Αλβανία: Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση Ράμα να ιδρύσει το «Βατικανό των Μουσουλμάνων»
Τι λέει στο ethnos.gr ο βουλευτής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, Βαγγέλης Ντούλες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε στην κοινωνία της Αλβανίας η απόφαση του Έντι Ράμα να ιδρύσει, μέσα στην πόλη των Τιράνων, ένα θρησκευτικό κρατίδιο, όπως το Βατικανό, το οποίο θα διοικείται από την ηγεσία του μουσουλμανικού δόγματος των Μπεκτασήδων με απόλυτη ανεξαρτησία από την κυβέρνηση της χώρας και οι επισκέπτες του θα εισέρχονται με διαβατήριο.
Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο βουλευτής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, Βαγγέλης Ντούλες, σημειώνοντας ότι η απόφαση του Ράμα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τον επιστημονικό κόσμο και την ηγεσία των υπόλοιπων θρησκευτικών δογμάτων στη χώρα.
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, δεν αποκλείεται ο Έντι Ράμα να προχωρεί στην ίδρυση του συγκεκριμένου κρατιδίου, ώστε να το μετατρέψει σε «φορολογικό παράδεισο» και να διοχετεύεται μέσω αυτού το «μαύρο χρήμα», το οποίο κατά κοινή ομολογία κυκλοφορεί άφθονο στην Αλβανία.
«Ο Έντι Ράμα ιδρύει μία κρατική οντότητα με θρησκευτικά χαρακτηριστικά μέσα στην πόλη των Τιράνων. Η έκτασή του θα είναι στο ? αυτής του Βατικανού και θα βρίσκεται εκεί που εδρεύει σήμερα η ηγεσία του Τάγματος των Μπεκτασήδων. Η κρατική αυτή οντότητα θα λειτουργεί με απόλυτη ανεξαρτησία. Θα διαθέτει όλες τις Αρχές, θα έχει απόλυτη οικονομική αυτοτέλεια και θα χρειάζεται διαβατήριο κάποιος για να εισέλθει σε αυτό. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε ‘’κεραυνό εν αιθρία’’ για την τοπική κοινωνία. Ξαφνικά μάθαμε για την απόφαση του Ράμα από τη ‘’New York Times’’ και την επόμενη ημέρα το ακούσαμε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Ντούλες.
Σφοδρές αντιδράσεις
Κατά τον ίδιο, μόλις έγινε γνωστή η συγκεκριμένη απόφαση του Έντι Ράμα, προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές της αλβανικής κοινωνίας.
«Είχαμε ‘’πυρ ομαδόν’’ απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε βάρος του Ράμα, διότι πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος, διότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την απόφαση, διότι μπορεί να κρύβονται πολλά πίσω από αυτήν και τα λοιπά. Τα επιχειρήματα είναι πάρα πολλά. Άλλωστε, πάντοτε όταν πλησιάζουν οι εκλογές, ο Ράμα κάνει διάφορα, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Αντιδράσεις είχαμε και από την επιστημονική κοινότητα. Ακόμα και φίλα προσκείμενοι στον Ράμα ιστορικοί τάχθηκαν κατά της ιδέας αυτής. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιστήμονες αναφέρθηκαν και στην καταγωγή του Ράμα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αλβανική. Αντιδράσεις για τη δημιουργία του κρατιδίου είχαμε και από θρησκευτικές κοινότητες άλλων δογμάτων, με προεξάρχουσα την ηγεσία της σουνιτικής κοινότητας, η οποία είναι η πλειοψηφούσα στην Αλβανία. Σουνίτες έκαναν και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία του κρατιδίου. Επίσης, αντέδρασαν ακόμα και οι Αλεβίτες μουσουλμάνοι στην Τουρκία, οι οποίοι έχουν περίπου ίδια θρησκευτική ιδεολογία με τους Μπεκτασήδες. Αντέδρασαν, διότι πιστεύουν ότι δεν αρμόζει στο δόγμα τους η δημιουργία κράτους που να διοικείται από αυτούς», τονίζει ο κ. Ντούλες.
Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται στην κοινωνία της Αλβανίας, είναι για ποιο λόγο ελήφθη απόφαση για τη δημιουργία κρατιδίου από το Τάγμα των Μπεκτασήδων, από τη στιγμή που αποτελούν την τέταρτη σε πληθυσμό θρησκευτική κοινότητα στη χώρα, μετά από αυτές των σουνιτών, των ορθοδόξων χριστιανών και των καθολικών.
Επιμένει ο Ράμα
Ο κ. Ντούλες αναφέρει ακόμα ότι παρά τις αντιδράσεις ο Ράμα επιμένει στην απόφασή του. Το μόνο πίσω βήμα που έκανε, αφορούσε το χρόνο υλοποίησης της απόφασής του: «Είπε ότι θα έχουμε όλο το χρόνο να το συζητήσουμε το θέμα, διότι απαιτείται να γίνουν διάφορες νομοθετικές κινήσεις. Δε γίνεται να μην πάει το μυαλό μας στο ότι ο Ράμα σκέφτεται με το συγκεκριμένο κρατίδιο να δημιουργήσει έναν ‘’φορολογικό παράδεισο’’. Υπάρχουν πληροφορίες για άφθονο ‘’μαύρο χρήμα’’ στην Αλβανία. Αυτό πρέπει κάπως να διοχετευτεί και κάτι τέτοιο ίσως ο Ράμα σκέφτεται να γίνει μέσω αυτού του κρατιδίου», καταλήγει ο βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr