Ερντογάν: Αποφυλάκισε απόστρατους στρατηγούς με το βλέμμα συνταγματική αναθεώρηση
Σημάδια πολιτικής στροφής δείχνει η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δώσει αμνηστία σε 6 φυλακισμένους απόστρατους στρατηγούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σημάδια πολιτικής στροφής δείχνει η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δώσει αμνηστία σε 6 φυλακισμένους απόστρατους στρατηγούς που είχαν καταδικαστεί λόγω του τουρκικού στρατιωτικού μνημονίου (το οποίο είχε στοιχεία ‘πραξικοπήματος’) στις 28 Φεβρουαρίου 1997. Ο Ερντογάν ήρε το υπόλοιπο των ποινών των κατηγορουμένων λόγω γήρατος και προβλημάτων υγείας. Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, αμνηστεύτηκαν και βγήκαν από τη φυλακή ο στρατηγός εν αποστρατεία Τσετίν Ντογάν (83), τότε αρχηγός επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Φεβζί Τουρκερί (82), ο αντιστράτηγος ε.α. Γιλντιρίμ Τουρκέρ (82), ο υποστράτηγος ε.α. Τζεβάτ Τεμέλ Οζκαϊνάκ (78), ο υποστράτηγος ε.α. Τσεβίκ Μπιρ (85), ο υποστράτηγος ε.α. Ερόλ Οζκασνάκ (77). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν στις 2 Μαίου, είχε θέσει το θέμα των καταδικασθέντων στρατηγών εν αποστρατεία.
Θα ακολουθήσει απελευθέρωση του Καβάλα;
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «πολιτικό μαλάκωμα» λέγοντας ότι είχε ξεκινήσει μια νέα εποχή, όταν θίχτηκε το ζήτημα αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είχε πει: «Έχω ήδη δώσει οδηγίες για αυτό το θέμα, θα το εξετάσουμε».
Καταρχάς, η αμνηστία προς τους στρατηγούς εν αποστρατεία δείχνει μια κίνηση ευθυγράμμισης του Ερντογάν με ορισμένες απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια εικόνα ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης. Ο Τούρκος πρόεδρος μετά τις εκλογές τον περασμένο Μάιο έχει βάλει πλώρη για αλλαγή του συντάγματος του ’80 και προσπαθεί να διευρύνει τις πολιτικές συμμαχίες για να βρει την απαραίτητη συναίνεση που απαιτείται στη βουλή για να προχωρήσει η αναθεώρηση. Επομένως, η αναζήτηση πολιτικής συναίνεσης για την αλλαγή του συντάγματος καταδεικνύει την προσπάθεια του Ερντογάν να διαμορφώσει μια ευρύτερη συμμαχία πέρα από τα παραδοσιακά όρια του κόμματός του. Η απελευθέρωση των στρατηγών αποτελεί ένα από τα βήματα για αυτή την πολιτική συναίνεση, απομένει να φανεί, αν θα υπάρξει βήμα και στο θέμα της απελευθέρωσης του ακτιβιστή και πολιτικού κρατούμενου για τις διαμαρτυρίες του Γκεζί, Οσμάν Καβάλα..
Προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 53.000 μέχρι τις 17:00 – Μία ώρα παράταση, στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr