Τουρκία: Σήψη στην αστυνομία- Σενάρια για απόπειρα πραξικοπήματος και καρατομήσεις προκαλούν σάλο
Ισλαμική αίρεση και διασυνδέσεις με τη μαφία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια νέα ανησυχητική πραγματικότητα αποκαλύπτεται στην τουρκική αστυνομία, όπου φαίνεται να έχουν εισβάλει ισλαμικά τάγματα (όπως παλαιότερα των γκιουλενιστών) και εγκληματικές οργανώσεις, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της και τα καθήκοντά της.
Ισλαμική αίρεση και διασυνδέσεις με τη μαφία
Η διασύνδεση αστυνομικών με το ισλαμικό τάγμα Νουρτζού (Nurcu), καθώς και οι ύποπτες συνδιαλλαγές μεταξύ αστυνομικών και μαφιόζικων δικτύων, θέτουν ξανά υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τους θεσμούς της.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για πιέσεις εκ μέρους της αστυνομίας προς διάφορους πολιτικούς παράγοντες και πιθανές ανεπιθύμητες επιρροές που θέτουν σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια των θεσμών.
Οι αποκαλύψεις προκύπτουν από την κατάθεση του νούμερο δύο της οργάνωσης του αρχιμαφιόζου Μπορά Καπλάν, Σερντάρ Σερτσελίκ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιόλι αστραγάλου. Ο Σερτσελίκ όμως διέφυγε στο εξωτερικό και, σύμφωνα με ισχυρισμούς, τον βοήθησαν αστυνομικοί.
Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας είχε ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για τις ηχογραφήσεις του Σερντάρ Σερτσελίκ, του υπ' αριθμόν δύο της οργάνωσης, ο οποίος εμφανίστηκε ως μυστικός μάρτυρας στη μήνυση που κατατέθηκε κατά της εγκληματικής οργάνωσης Αϊχάν Μπορά Καπλάν.
Ο Σερτσελίκ ισχυρίστηκε ότι η Διεύθυνση Ασφαλείας της Άγκυρας συνωμοτούσε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ, ενώ δημοσίευσε τις ηχογραφήσεις της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον υποδιευθυντή του τμήματος καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, Σεβκέτ Ντεμιρτζάν. Υποστήριξε επίσης ότι επιχειρήθηκε συνωμοσία και ότι η αστυνομία προσπάθησε να συμπεριλάβει στο φάκελο ονόματα πολλών πρώην υπουργών του κόμματος AK και ορισμένων γραφειοκρατών που βρίσκονταν ακόμη σε ενεργό υπηρεσία. Ο Σερντάρ Σερτσελίκ ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι ομάδες της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος προσπαθούσαν να οργανώσουν πραξικόπημα με επιχείρηση που ονομάστηκε "Επιχείρηση Καθαρά Χέρια".
Οι εγκληματικές οργανώσεις στην Τουρκία φαίνεται να έχουν διεισδύσει για τα καλά στην τουρκική αστυνομία. Πολλοί αστυνομικοί έχουν προαχθεί με βάση την αφοσίωσή τους στα τάγματα, λαμβάνοντας αδιανόητα χρηματικά ποσά.
Την Τρίτη, με απόφαση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ο υπαρχηγός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Άγκυρας Μουράτ Τσελίκ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κερέμ Ονέρ και ο υποδιευθυντής της ίδιας υπηρεσίας Σεβκέτ Ντεμιρτζάν απολύθηκαν και στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση.
Την Τρίτη το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς και τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών Ιμπραχίμ Καλίν. Στη συνάντηση συζητήθηκε η εξέλιξη της έρευνας για τον αρχιμαφιόζο Αϊχάν Μπορά Καπλάν και οι απολύσεις στην αστυνομία μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις διαπλοκής.
Ο πρόεδρος του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και εταίρος του Ερντογάν είπε στην κοινοβουλευτική του ομάδα την Τρίτη ότι σχεδιάζεται μία επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος της 17ης-25ης Δεκεμβρίου 2015, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.
Στόχος ο υπουργός Εσωτερικών;
Το ερώτημα που προέκυψε από τις πρόσφατες εξελίξεις ήταν αν «μυστικά χέρια προσπάθησαν να εκκαθαρίσουν τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά;»
Διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για το πρόσωπό του. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αθώος και καθαρός, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως ο θόρυβος έγινε για την απόλυση του Αλί Γερλίκαγιά και της ομάδας του, καθώς οι εκκαθαρίσεις που κάνει εδώ και περίπου ένα χρόνο στον υπόκοσμο, έχουν ενοχλήσει πολλούς. Ο Γερλίκαγιά δεν κλήθηκε στη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο την Τρίτη από τον Ερντογάν, γεγονός που αύξησε τις υποψίες περί δυσμένειας προς το πρόσωπό του, αν και πολλοί εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης από τον Τούρκο πρόεδρο προς τον υπουργό του.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr