Ιράν – Ισραήλ: Ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Τελ Αβίβ μετά την επίθεση; 4 ειδικοί αναλύουν
Όλα τα σενάρια ανοιχτά - Οι Ισραηλινοί επιμένουν πως πρέπει να δοθεί απάντηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μετά την μεγάλη αεροπορική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, φαίνεται πως το «παιχνίδι» μεταξύ των δύο χωρών έχει αλλάξει, με τον πλανήτη να αναμένεται εάν θα απαντήσει το Ισραήλ και πώς, ενώ πλανάται ο φόβος να υπάρξει γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, που είναι ήδη ένα «καζάνι που βράζει».
Τρεις στρατιωτικοί και ένας πρώην επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ μιλούν στην Jerusalem Post για όλα τα πιθανά σενάρια.
«Προς Ράφα ή Τεχεράνη»
Ο υποστράτηγος του ισραηλινού στρατού Yaakov Amidror αναφέρει αρχικά πως: «Πρέπει να απαντήσουμε και υπάρχουν δύο καλές επιλογές: Είτε να εκμεταλλευτούμε την επίθεση για να επιτεθούμε στο Ιράν, είτε να έρθουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να μπούμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τη Χαμάς και τα κεντρικά της στρατόπεδα. Τώρα είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε τη διεθνή μας πίστωση».
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Δεν υπάρχει προτεραιότητα μεταξύ των δύο στόχων. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να συμβούν ταυτόχρονα. Στην πράξη, το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα και θα δυσκολευόταν να το διαχειριστεί. Δεν μπορούμε επίσης να ξεχνάμε ότι δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με τον Λίβανο. Εάν δεν πάμε στο Ιράν, μπορεί να είναι δυνατό να συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς στο μέτωπο του Λιβάνου. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές θα μπορούσε να είναι καλή».
«Απάντηση στο έδαφος του Ιράν»
Με τη σειρά του ο ταξίαρχος Jacob Nagel, τονίζει πως: «Τα αμυντικά συστήματα έχουν αναχαιτίσει πάνω από το 90% των απειλών, αλλά το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μειώσει στο ελάχιστο το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί. Πρέπει να δώσουμε μια σημαντική απάντηση κατά του Ιράν στο ιρανικό έδαφος, με τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τρόπους:
Πρέπει να επιτεθούμε στις υποδομές που μας επιτέθηκαν - στις βιομηχανίες που κατασκεύασαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις αποθήκες. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να επιτεθούμε στις ιρανικές υποδομές - όχι για να επηρεάσουμε την τιμή του πετρελαίου, αλλά για να δείξουμε ότι μπορούμε να επιτεθούμε στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και επιπλέον να επιτεθούμε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και στα κυβερνητικά κτίρια. Το λάθος που κάνουμε είναι ότι εξισώνουμε την επίθεση με τη ζημιά».
«Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη απάντηση»
Και ο ταξίαρχος Yossi Kuperwasser με τη σειρά του αναφέρει πως: «Το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει. Οι Ιρανοί λένε ότι αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και σύμφωνα με αυτούς τους νέους κανόνες, πρέπει να είμαστε ο κυρίαρχος παράγοντας, για να τους δείξουμε ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρωθεί. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να θυμόμαστε ότι θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της αποστολής στη Γάζα και στη διατήρηση καλών σχέσεων με την αμερικανική κυβέρνηση. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε - αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη απάντηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η απόφαση για το πώς θα απαντήσουμε θα πρέπει να ληφθεί από στρατηγική άποψη έναντι του ιρανικού άξονα και του πυρηνικού προγράμματος. Το Ιράν προσπαθεί να μας επιτεθεί με εκατοντάδες όπλα εν μία νυκτί, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια τέτοια χώρα να έχει πυρηνικά όπλα. Όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για αποφασιστική δράση για να ματαιώσει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα, να διαλύσει τον άξονα που έχει οικοδομήσει και να αντικαταστήσει το καθεστώς (της Ισλαμικής Δημοκρατίας). Αυτό δεν είναι μόνο μια ευκαιρία, είναι το καθήκον μας», τονίζει.
«Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει»
Τέλος, ο πρώην επικεφαλής της Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ, Yaakov Peri, αναφέρει πως «νομίζω ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει, πρέπει να απαντήσει, για να διατηρήσει τη θέση του ως η πιο σοβαρή ίσως δύναμη στη Μέση Ανατολή και πριν από το Ιράν. Όσο για το πώς και πότε - ανάλογα με την ευκολία του Ισραήλ. Δεν θέλω να υπεισέλθω στη φύση της απάντησης, αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει να θέσουμε σε κίνδυνο το ισραηλινό προσωπικό. Πρέπει να επιτεθούμε χρησιμοποιώντας τεχνολογικά και άλλα μέσα και το Ισραήλ έχει τις δυνατότητες να το κάνει αυτό».
Σενάριο αστραπιαίας επίθεσης με F-35 και καταστροφή σημαντικών δομών
Παράλληλα, η ισραηλινή εφημερίδα παρουσίασες και ένα σενάριο με το πώς θα μπορούσε να χτυπήσει το Ισραήλ, εάν ο Νετανιάχου πάρει την απόφαση να κάνει ένα ηχηρό χτύπημα στο ιρανικό έδαφος.
Σύμφωνα με αυτό, σμήνη μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35 θα μπορούσαν να πετάξουν σε χωριστές διαδρομές για να χτυπήσουν τοποθεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια, έως και 2.000 χλμ. μακριά από το εβραϊκό κράτος.
Αυτό προϋποθέτει να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας (παρά την αντίθεση αυτών των χωρών) και στη συνέχεια να διασχίσουν και το Ιράκ.
Τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα ώστε να πλήξουν αστραπιαία την ιρανική αεράμυνα σε δεκάδες πυρηνικές τοποθεσίες, τις οποίες θα υποδείξει η Μοσάντ και οι υπηρεσίες πληροφοριών των IDF.
Η κύρια αποστολή τους θα ήταν να εξαλείψουν την ισχυρή ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα αμυντικό σύστημα πολύ πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία ή οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.
Επίσης, στο σενάριο αυτό, μέσω αεροπορικών επιδρομών θα μπορούσαν οι ισραηλινοί να διεισδύσουν στο ιρανικό έδαφος για την καταστροφή σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Παράλληλα, οι IDF θα εξαπέλυαν ένα σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εδάφους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τόσο επιθετικά, όσο και αναγνωριστικά.
Έτσι θα μπορούσαν να χτυπήσουν και άλλες στρατηγικές εγκαταστάσεις, όπως ο αντιδραστήρας βαρέος νερού στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικοί αντιδραστήρες στο Μπονάμπ, το Ραμσάρ και την Τεχεράνη, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις όπου το Ιράν αναπτύσσει εξελιγμένα εξοπλιστικά προγράμματα.
Αυτό είναι ένα σενάριο για μεγάλη κλίμακας επιχείρηση που σίγουρα θα έχει και τεράστιο κόστος και η έκβαση δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς το Ιράν θα προστατέψει τα εδάφη του. Επίσης είναι μια αντεπίθεση την οποία και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να στηρίξουν, και η Ουάσινγκτον δεν θέλει να μπει σε έναν πόλεμο με το Ιράν.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr