Αλάσκα: Επιστήμονες συνομίλησαν με φάλαινα - Η «απάντηση» που έδωσε το θαλάσσιο θηλαστικό
Το πρώτο βήμα για την επικοινωνία με μη ανθρώπινη νοημοσύνη έγινε στην Αλάσκα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά επιστήμονες κατάφεραν να «συζητήσουν» με φάλαινα θεωρώντας ότι το επίτευγμα αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την επικοινωνία με μη ανθρώπινη νοημοσύνη.
Στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Αλάσκας, ένα ερευνητικό σκάφος με έξι επιστήμονες επέπλεε με σβηστές μηχανές, έχοντας συναντήσει μια ομάδα από μεγάπτερες φάλαινες. Μία από αυτές, την οποία ονόμασαν Τουέιν, αποσπάστηκε από την ομάδα και τους πλησίασε.
Στη συνέχεια από το σκάφος όπου βρίσκονταν, έπαιξαν ένα ηχογραφημένο κάλεσμα των μεγάπτερων φαλαινών και προς μεγάλη τους έκπληξη η φάλαινα απάντησε με έναν παρόμοιο ήχο. Η Δρ. Μπρέντα ΜακΚάουαν, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, η οποία εξέπεμψε το κάλεσμα, εξήγησε στο BBC News:
«Για να κρατήσω το ζώο απασχολημένο, άρχισα να προσπαθώ να ταιριάξω τα κενά ανάμεσα στα καλέσματα. Αν ο Τουέιν περίμενε 10 δευτερόλεπτα, περίμενα κι εγώ 10 δευτερόλεπτα. Ταιριάξαμε στη συνομιλία μας, και ανταλλάξαμε καλέσματα 36 φορές σε διάστημα 20 λεπτών».
Παγκόσμια επιτυχία
Οι επιστήμονες μιλούν για μια μεγάλη επιτυχία καθώς είναι η πρώτη σκόπιμη αλληλεπίδραση ανθρώπου και φάλαινας στη «γλώσσα» των μεγάπτερων. Και οι επιστήμονες, μέλη της ερευνητικής ομάδας SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης), ελπίζουν να κατανοήσουν την επικοινωνιακή πολυπλοκότητα και τη νοημοσύνη των μεγάπτερων φαλαινών, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επικοινωνία με μη ανθρώπινη νοημοσύνη.
Το τραγούδι της μεγάπτερης φάλαινας θεωρείται ότι είναι από τα πιο πολύπλοκα στο ζωικό βασίλειο. Το 1952, ο μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Φρανκ Γουότλινγκτον ηχογράφησε για πρώτη φορά το τραγούδι μιας μεγάπτερης φάλαινας. Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, ο θαλάσσιος βιολόγος Ρότζερ Πέιν παρατήρησε ότι οι φωνές αυτές ήταν οργανωμένες σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η αποκρυπτογράφηση της επικοινωνίας των φαλαινών θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε κι άλλα όντα. Η ομάδα υποθέτει ότι οι ήχοι των φαλαινών περιέχουν πολύπλοκα, ευφυή μηνύματα που μοιάζουν με τις γλώσσες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, η κατανόηση της γλώσσας των φαλαινών βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr