Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων: Παγκόσμιο σοκ από την καταστροφή
«Σώθηκε από την ολική καταστροφή» το οικοδόμημα του υπέρλαμπρου χριστιανικού ναού - Ένας πυροσβέστης σοβαρά τραυματισμένος (vids)🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Εφιαλτικό το βράδυ της 15ης Απριλίου για το Παρίσι καθώς ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, ο λαμπρός Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, έχει έρθει αντιμέτωπος με τον αφανισμό του.
«Θα ξαναχτίσουμε την Παναγία των Παρισίων» το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε αργά το βράδυ στον Καθεδρικό ναό συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ. To οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή, τόνισε ενώ ανακοίνωσε ότι το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα αποκατασταθεί πλήρως. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν τόνισε ο Μακρόν, ο οποίος είπε πως «θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ μαζί». Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ακύρωσε το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος.
Ανυπολόγιστο το καταστροφικό έργο της φωτιάς
Μέχρι στιγμής το καταστροφικό έργο της φωτιάς είναι ανυπολόγιστο, καθώς τα 2/3 του ναού καταστράφηκαν ολοσχερώς. Να σημειωθεί ότι το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών. Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή. Πρόσθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.
Ακόμη τρεις ή και τέσσερις ώρες θα χρειαστούν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που καίει από τις 20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων δήλωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας. Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι από ό,τι ήμασταν πριν από λίγες ώρες ότι μπορούμε να σώσουμε τον ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Παρακολουθείστε LIVE εικόνα
Την ίδια ώρα ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ είχε δηλώσει ότι η διάσωση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, που συνεχίζει να καταστρέφεται από την πυρκαγιά που μαίνεται από τις 20:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας «δεν είναι δεδομένη» παρά την κινητοποίηση περίπου 400 πυροσβεστών.
Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες από το σημείο της καταστροφής, η πυρκαγιά κόντεψε να επεκταθεί προς τους πίσω πύργους του Καθεδρικού Ναού.
Το να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα προκειμένου να σβηστεί η φωτιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, κάτι που υπονόησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί επιλογή, επισημαίνει η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο.
Οι ρίψεις νερού με αεροσκάφη σε αυτού του τύπου το κτίριο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του συνόλου της κατασκευής» ήταν το tweet που ανήρτησε η Πολιτική Προστασία της Γαλλίας, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε, εδώ και περίπου 3 ώρες, τον καθεδρικό ναό.
«Είναι τόσο τρομερό να παρακολουθεί κανείς αυτήν τη γιγαντιαία πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πυροσβεστικά αεροσκάφη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Πρόκειται για μια «δύσκολη φωτιά», δήλωναν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Περί τους 400 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο κι επιχειρούν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού έχει υψωθεί πάνω από το ναό της Παναγίας των Παρισίων, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αρκετά νωρίς κατέρρευσε η στέγη του Καθεδρικού Ναού, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, καθώς σύμφωνα με τα ρεπορτάζ όλες οι εργασίες αποκατάστασης του ναού ολοκληρώνονται έως τις πέντε το απόγευμα και οι εργάτες αποχωρούν εκείνη την ώρα.
«Ω Θεέ μου» αναφωνούν κάτοικοι και τουρίστες
Κάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισίων. Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούγονται από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, καταρρέει ενώ η φωτιά κατατρώει τον ξύλινο σκελετό του.
Έχοντας σαστίσει, δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους. «Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν», δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. "Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε", πρόσθεσε.
Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διευρύνουν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το κτίριο, τουρίστες και κάτοικοι εξακολουθούσαν να έρχονται, συρρέοντας στις γέφυρες του Ιλ ντε λα Σιτέ. Μια γυναίκα, με δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της, προσπαθούσε να βρει λόγια για να εκφράσει την οδύνη της. Όμως δεν έβγαινε φωνή από το στόμα της...
"Τελείωσε, δεν θα την ξαναδούμε, ένας χώρος αποκάλυψης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γιατί έγινε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊκό σημάδι", σχολίασε ένας 37χρονος άνδρας. Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ακριβώς δίπλα του, αναφωνεί: "Ω, Θεέ μου".
"Είναι φρικτό, η ιστορία μας γίνεται στάχτη", λέει ο Μπενουά, που έφτασε με το ποδήλατό του, απηχώντας το γενικό αίσθημα απελπισίας και αδυναμίας. "Είμαι συντετριμμένη", λέει απλά μια γυναίκα, η Ναταλί Καντβαλάντερ, που έφτασε στο Παρίσι πριν από δύο ημέρες για τουρισμό, μαζί με τον σύζυγό και τα δύο παιδιά τους.
Στάχτες πέφτουν πάνω στο πλήθος, ενώ ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών και των πυροσβεστικών οχημάτων. Κάποιοι τραβούν φωτογραφίες, άλλοι περιγράφουν από το τηλέφωνο στους φίλους τους τον κιτρινόμαυρο καπνό, τις στάχτες, την απόγνωση, τη θλίψη. "Είναι χιλίων ετών", εξηγεί ένας άνδρας στη 10χρονη κόρη του.
Ένα κορίτσι, στην εφηβεία, λέει διστακτικά: "Μπορεί και να μην είναι τόσο σοβαρό". "Πρόκειται για την Παναγία των Παρισίων", απαντά η μητέρα της, χωρίς να ξεκολλήσει το βλέμμα από τις φλόγες που αγκαλιάζουν τη στέγη του καθεδρικού ναού.
«Σοκαρισμένη» δηλώνει η Αγία Έδρα
Το Βατικανό εξέφρασε «σοκ» και «θλίψη» για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο». «Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.
Στις φλόγες 674 χρόνια θρησκείας, κάλλους και πολιτισμού
Η Notre Dame είναι κάτι περισσότερο από ένας καθεδρικός ναός. Είναι ίσως κάτι περισσότερο από ένα μνημείο.
Η Notre Dame (όπως την ξέραμε πριν από μερικές ώρες) ήταν μία ζωντανή απόδειξη πως ο πολιτισμός είναι δυνατό να κερδίσει την μισαλλοδοξία, τον δογματισμό και τον σκοταδισμό.
Ο ναός ξεκίνησε να οικοδομείται το 1163 και έμελλε η οικοδόμησή του να διαρκέσει 200 χρόνια. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η «Notre Dame» δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο δομικό ρυθμό… ήταν τόσοι οι επίσκοποι που επιμελήθηκαν του έργου που θα ήταν απίθανο να υπάρξει ταύτιση σε κάτι που από την αρχή σχεδιάστηκε για να κυριαρχήσει περισσότερο στο πνεύμα παρά στο σώμα… Παρά ταύτα μελετητές αναφέρουν πως ο «οξύκορφος» ή γοτθικός είναι ο επικρατών ρυθμός ενός από τους ιστορικότερους ναούς της ανθρωπότητας.
Το σημείο στο οποίο έχει χτιστεί η Παναγία των Παρισίων είναι επίσης πολύ προσεκτικά επιλεγμένο. Το Ιλ ντε λα Σιτέ είναι το κεντρικότερο σημείο του Παρισιού όπως το Παρίσι ήταν τοποθετημένο στον 13ο αιώνα. Έξω από τον ναό είναι «αθέατα» τοποθετημένο στο πλακόστρωτο της πλατείας η μικρή ταμπέλα με το σημείο 0 για τις μετρήσεις χιλιομέτρων της Γαλλικής επικράτειας.
Ο ναός στο πέρασμα των αιώνων «έβαλε» σε δεύτερο πλάνο τα τρομακτικά τέρατα (Gargouilles) που κοσμούν την οροφή του και μετατράπηκε σε κέντρο ιστορικών στιγμών. Είναι ο ναός στον οποίο στις 2 Δεκεμβρίου του 1804 ο Πάπας Πίος έστεψε αυτοκράτορα τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Είναι ο ναός που τον Απρίλιο του 1974 υποδέχθηκε για τελευταία φορά τον μεγάλο George Pompidou και το 1996 τον Φρανσουά Μιτεράν.
Στο πέρασμα των αιώνων το σύμβολο της θεοκρατίας μετατράπηκε σε μνημείο του πνεύματος και της τέχνης. Εντός της Παναγίας των Παρισίων υπάρχουν κάποια από τα σημαντικότερα έργα γλυπτικής και θρησκευτικής ζωγραφικής του 16ου και 17ου αιώνα. Εντός του ναού υπάρχει πέρα από το άγαλμα μίας «πιετά» και ένα από τα ελάχιστα γλυπτά αφιερωμένο στην Ιωάννα της Λωραίνης.
Ο ναός στο πέρασμα των αιώνων κατάφερε να «απαγκιστρωθεί» από το σκυθρωπό πρόσωπο της εκκλησίας της «πυράς» και των «μαγισσών» του μεσαίωνα και να μετατραπεί σε ένα λαμπρό παράδειγμα συμπόνιας και στήριξης των αδυνάτων.
Είναι αυτό το πρόσωπο του οργανισμού της Παναγίας των Παρισίων από το οποίο ο Βίκτωρ Ουγκώ εμπνεύστηκε το ομώνυμο έργο του. Το ίδρυμα της Παναγίας των Παρισίων προσφέρει σε καθημερινή βάση βοήθεια σε περισσότερες από 4.000 οικογένειες στην Γαλλία ενώ οι υποτροφίες που διαθέτει για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση παιδιών ξεπερνούν τις 2.000 ετησίως.
Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά τη δολοφονία Κιρίλοφ: Το οργανωμένο «χτύπημα» του Κιέβου για να προλάβει το μέτωπο Τραμπ-Πούτιν
Meta: «Καμπάνα» 251 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για χακάρισμα λογαριασμών του Facebook
Best FIFA Awards: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2024 ο Βινίσιους – Η καλύτερη 11αδα
Κώστας Χαρδαβέλλας: Ενας γίγαντας της δημοσιογραφίας που χόρεψε το ζεϊμπέκικο του νικητή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr