Οι Έλληνες του Λιβάνου ζουν στο χάος: «Περιμένουμε την απάντηση του Ισραήλ» - Ο μεγάλος φόβος τους
Με τον φόβο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ζουν οι 3.500 Έλληνες του Λιβάνου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με τον φόβο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ζουν οι 3.500 Έλληνες του Λιβάνου, με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Βηρυτό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, περιμένοντας την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
«Ζούμε πραγματικά στο χάος, ακούμε συνέχεια για απειλές. Σίγουρα έχει και φόβο και αμφιβολία ταυτόχρονα. Αεροπορικές εταιρείες τώρα δεν έρχονται πια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει», δηλώνει χαρακτηριστικά στο OPEN και την Ελευθερία Σπυράκη ο π. Ιουστίνος, κάτοικος Λιβάνου.
Από πλευράς του, ο Ζαχέμ Ιμάντ, αναφέρει πως «αυτή την τελευταία εβδομάδα έχουμε αγωνία, κάθε μέρα βλέπουμε τις ειδήσεις να δούμε αν έγινε απάντηση εκ μέρους του Λιβάνου στο Ισραήλ και περιμένουμε τι θα απαντήσει το Ισραήλ».
Ο μεγάλος φόβος
Οι ίδιοι δηλώνουν συνηθισμένοι να ζουν σε συνθήκες πολέμου, παρόλα αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις τούς προκαλούν τρόμο.
«Όλοι κατευθύνονται προς τη Βηρυτό ή στο βόρειο Λίβανο. Η πρεσβεία μας έχει ειδοποιήσει όποιος δεν έχει δουλειά να φύγει. Όλοι μας πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον. Μέτρα έχουμε πάρει τα νοσοκομεία είναι έτοιμα η πυροσβεστική είναι έτοιμη ο στρατός είναι έτοιμος. Αυτός είναι ο φόβος ο μεγάλος, να μη χτυπήσει το αεροδρόμιο», λέει ο Βασίλης Ομπέιντ.
«Ο κόσμος αναμένει να γίνουν πιο σοβαρά πράγματα. Η δική μας αγωνία είναι να μη χτυπηθεί το αεροδρόμιο και να μη χάσουμε επικοινωνία με τον κόσμο, εισαγωγές εξαγωγές, εισαγωγή πετρελαίου», προσθέτει ο Ζαχέμ Ιμάντ.
«Είναι η χώρα μας - Έμεινα σε όλους τους πολέμους εδώ»
Η απόφαση να φύγουν και να αφήσουν τη ζωή που δημιούργησαν εκεί είναι, όμως, δύσκολη…
«Είναι η χώρα μας, εγώ σαν παππάς μένω και θα μείνω σίγουρα. Εγώ έμεινα σε όλους τους πολέμους εδώ», λέει ο π. Ιουστίνος.
«Δύσκολη απόφαση να σηκωθεί κάποιος και να φύγει να φύγει από το μέρος που δουλεύει και που ζει ελπίζουμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο», λέει ο Ζαχέμ Ιμάντ.
Ο Βασίλης Ομπέιντ, τονίζει: «Το 2006 έγινε το χειρότερο και δεν έφυγα από εδώ δεν πρόκειται εγώ να φύγω και να αφήσω τη χώρα μου».
Σε ισχύ παραμένει η σύσταση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για αποφυγή επισκέψεων αλλά και την άμεση αναχώρηση επισκεπτών από τη χώρα.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr