Χανίγια: Ξεσπαθώνει κατά ΗΠΑ-Ισραήλ και προτείνει διαμεσολαβητικό ρόλο Άγκυρας
Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 16 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι το βέτο κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέχει ουσιαστικά πολιτική προστασία στις ενέργειες του Τελ Αβίβ.
«Η θέση των ΗΠΑ είναι παραπλανητική, παρόλο που λένε ότι δεν θέλουν να πληγούν οι άμαχοι, πρόκειται για μια προσπάθεια χειραγώγησης. Όλοι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα, χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες, σκοτώθηκαν με αμερικανικά όπλα, με αμερικανικές ρουκέτες, υπό την πολιτική προστασία των ΗΠΑ. Τι σημαίνει το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; Σημαίνει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πλήρη προστασία και ομπρέλα στη συνέχιση των σφαγών και των δολοφονιών κατά της Γάζας», δήλωσε ο Χανίγια.
Επιχείρηση Ισραήλ στη Ράφα μπορεί να οδηγήσει σε σφαγή
Ο ηγέτης της Χαμάς δεν δίστασε να περιγράψει το ενδεχόμενο μίας ισραηλινής στρατιωτικής επέμβασης ως πιθανή "σφαγή", δείχνοντας την αποφασιστικότητα των μαχητών της Χαμάς.
«Καλώ όλες τις αδελφές χώρες, τους αδελφούς μας στην Αίγυπτο, τους αδελφούς μας στην Τουρκία, τους αδελφούς μας στο Κατάρ ως μεσολαβητές και τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν την (ισραηλινή) επιθετικότητα και να αποτρέψουν την επιχείρηση στη Ράφα, καθώς και την πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό των επιθέσεων στη Γάζα», είπε.
Όσον αφορά την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, ο Χανίγια είπε: "Εάν ο σιωνιστικός εχθρός εισέλθει στη Ράφα, ο παλαιστινιακός λαός δεν θα υψώσει τη λευκή σημαία. Οι μαχητές της αντίστασης στη Ράφα είναι έτοιμοι να αμυνθούν και να αντισταθούν στις επιθέσεις".
Διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τον Χανίγια να μιλά για απροθυμία του Τελ Αβίβ να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, αλλά και για την ανυποχώρητη προϋπόθεση της Χαμάς για πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
«Το μόνο που θέλει είναι να πάρει πίσω τους αιχμαλώτους και στη συνέχεια να ξαναρχίσει τον πόλεμο στη Γάζα και αυτό αποκλείεται! Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από τη Γάζα. Το Ισραήλ δεν θέλει επίσης να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στη βόρεια Γάζα. Αποδέχεται μια περιορισμένη και σταδιακή επιστροφή. Αυτό είναι απαράδεκτο».
Τόνισε ότι το Ισραήλ πρότεινε μικρό αριθμό ατόμων για ανταλλαγή αιχμαλώτων παρά το γεγονός ότι έχει συλλάβει σχεδόν 14.000 Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Η πολιτική πίεση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ φαίνεται να αποτυγχάνει κι ο Χανίγια να είναι απόλυτος ως προς τους όρους για συμφωνία.
«Οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν ασκούν καμία πίεση (στο Ισραήλ) και, αυτό εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας. Μόλις το Ισραήλ αποδεχθεί αυτά τα αιτήματα, θα είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε στη συμφωνία» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μετέφερε και στον Ερντογάν τα αιτήματα της Χαμάς και των αντιστασιακών ομάδων για μία ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο Νετανιάχου δεν θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα
Ο Χανίγια δήλωσε ότι «όλα αυτά δείχνουν δύο πράγματα. Ο Νετανιάχου δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα. Αντιθέτως, θέλει να διευρύνει το πλαίσιο του για έναν περιφερειακό πόλεμο. Ομοίως, θέλει οι Αμερικανοί να είναι μέρος του στρατιωτικού μετώπου κατά του Ιράν και μέρος της στρατιωτικής πτέρυγας του Ισραήλ».
Αποδίδει ευθύνες στον ‘σιωνιστή’ εχθρό για την επιδείνωση της κατάστασης και την περιφερειακή κλιμάκωση, κατηγορώντας τον για τις επιθέσεις στον λαό του και τα ιερά τους, ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ και το Αλ Άκσα, καθώς και για τον "γενοκτονικό πόλεμο" στη Γάζα.
«Ο σιωνιστικός εχθρός είναι υπεύθυνος για αυτή την ένταση και την περιφερειακή κλιμάκωση, αρνούμενος τα δικαιώματα του λαού μας, συνεχίζοντας να επιτίθεται στο λαό μας, στα ιερά μας, ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ και το Αλ Ακσά, και συνεχίζοντας τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι μόλις σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα, αναμένεται να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή.
Αμετακίνητος ο Χανίγια για τη Γάζα
Στη μάχη για την κυριαρχία της Γάζας, ο ηγέτης της Χαμάς εκφράζει την αδιαπραγμάτευτη πεποίθησή του και επιμένει ότι η Γάζα πρέπει να παραμείνει σε παλαιστινιακά χέρια.
"Η Χαμάς δεν επιμένει να είναι η μόνη αρχή στη διοίκηση της Γάζας, αλλά είμαστε μέρος του παλαιστινιακού λαού και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε εταιρική βάση και να συμφωνήσουμε για τη διοίκηση της Γάζας. Αυτά είναι εθνικά ζητήματα. Δεν θα επιτρέψουμε η κατάσταση της Παλαιστίνης στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη ή και στα δύο να ρυθμίζεται από τους κατακτητές ή οποιονδήποτε άλλον", είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Γάζα θα κυβερνηθεί από τους Παλαιστίνιους όταν τελειώσουν οι μάχες.
Ο Χανίγια είπε ότι έχουν προταθεί εναλλακτικές λύσεις σχετικά με τη διοίκηση της Γάζας, αλλά δεν είναι εφικτές, καθώς αποτελεί εθνικό τμήμα της Παλαιστίνης.
«Κάναμε μια έκκληση σε δύο στάδια για τη ρύθμιση της παλαιστινιακής εσωτερικής πολιτικής. Το πρώτο στάδιο συνίσταται στην αναδιοργάνωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ώστε να συμπεριλάβει όλες τις παλαιστινιακές ομάδες. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εθνικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση της Γάζας και θα ενοποιήσει τους θεσμούς στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα κάτω από μία στέγη και θα εξασφαλίσει τη διεξαγωγή προεδρικών, βουλευτικών και εθνικών εκλογών», είπε.
Πρόταση Χανίγια για διαμεσολάβηση Τουρκίας - Ρωσίας
Καθώς η κρίση στη Γάζα μοιάζει με αδιέξοδο, ο Χανίγια προτείνει τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας ως πιθανό δρόμο προς την ειρήνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό συναντά την αντίδραση ορισμένων κύκλων στη διεθνή κοινότητα.
«Το Ισραήλ πάντα αρνούνταν να συμπεριλάβει την Τουρκία και τη Ρωσία στις εγγυήτριες χώρες. Εμείς επιμένουμε σε αυτό το θέμα, παρόλο που το Ισραήλ αντιτίθεται σε αυτό. Ορισμένοι κύκλοι στη διεθνή κοινότητα δεν επιθυμούν η Τουρκία να λάβει θέση για την Παλαιστίνη και τη Γάζα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πρόταση Χανίγια δεν περιλαμβάνεται στο γραπτό κείμενο του Αναντολού, αλλά μόνο στο μικρό απόσπασμα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων από τη συνέντευξη.
Ευχαριστίες προς Ερντογάν
Ο Χανίγια σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ιστορικών και διακεκριμένων σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Παλαιστίνης, δηλώνοντας ότι είχε μια σημαντική συνάντηση για περίπου δύο ώρες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Προέβησαν σε μία ολοκληρωμένη εξέταση της κατάστασης σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τα όσα βιώνουν οι Παλαιστίνιοι εδώ και σχεδόν επτά μήνες.
Ο ηγέτης της Χαμάς εξήρε παράλληλα την υποστήριξη του Ερντογάν στον παλαιστινιακό αγώνα.
"Θυμόμαστε ακόμα τον πρόεδρο Ερντογάν να σηκώνει τον χάρτη της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ και να εξηγεί πώς η Παλαιστίνη καταλήφθηκε σταδιακά ως απάντηση στον Σιμόν Πέρες. Παρακολουθούμε στενά τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή, τις περιφερειακές και διεθνείς πολιτικές της και τη στάση της για την παλαιστινιακή υπόθεση και τη Γάζα με μεγάλη σημασία", είπε, ενώ δήλωσε υπερήφανος για την παρομοίωση της Χαμάς με τις Εθνικές Δυνάμεις της Τουρκίας πριν από έναν αιώνα.
"Εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας στον κ. πρόεδρο για τη στάση και τις δηλώσεις υποστήριξης. Ευχαριστήσαμε τον πρόεδρο Ερντογάν για τη δήλωσή του στην οποία παρομοίασε τη Χαμάς με την Kuva-yi Milliye. Η σύνδεση της Χαμάς με το κίνημα ανεξαρτησίας της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ερντογάν είναι από μόνη της τιμά ιδιαιτέρως εμάς και τον παλαιστινιακό λαό", είπε, συμπληρώνοντας ότι "η Χαμάς είναι ένα κίνημα που αντιστέκεται για να απελευθερώσει τα εδάφη μας, τις ιερές αξίες και τους ανθρώπους μας από την κατοχή εδώ και πολλά χρόνια".
Ο Χανίγια εξήρε επίσης την πνευματική, ιστορική και πολιτική σύνταξη του τουρκικού λαού με την παλαιστινιακή υπόθεση. Επισήμανε τους ιστορικούς δεσμούς της Τουρκίας με την παλαιστινιακή υπόθεση λόγω της περιφερειακής της θέσης αλλά και της ομόθρησκης ταυτότητας,
"Θυμόμαστε ακόμα πώς ο τουρκικός λαός θυσίασε μάρτυρες στο Mavi Marmara για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας", είπε ο Χανίγια, προσθέτοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία διατηρεί μια συνεπή στάση στην παλαιστινιακή υπόθεση και τον αποκλεισμό της Γάζας.
Επικροτεί τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ
Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να θέσει περιορισμούς στο εμπόριο κατά του Ισραήλ, ο Χανίγια τόνισε ότι το μέτρο αποτελεί μια ένδειξη αντίστασης έναντι της βίας και της παραβίασης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με τον Ερντογάν, συζητήσαμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τους εμπορικούς περιορισμούς στο Ισραήλ και τις επιπτώσεις τους στην εμπορική δραστηριότητα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα ενάντια στους σιωνιστές εχθρούς που χύνουν το αίμα γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων Παλαιστινίων στις επιθέσεις στη Γάζα, απειλούν τη Ράφα με χερσαίες επιθέσεις και δεν σέβονται τους ιερούς χώρους των μουσουλμάνων, ιδιαίτερα το τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ», υποστηρίζει ο Χανίγια.
Η «στρατηγική υπομονή» του Ιράν
Μετά τον Ερντογάν και ο Χανίγια κατηγορεί το Ισραήλ για τις επιθέσεις του Ιράν, τονίζοντας ότι η αντίδραση της Τεχεράνης ήταν αναμενόμενη και η απόφαση για τη φύση και την έκταση της αντίδρασης εναπόκειται ξανά στο Ιράν.
«Όλοι γνώριζαν ότι το Ιράν δεν θα παρέμενε σιωπηλό μπροστά σε αυτή την επίθεση, η οποία επηρεάζει άμεσα την κυριαρχία του. Αυτό δείχνει ότι το κατοχικό Ισραήλ δεν είχε καταλάβει ή έχει παρεξηγήσει την πολιτική της "στρατηγικής υπομονής" του Ιράν», δήλωσε. "Όλοι περίμεναν μια απάντηση από το Ιράν. Ωστόσο, εναπόκειται στο Ιράν τώρα πάλι να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντηση, καθώς και ο όγκος, η διάσταση και το εύρος της».
Εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα
Ο Χανίγια είπε ότι το Ισραήλ, το οποίο πρώτα βομβάρδισε σφοδρά τη Γάζα από αέρος και πριν εισέλθει από ξηράς, υιοθέτησε στη συνέχεια μια στρατηγική δολοφονιών και επιβολής στρατιωτικού και ανθρωπιστικού αποκλεισμού -- καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές, αρτοποιεία, φαρμακεία και εργοστάσια. Ο Χανίγια δήλωσε ότι συζήτησε αυτά τα θέματα και με τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
«Για πάνω από πέντε μήνες, τίποτα δεν εισήλθε στη Γάζα. Η πείνα χρησιμοποιήθηκε ως όπλο για να κάμψουν τη θέληση του λαού και να τον πιέσουν να μεταναστεύσει από το βορρά στο νότο. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τόσο τον αριθμό των μαρτύρων και των τραυματιών, όσο και εκείνων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Υπάρχουν χιλιάδες μάρτυρες θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέους ομαδικούς τάφους», είπε.
«Βασανιστήρια, εκτελέσεις, εγκλήματα που διαπράττονται στις φυλακές. Το Ισραήλ δεν επιτρέπει καν στον ΟΗΕ και στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) να λειτουργήσει – θέλει να κλείσει την UNRWA», σημείωσε ο Χανίγια.
Τόνισε δε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία, πρέπει να εισέρχονται στη Γάζα τουλάχιστον 500 φορτηγά καθημερινά για την ανοικοδόμηση νοσοκομείων, αρτοποιείων, υποδομών και καταφυγίων.
Ο πόλεμος της Γάζας κι η εξάπλωση σε άλλα μέτωπα
Ο Ισμαήλ Χανίγια επισημαίνει την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα της παλαιστινιακής αντίστασης απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ. «Η ικανότητα της παλαιστινιακής αντίστασης να ανταπεξέλθει στις επιτόπιες συνθήκες και στις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας είναι υψηλή. Αυτή η αντίσταση έχει αποδείξει ότι είναι η ισχυρή και ανυποχώρητη θέληση του λαού μας», υπογράμμισε ο Χανίγιε.
«Ο εχθρός δεν θα μπορέσει να σπάσει αυτό το όπλο, αυτή τη σημαία, αυτή τη θέληση, το πνεύμα της αντίστασης και αυτή την αποφασιστικότητα», επισημαίνει ο Χανίγια, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της αντίστασης ως κύριο εργαλείο της παλαιστινιακής πάλης.
Επιπλέον, ο Χανίγια επισημαίνει τη συνοχή και τη συνεργασία μεταξύ των παλαιστινιακών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές, αναφέροντας τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο.
"Γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες ανανεωμένης αντίστασης σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης, και ομοίως, υπάρχουν μέτωπα αντίστασης στο Λίβανο. Ο σιωνιστικός εχθρός ήθελε να επικεντρωθεί στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, λόγω της ενσωμάτωσης μεταξύ των αντιστασιακών δυνάμεων στο Λίβανο, οι οποίες έγιναν μέρος αυτού του αγώνα, και των αντιστασιακών ομάδων στην Παλαιστίνη, δεν κατάφερε να το πετύχει αυτό. Πράγματι, υπάρχει σχεδόν ένας παρόμοιος πόλεμος στο νότιο Λίβανο μεταξύ του κατοχικού κράτους Ισραήλ και της ισλαμικής αντίστασης (Χεζμπολάχ) στο Λίβανο και των παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης", σύμφωνα με τον Χανίγια.
Ο Χανίγια επισημαίνει τη σημασία της πίεσης που ασκείται από τη Υεμένη στην οικονομία του Ισραήλ μέσω των πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή η πίεση -υποστηρίζει- έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ισραηλινή οικονομία και αποτελεί ένα ακόμα μέσο αντίστασης κατά της κατοχής και της καταπίεσης.
«Αυτό έχει σαφείς επιπτώσεις στην ισραηλινή οικονομία και στην οικονομία των εταιρειών και των πλοίων που συνεργάζονται μαζί του», είπε.
Δολοφονία των παιδιών του και ο στόχος του Ισραήλ
Ο Χανίγια αναφερόμενος στην επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν οι γιοι και τα εγγόνια του, εκτίμησε ότι στέλνει 3 μηνύματα:
«Πρώτον, την αποτυχία του εχθρού να επιτύχει στρατιωτικούς στόχους επί επτά μήνες, εκτός από τη δολοφονία αμάχων, χιλιάδων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Ως εκ τούτου, η σφαγή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις από τους γιους μου και πέντε από τα εγγόνια μου, εντάσσεται επίσης σε αυτό το πλαίσιο και αναδεικνύει την αποτυχία του εχθρού.
Η δεύτερη πτυχή είναι ότι θεωρούν ότι μια τέτοια σφαγή που φτάνει στο σπίτι μου, στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου θα ασκήσει πίεση στον ηγέτη και την ηγεσία του κινήματος να κάνουν παραχωρήσεις στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι όνειρο απατηλό.
Τρίτον, οι γιοι μου είναι μέρος του παλαιστινιακού λαού και η κατάστασή τους είναι η ίδια με αυτή του παλαιστινιακού λαού. Από την αρχή είπα ότι το αίμα των γιων μου δεν είναι πιο πολύτιμο από τα παιδιά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη ή οπουδήποτε αλλού», είπε, προσθέτοντας ότι όλοι οι μάρτυρες στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη ή στο εξωτερικό είναι παιδιά του.
«Ως εκ τούτου, είμαστε ίσοι σε δικαιώματα, υποχρεώσεις και θυσίες. Τις αποδεχόμαστε με σταθερότητα, αποφασιστικότητα και ακλόνητη θέληση. Ανεξάρτητα από το κόστος και τις θυσίες που απαιτούνται, θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», είπε.
Οι Σιωνιστές πάντα εποφθαλμιούσαν το Αλ Ακσά
Ο Χανίγια υπογράμμισε ότι οι Σιωνιστές και οι ριζοσπάστες Εβραίοι είχαν ανέκαθεν βλέψεις για το τέμενος Αλ Ακσά, ενώ υποστηρίζει ότι ελλοχεύει κίνδυνος για το Τζαμί Αλ Ακσά λόγω του επερχόμενου Πάσχα στο Ισραήλ.
«Η Ούμα δεν πρέπει να αφήσει αυτές τις προσπάθειες να πάνε χαμένες. Αυτές είναι οι κληρονομιές που άφησαν στους μουσουλμάνους οι προφήτες τους. Οι Εβραίοι δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα πάνω στο Αλ Ακσά», τονίζει ο Χανίγια.
Το Ισραήλ επιβάλλει «επικοινωνιακή» συσκότιση
Τόνισε ότι το Ισραήλ επιβάλλει σημαντικό μπλακ-άουτ στα μέσα ενημέρωσης και εμποδίζει την είσοδο ξένων μέσων ενημέρωσης στην περιοχή, ώστε να αποτρέψει την αποκάλυψη των εγκλημάτων και των φρικαλεοτήτων του από το να γίνουν γνωστά στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ο Χανίγια προέτρεψε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και άλλα μέσα να συνεχίσουν να εκθέτουν τα εγκλήματα του Ισραήλ, να αναδεικνύουν τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα και να σπάσουν το μπλακ άουτ των μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr