Βρετανία: Πώς τα fake news προκάλεσαν βίαια επεισόδια από ακροδεξιούς μετά τη δολοφονία τριών παιδιών
Οι ψευδείς ειδήσεις για την ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας τριών παιδιών προκάλεσαν χάος και επεισόδια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Fake news σχετικά με την ταυτότητα του υπόπτου πίσω την επίθεση στο Σάουθπορτ, της Βρετανίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρία παιδιά, προκάλεσαν χάος και αναζωπύρωσαν την ακροδεξιά βία, με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία έξω από τζαμί.
Οι ψευδείς ισχυρισμοί για την ταυτότητα του δράστη εξαπλώθηκαν με ταχύτητα φωτός στο διαδίκτυο. Γράφτηκε πως ο δολοφόνος των παιδιών ήταν ένας μουσουλμάνος μετανάστης ενώ ο δράστης είναι ένας 17χρονος που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πώς ξεκίνησαν και πώς ενισχύθηκαν τα fake news
Ένας λογαριασμός, ο European Invasion, ο οποίος έχει περισσότερους από 360.000 ακόλουθους, ανέφερε ότι ο ύποπτος ήταν «μουσουλμάνος μετανάστης». Το tweet συγκέντρωσε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια προβολές.
Μάλιστα, ο Andrew Tate, ο αμφιλεγόμενος influencer, που ακολουθεί αυτόν τον λογαριασμό και ενίσχυσε αυτό το fake news, λέγοντας ότι ο δράστης ήταν «παράνομος μετανάστης».
Η παραπληροφόρηση εξαπλώθηκε γρήγορα και τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύστηκαν από ένα παλιρροϊκό κύμα παρόμοιου περιεχομένου, σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση. Ο ισχυρισμός ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από έναν ιστότοπο ψεύτικων ειδήσεων που αυτοαποκαλείται Channel 3 News Now.
Στη συνέχεια μάλιστα, εμφανίστηκε μια πολύ συγκεκριμένη πληροφορία: ότι ο δράστης ονομαζόταν «Ali Al-Shakati» και είχε ταξιδέψει παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο, πέρυσι.
Ωστόσο, αποδείχτηκε πως τίποτα δεν ήταν αλήθεια.
Σοβαρά επεισόδια λόγω των fake news
Οι ψευδείς ισχυρισμοί ωστόπσο στα κοινωνικά μέσα είχαν απτές παρενέργειες. Ακροδεξιοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων. Πέταξαν γυάλινα μπουκάλια και τούβλα κατά της αστυνομίας, έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό βαν και βανδαλικά ένα τζαμί. Συνολικά, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 39 αστυνομικοί.
Κρύβεται η Ρωσία πίσω από την ραγδαία εξάπλωση της παραπληροφόρησης;
Σύμφωνα με την Guardian, οι ειδικοί διχάζονται σχετικά με το εάν κράτη όπως η Ρωσία έχουν εμπλακεί στην ενίσχυση των ισχυρισμών.
Κάποιοι επισημαίνουν ότι τα παλαιότερα κλιπ σε ένα λογαριασμό στο YouTube που διαχειρίζεται το Channel 3 Now, έχει ρωσικές λεζάντες.
Σύμφωνα με ειδικό δεν υπάρχουν ωστόσο αποδείξεις για συντονισμένη ρωσική εμπλοκή.
«Οι ρωσικές κρατικές τακτικές τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στη διασπορά της διχόνοιας και στην εμφύτευσης πολλαπλών αφηγήσεων για να προκαλέσουν σύγχυση και διχασμό. Αυτό μοιάζει λίγο πολύ μονόπλευρο γι' αυτό», δήλωσε η Stephanie Lamy, αναλύτρια στρατηγικών παραπληροφόρησης.
Η συγκεκριμένη σελίδα εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως «λυπούμαστε βαθύτατα για κάθε σύγχυση ή αναστάτωση που μπορεί να προκάλεσε αυτό» και παραδέχτηκαν πως το περιεχόμενό τους δεν ήταν «ακριβές».
Ωστόσο, η ζημιά είχε γίνει ήδη.
Το Sky News, αναζητώντας τους λόγους που μια τέτοια ψευδής είδηση αναπαράχθηκε τόσο γρήγορα και προκάλεσε τέτοιες συνέπειες, αναφέρει πως «πρόκειται για μια σύνθετη αλληλεπίδραση, με άμεση διαδικτυακή κερδοσκοπία. Η συγκεκριμένη παραπληροφόρηση γίνεται για χρηματικό ή γεωπολιτικό όφελος, από ακροδεξιά δίκτυα που οργανώνονται στο Telegram και σε άλλες πλατφόρμες και που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι η αλήθεια τους αποκρύπτεται».
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr