Ιράν-Ισραήλ: Οι τέσσερις επιλογές στα χέρια Νετανιάχου για αντίποινα
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ισραήλ - Κρίσιμες συναντήσεις που θα καθορίσουν το τοπίο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο Τελ Αβίβ είναι στραμμένος ο φακός του διεθνούς ενδιαφέροντος, όπου το ανώτατο πολεμικό συμβούλιο πραγματοποιεί τη μια συνεδρίαση μετά την άλλη, προκειμένου να λάβει απόφαση αναφορικά με την απάντηση που θα δώσει το Ισραήλ, μετά την επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούν τους Ισραηλινούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση, διευκρινίζοντας πως δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Τεχεράνης, ωστόσο κανείς ακόμα δεν γνωρίζει τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το επιτελείο του.
Ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, τόνισε ότι «η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί», ως εκ τούτου ο πλανήτης αναμένει με κομμένη την ανάσα τη μορφή που θα πάρει η προαναγγελθείσα απάντηση, η οποία αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικότατες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Απευθείας αεροπορικές επιδρομές στον εχθρό
Σύμφωνα με τους αναλυτές του πρακτορείου Reuters, η απάντηση θα μπορούσε να έχει τέσσερις μορφές. Η πρώτη είναι η επιλογή των αεροπορικών επιδρομών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου, το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στο ιρανικό χτύπημα με τις δικές του αεροπορικές επιδρομές, δεδομένου και ότι η ιρανική αεράμυνα θεωρείται πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη και έτοιμη από αυτή του Ισραήλ, η οποία το βράδυ του Σαββάτου απέτρεψε τα χειρότερα.
Αξιωματικός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Ισραήλ και πρόσθεσε: «Μέρος της άμυνας είναι να αντιδράς και να επιτίθεσαι αν χρειαστεί. Ο χρόνος είναι κάτι που θα αποφασίσει η κυβέρνησή μας και το υπουργικό συμβούλιο».
Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πλήξει στρατηγικές εγκαταστάσεις, όπως οι βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης ή τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας. Πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να πλήξει άλλου τύπου υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ενώ θα επέλεγε να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, προκειμένου να μη χάσει και την περαιτέρω διεθνή υποστήριξη που θα χρειαστεί στη συνέχεια.
Το Ισραήλ, θα μπορούσε επίσης να πλήξει ομάδες όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή ιρανικοί στόχοι σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, το γεγονός ότι το Ιράν επιτέθηκε άμεσα στο Ισραήλ για πρώτη φορά υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα ήταν μόνο μέρος μιας ευρύτερης απάντησης που θα στόχευε και το ίδιο το Ιράν.
Και ο δρόμος της κυβερνοεπίθεσης
Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι οι ειδικοί πιστεύουν πως το Ισραήλ μέσα στα χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν με στόχους υποδομές που μπορεί να είναι από πρατήρια καυσίμων έως βιομηχανικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, μια τέτοια επιλογή ως αντίποινα δεν θεωρείται καθόλου απίθανη.
Ανάλογες επιθέσεις άλλωστε θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγμα σε καίριους τομείς, όπως η παραγωγή ενέργειας ή οι αερομεταφορές. Και στην περίπτωση όμως αυτή, καταρτισμένοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στο διεθνές δίκτυο πως οι Ισραηλινοί θα απέφευγαν επιθέσεις σε υποδομές όπως νοσοκομεία για να μειώσουν τον αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό.
Μυστικές επιχειρήσεις, υπόγεια πλήγματα
Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας πολλών ανώτερων αξιωματούχων του. Αντίστοιχα πλήγματα θα μπορούσαν να γίνουν και τώρα τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράν.
Υπάρχει και η διπλωματία
Εκτός όμως από τα στρατιωτικά πλήγματα και τα χτυπήματα σε σημαντικές δομές του Ιράν, το Ισραήλ έχει στα χέρια του την επιλογή να εντείνει με κάθε τρόπο τις διπλωματικές προσπάθειες για την απομόνωση της Τεχεράνης και μεταξύ άλλων με την επέκταση των κυρώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ τις τελευταίες ώρες έχει αυξήσει τις πιέσεις τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς τις ΗΠΑ ώστε να ανακηρυχθούν οι Φρουροί της Επανάστασης, τρομοκρατική οργάνωση.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασης του η οποία συγκλήθηκε μετά την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».
Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων;
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg σε δικό του δημοσίευμα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διχάζονται ως προς τον τρόπο άσκησης πίεσης στο Ισραήλ για συγκράτηση απέναντι στο Ιράν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να προτείνει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν για την επίθεσή του στο Ισραήλ. Μάλιστα στις Βρυξέλλες προτίθενται οι νέες κυρώσεις να προταθούν την επόμενη εβδομάδα, όταν υψηλού επιπέδου διπλωμάτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν τις περιορισμένες επιλογές που έχουν ούτως ώστε να περιορίσουν τις δραστηριότητες των δύο προαναφερθεισών χωρών.
Η Ε.Ε. διερευνά πώς να επεκτείνει τις κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλει στο Ιράν για την προμήθεια της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται κατά της Ουκρανίας, ώστε να συμπεριλάβει σε αυτές ποινές και για τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει στους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση επί του θέματος.
Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη επιθυμούν να συμπεριληφθούν στις κυρώσεις και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα εν λόγω όπλα, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ
Αξίζει να σημειωθεί πως κορυφαίοι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η χώρα τους δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους το περασμένο Σαββατοκύριακο, ακόμη και όταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν με κάθε τρόπο τις εκκλήσεις τους προς το Ισραήλ να αποφύγει μια κλιμάκωση με αντίποινα που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο.
Από τη μεριά της, η Ε.Ε. προσέθεσε κείμενο που σχετίζεται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή σε μια σειρά συμπερασμάτων που οι ηγέτες της πρόκειται να υπογράψουν στην προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες από σήμερα Τετάρτη. Εκτός από την προτροπή προς «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», σύμφωνα με προσχέδιο που τέθηκε υπόψη του Bloomberg, τα συμπεράσματα τονίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση, ιδίως στον Λίβανο, ο οποίος, όπως φοβούνται οι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να είναι το πρώτο θύμα της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr