Η επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ θα φέρει παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο; Ανάλυση BBC
Οι δασμοί ως εργαλείο ανάπτυξης… για τον Τραμπ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι θα επιβάλει δασμούς όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο. Μετά τη νίκη του, επιχειρήσεις και οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν εάν πράγματι θα εφαρμόσει αυτή την δέσμευσή του.
Οι δασμοί ως εργαλείο ανάπτυξης… για τον Τραμπ
Ο Τραμπ θεωρεί τους δασμούς ως έναν τρόπο ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, προστασίας των θέσεων εργασίας και αύξησης των φορολογικών εσόδων. Στο παρελθόν, έχει στοχεύσει δασμούς σε μεμονωμένες χώρες, όπως η Κίνα, ή σε ορισμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα ο χάλυβας, όπως ανέφερε το BBC.
Αλλά η προεκλογική δέσμευση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς 10% έως 20% σε όλα τα ξένα αγαθά θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές σε όλο τον κόσμο. Τον περασμένο μήνα, φάνηκε να ξεχωρίζει την Ευρώπη.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακούγεται τόσο ωραία, τόσο αξιαγάπητη, σωστά; Όλες αυτές οι ωραίες μικρές ευρωπαϊκές χώρες που μαζεύονται μαζί... Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας. Δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα», είπε. «Πουλάνε εκατομμύρια και εκατομμύρια αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι, όχι, όχι, θα πρέπει να πληρώσουν ένα μεγάλο τίμημα».
Οι μετοχές της BMW, της Mercedes και της Volkswagen υποχώρησαν μεταξύ 5% και 7% μετά την επιβεβαίωση της νίκης του Τραμπ. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί ήταν η απάντηση σε πλειάδα ζητημάτων, όπως ο περιορισμός της Κίνας και η αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης.
«Το δασμολόγιο είναι η πιο όμορφη λέξη του λεξικού», είπε. Είναι ένα όπλο που σκοπεύει σαφώς να χρησιμοποιήσει, εκτιμά το BBC. Ενώ μεγάλο μέρος αυτής της ρητορικής και της δράσης στοχεύει στην Κίνα, δεν τελειώνει εκεί. Ορισμένες οντότητες, όπως η ΕΕ, καταρτίζουν ήδη καταλόγους προληπτικών αντιποίνων κατά των ΗΠΑ, αφού οι υπουργοί δεν πήραν αρκετά σοβαρά υπόψη τους τις προηγούμενες απειλές του Τραμπ για δασμούς, τους οποίους επέβαλε αργότερα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 μου είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσπαθήσουν να υπενθυμίσουν σε μια Αμερική υπό την ηγεσία του Τραμπ την ανάγκη για συμμάχους στην παγκόσμια οικονομία, διότι «η ιδέα δεν είναι να ξεκινήσουμε έναν εμπορικό πόλεμο».
Ωστόσο, εάν «χρησιμοποιηθεί μια πολύ ισχυρή ευρεία ισχύς», η Ευρώπη θα εξετάσει γρήγορα την απάντησή της. Στο παρελθόν η ΕΕ επέβαλε δασμούς σε εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι bourbon και τα τζιν Levi's, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης είπε στο BBC ότι οι αμερικανικοί δασμοί από μόνοι τους «δεν είναι πληθωριστικοί στην Ευρώπη, αλλά εξαρτάται από το ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρώπης».
Τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ εκτίμησε ένας μεγάλος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία κατά 7%, ή το μέγεθος της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας μαζί. Υπάρχουν πολύ μεγάλα ερωτήματα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το πού ακριβώς θα πρέπει να τοποθετηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit σε έναν πιθανό, αν όχι βέβαιο, διατλαντικό εμπορικό πόλεμο.
Μέχρι τώρα, η κατεύθυνση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν να πλησιάσει περισσότερο την ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα πρότυπα για τα τρόφιμα και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό θα καθιστούσε πολύ δύσκολη μια στενή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενδιαφέρθηκε για μια τέτοια συμφωνία. Ο ακόμη με μεγάλη επιρροή κορυφαίος διαπραγματευτής του Τραμπ για το εμπόριο Μπομπ Λάιτχαϊζερ δήλωσε μάλιστα ότι η υπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει κοντά στην ΕΕ για να βοηθήσει τις δικές του επιχειρήσεις τον απέτρεψε από το να επιδιώξει μια συμφωνία.
«Είναι πολύ μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για εσάς από ό,τι είμαστε εμείς», είπε σε μια συνέντευξη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προσπαθήσει να παραμείνει ουδέτερο, αλλά θα δυσκολευόταν να αποφύγει τα διασταυρούμενα πυρά, ιδίως για το εμπόριο αγαθών σε φάρμακα και αυτοκίνητα.
Η ρητορική της βρετανικής κυβέρνησης υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να γίνει ειρηνοποιός στους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους, αλλά θα την ακούσει κανείς; Η Βρετανία θα μπορούσε να επιλέξει μια πλευρά, προσπαθώντας να εξαιρεθεί από τους γενικότερους δασμούς του Τραμπ. Οι διπλωμάτες έχουν ενθαρρυνθεί από τους πιο ρεαλιστές οικονομικούς συμβούλους του εκλεγμένου προέδρου που υποδεικνύουν ότι οι φιλικοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη συμφωνία.
Ή μήπως ο κόσμος θα ωφεληθεί περισσότερο αν το Ηνωμένο Βασίλειο ενώσει τις δυνάμεις του με την ΕΕ για να αποτρέψει την εφαρμογή τέτοιων εμπορικών δασμών;, διερωτάται καταλήγοντας το BBC.
Πώς ξεκίνησαν τα άγρια επεισόδια στο Άμστερνταμ: Βουτούσαν στα κανάλια για να σωθούν οι οπαδοί της Μακάμπι
Έξυπνη, σκληρή και βετεράνος στην πολιτική: Ποια είναι η Σούζι Γουάιλς που έστειλε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες: Κάηκαν 200 σπίτια και απειλούνται πάνω από 3.500 - Συγκλονιστικές εικόνες
Πηνελόπη Πλάκα: Αρπαξαν φωτιά τα μαλλιά της ηθοποιού - Δείτε το βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr