Η Τουρκία σε ρόλο... αθέατου σκηνοθέτη στη Συρία: Προειδοποιήσεις και τηλεφωνική διπλωματία
Συνεργασία με Άγκυρα ζητά η συριακή αντιπολίτευση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η Άγκυρα συνεχίζει να έχει διαρκώς στραμμένα τα μάτια στη βόρεια Συρία, μόνο που δεν περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή αλλά επιδιώκει να γράψει και το δικό της σενάριο στη νέα γεωπολιτική κρίση της περιοχής.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών, όπως και η... live προθυμία της συριακής αντιπολίτευσης για συνεργασία με την Άγκυρα αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αξιοποιήσει στο έπακρο τόσο τις στρατιωτικές όσο και τις διπλωματικές της δυνατότητες.
Εναντίον των Κούρδων, υπέρ της σταθερότητας
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε σήμερα πως δεν θα επιτρέψει να επωφεληθούν οι Κούρδοι της Συρίας από την εμφύλια αναταραχή. Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ, αρχιπλοίαρχος Ακτούρκ, μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία, ανέφερε ότι: «δεν θα επιτρέψουμε να επωφεληθεί το YPG (Κούρδοι της Συρίας) από την αστάθεια». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «στη Συρία, παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες των ομάδων της αντιπολίτευσης στην περιοχή του Χαλεπίου και τις σχετικές εξελίξεις στο πλαίσιο της σημασίας και της προτεραιότητας που αποδίδουμε στην ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή και «τα στρατεύματα λαμβάνουν όλα τα μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ συνεχίζεται η στενή συνεργασία και ο συντονισμός με τους ομολόγους στην περιοχή».
Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά στις συμφωνίες που έχει συνάψει η Άγκυρα στις ζώνες επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία, με την Τουρκία να επιμένει ότι αναμένει από τους συνομιλητές της, υπονοώντας τη Ρωσία και το Ιράν, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Τηλεφωνική διπλωματία με επίκεντρο τη Συρία
Παράλληλα, η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντουλατί, καταδεικνύει την πρόθεση της Άγκυρας για πρωτοβουλίες στη Συρία.
Pretty incredible footage of clashes between Syrian rebels and the Assad regime forces in town of Khattab pic.twitter.com/TTtk6dAg8T
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) December 5, 2024
Συνεργασία με Τουρκία ζητά η συριακή αντιπολίτευση
Η συριακή αντιπολίτευση, μέσω του προέδρου της Προσωρινής Κυβέρνησης, Αμπντουραχμάν Μουσταφά, ενίσχυσε, πάντως, την έντονη φημολογία περί συνεργασίας της με την Τουρκία.
Ο Αμπντουραχμάν Μουσταφά μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό κανάλι 24 TV, έδωσε έμφαση στη συνεργασία με την Άγκυρα.
«Αγωνιζόμαστε από κοινού με την Τουρκία για την επιστροφή των Σύρων εδώ και χρόνια και το Χαλέπι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Το Χαλέπι, καρδιά της συριακής οικονομίας και βιομηχανική ζώνη, είναι σημαντικό μέρος για την επιστροφή των προσφύγων».
Ο Μουσταφά δήλωσε ότι οι ισορροπίες στη Συρία άλλαξαν ραγδαία μετά τη ρωσική επέμβαση το 2015. "Είχαμε τον έλεγχο του 70% της Συρίας και ενός μεγάλου μέρους της Δαμασκού και της Χομς", αλλά "είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε ακόμη λόγω των ταχέως μεταβαλλόμενων ισορροπιών".
ΣΕΑ: Συρία, F-35/F-16 και Κόκκινο Βιβλίο
Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κεντρικό θέμα θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στη Συρία και η ενίσχυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των δυνατοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως η σύμβαση για 40 νέα αεροσκάφη F-16 block 70, που σχεδιάζεται να αγοραστούν από τις ΗΠΑ, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί επίσης η προμήθεια 40 Eurofighter και η παράδοση 6 αεροσκαφών F-35 που βρίσκονται σε υπόστεγα στις ΗΠΑ στην Τουρκία, καθώς και η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.
Το ΣΕΑ θα φέρει επίσης σήμερα στο προσκήνιο ξανά την επικαιροποίηση του «Κόκκινου Βιβλίου», στο οποίο για πρώτη φορά, θα συμπεριληφθεί και η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης.
Στρατηγικές της Τουρκίας στη Συρία
Με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να βρίσκονται σήμερα μία ανάσα από τη Χάμα, τη δεύτερη συριακή πόλη που στοχεύουν μετά το Χαλέπι, η σκακιέρα της Συρίας γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, ενώ η Τουρκία επιμένει σε όλο και πιο φιλόδοξες στρατηγικές, σύμφωνα με τον Τούρκο ακαδημαϊκό και πολιτικό αναλυτή Μπασκίν Οράν, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ρισκάρει την περαιτέρω εμπλοκή του τουρκικού στρατού σε ένα συριακό τέλμα.
«Προκειμένου να αποτρέψει την κουρδική αυτονομία στη Συρία, ο Ερντογάν θα μπορούσε να βυθίσει τον τουρκικό στρατό βαθύτερα στο συριακό τέλμα, όπου τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν ανά πάσα στιγμή», προειδοποιεί, σκιαγραφώντας τις δυσοίωνες προοπτικές μιας στρατηγικής της Άγκυρας που αναμετριέται με τα όριά της.
Η σκιά της Άγκυρας πίσω από τους νέο-τζιχαντιστές της Συρίας
Η τουρκική εμπλοκή στη βόρεια Συρία για τον Μπασκίν Οράν είναι βέβαιη, εξηγώντας πώς το HTS, που ξεκίνησε τις επιθέσεις στη Συρία στις 27 Νοεμβρίου, αναδιαρθρώθηκε υπό την αιγίδα της Τουρκίας, και συμμετείχε στις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας.
«Πρώτα από όλα, ο HTS (Συριακός Εθνικός Στρατός) ιδρύθηκε υπό την αιγίδα της Τουρκίας το 2011 με την ονομασία Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) και αναδιαρθρώθηκε το 2017. Η οργάνωση αυτή, την οποία ο Ρ. Τ. Ερντογάν αποκάλεσε "πολιτικό σχηματισμό όπως οι εθνικο-απελευθερωτικές δυνάμεις της Kuvay Milliye", συμμετείχε για πρώτη φορά στις επιχειρήσεις της Τουρκίας "Ασπίδα του Ευφράτη" το 2016, "Κλάδος Ελιάς" το 2018 και "Άνοιξη της Ειρήνης" το 2019 στη βόρεια Συρία, πολέμησε εναντίον των Κούρδων της Συρίας, υπεργολάβων των ΗΠΑ, και στάλθηκε επίσης στη Λιβύη εναντίον του στρατηγού Χ. Χαφτάρ».
Προκλήσεις και «ευκαιρίες» για την Άγκυρα
Από την άλλη, η δεξαμενή σκέψης SETA, με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση AKP, εστιάζει στις «ευκαιρίες» της συγκυρίας, καλώντας σε αποφασιστική δράση.
«Έχουν προκύψει μεγάλες ευκαιρίες για την Τουρκία μέσω της νέας πραγματικότητας στο πεδίο. Η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατιωτική και πολιτική της θέση σύμφωνα με αυτή τη νέα πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, η έναρξη μιας επιχείρησης κατά του Τελ Ριφάτ θα εξαλείψει την παρουσία του PKK στην περιοχή και θα εξυπηρετήσει την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr