από κοινού με τους Αμερικανούς... Ειδικά για το YPG, το PKK και γνωρίζουν ότι θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απειλή για την Τουρκία από αυτές τις ομάδες και ότι θα δείξουμε αντίδραση (...). Επειδή υπάρχουν διεθνείς τρομοκράτες μαχητές. Τα στελέχη του PKK από την Τουρκία, τα στελέχη του PKK από το Ιράν δεν είναι Σύριοι. Οι μη Σύριοι καθοδηγούνται από το sdf και όλοι το γνωρίζουν αυτό».
Συμπλήρωσε: «Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για την ενότητα, την αλληλεγγύη και την ακεραιότητα της Συρίας εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, η απόρριψη από το συριακό καθεστώς της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε ο Πρόεδρός μας τους τελευταίους μήνες, με βάση το γεγονός ότι είδε αυτή την επικείμενη διαδικασία, έδειξε ότι οι ανησυχίες μας είναι σωστές από τώρα. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα, την ακεραιότητα και την ασφάλεια της Συρίας, αγωνιζόμαστε αυτή τη στιγμή να το κάνουμε».
Τέλος, ανέφερε πως συνεχίζονται οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ: «Μοιραζόμαστε μαζί τους τις ευαισθησίες μας, ιδίως σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας» και κατέληξε: «Τις επόμενες ημέρες, ιδίως κατά τη μεταβατική διαδικασία, ελπίζουμε ότι θα δούμε ότι καλύτερες ημέρες περιμένουν τον συριακό λαό».
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr