Financial Times για Γλυπτά Παρθενώνα: Αισιοδοξία για την επιστροφή τους
Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα συζητήθηκε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο και μεταξύ άλλων τέθηκε επί τάπητος το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με τους Financial Times να κάνουν λόγο για «αισιοδοξία» από πλευράς Αθήνας για επίτευξη συμφωνίας.
Σε πρώτο πλάνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η συντάνηση των ηγετών Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα. Από την πλευρά του Κιρ Στάρμερ τονίζεται ότι το θέμα των Γλυπτών δεν συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα, ωστόσο Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε επί τάπητος. Είναι γεγονός ότι οι συζητήδεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία έχουν ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα εμπόδιζε μια συμφωνία «δανείου» των Γλυπτών.
Σύμφωνα με τους Financial Times από την Ντάουνινγκ Στριτ δεν υπάρχει περιθώριο κατάργησης του νόμου του 1963 που δεν επιτρέπει τη μεταφορά κειμηλίων που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο σε άλλες χώρες, ωστόσο οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο «δανείου» και έχουν προχωρήσει αρκετά.
Τα Γλυπτά στο επίκεντρο των βρετανικών ΜΜΕ
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε ο Stephen Fry στο Sky News. «Προφανώς για τους Έλληνες η επιστροφή των Γλυπτών θα σημαίνει την ενοποίηση φανταστικά ιερών κομματιών και για τη Βρετανία θα σημαίνει τη βελτίωση της φήμη μας - θα την ενισχύσει», περιγράφει και προσθέτει πως «θα φανεί ότι έχουμε κάνει κάτι αρκετά αριστοκρατικό».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο «δανεισμός» στην Ελλάδα «δεν είναι αποδεκτή λέξη» γιατί «δεν δείχνει ότι ανήκουν στην Αθήνα και στον ελληνικό λαό». Παράλληλα, το Sky News έκανε λόγο για συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου, λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός βρεθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Πάντως, το παραπάνω δημοσίευμα διαψεύστηκε από τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος αρκέστηκε να τονίσει ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο. Από εκεί και πέρα, στο BBC πρώην σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «η συμφωνία είναι κοντά».
Η άποψη των Βρετανών
Σε δημοσκόπηση που έκανε το YouGov, το 53% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σε δείγμα 4.280 ανθρώπων. Το 24% είναι υπέρ της παραμονής στο Λονδίνο, ενώ το υπόλοιπο 23% απέφυγε να απαντήσει.
Επιπλέον τονίζεται πως είναι ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, στην Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. «Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;», ρωτά.
Το χρονικό του φιάσκου στη Νότια Κορέα: Πώς ανατράπηκε η απόφαση για στρατιωτικό νόμο μέσα σε λίγες ώρες και τα σκάνδαλα του προέδρου
Τσίπρας: Το δημοψήφισμα ήταν Plan B – Τι μου είπε η Μέρκελ στην πρώτη μας συνάντηση – Παρεοκρατία στο Μαξίμου
Τι θα περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις στις τράπεζες που εξετάζει η κυβέρνηση: Οι τρεις πυλώνες
Η Alex Consani είναι ηπρώτη τρανς γυναίκα που ανακηρύχθηκε μοντέλο της χρονιάς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr