Ιστορικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το δικαίωμα στις αμβλώσεις
Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη και το δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 336 ψήφους υπέρ, 163 κατά και 39 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αίτημα που έχει εκφραστεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την οπισθοδρόμηση όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, καθώς και όλες τις προσπάθειες περιορισμού ή κατάργησης των υφιστάμενων μέτρων προστασίας της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων που παρατηρούνται παγκόσμια, συμπεριλαμβανομένων χωρών της ΕΕ.
Ζητούν μάλιστα την τροποποίηση του άρθρου 3 του Χάρτη, ώστε να αναφέρεται εφεξής ότι «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός του και στην ελεύθερη, εν επιγνώσει, πλήρη και καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, καθώς και σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση».
Το ψήφισμα
Το κείμενο παροτρύνει τα κράτη μέλη να αποποινικοποιήσουν πλήρως την άμβλωση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ του 2022, καθώς και να άρουν και να καταπολεμήσουν τα εμπόδια στην άμβλωση.
Καλούν συγκεκριμένα την Πολωνία και τη Μάλτα να καταργήσουν τη νομοθεσία τους που δεν προβλέπει αυτό το δικαίωμα, αλλά και άλλα μέτρα που είτε απαγορεύουν είτε περιορίζουν την άμβλωση. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν το γεγονός ότι, σε ορισμένα κράτη μέλη, γιατροί (και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρα ιατρικά ιδρύματα)αρνούνται να προβούν σε άμβλωση, βάσει μιας ρήτρας «συνείδησης», συχνά σε περιπτώσεις όπου οποιαδήποτε καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία της ασθενούς.
Εκπαίδευση και φροντίδα υψηλής ποιότητας
Οι μέθοδοι και οι διαδικασίες αμβλώσεων θα πρέπει να αποτελούν υποχρεωτικό μέρος του προγράμματος σπουδών για τους γιατρούς και τους φοιτητές ιατρικής, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης και κατάλληλης για την ηλικία σεξουαλικής αγωγής και της διαπαιδαγώγησης για τις σχέσεις. Θα πρέπει να διατίθενται προσβάσιμες, ασφαλείς και δωρεάν μέθοδοι και προμήθειες αντισύλληψης, καθώς και συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των ευάλωτων ομάδων. Οι γυναίκες σε συνθήκες φτώχειας επηρεάζονται δυσανάλογα από νομικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πρακτικούς φραγμούς και περιορισμούς στην άμβλωση, λένε οι ευρωβουλευτές, καλώντας τα κράτη μέλη να άρουν αυτούς τους φραγμούς.
Διακοπή της χρηματοδότησης της ΕΕ σε ομάδες κατά του δικαιώματος επιλογής
Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης ομάδων κατά της ισότητας των φύλων και κατά του δικαιώματος στην επιλογή σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Καλούν την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ. Επίσης, τα κράτη μέλη και οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για προγράμματα και τις επιδοτήσεις για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και οικογενειακού προγραμματισμού.
Το παράδειγμα της Γαλλίας
Σημειώνεται ότι στις 4 Μαρτίου η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά και η υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, εμπίπτει στην δικαιοδοσία των κρατών μελών.
Η αλλαγή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ώστε να συμπεριληφθεί η άμβλωση, θα απαιτούσε ομόφωνη συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη.
ΚΟΣΜΟΣ: «Ιστορικό ψήφισμα»
Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια του καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ να προσθέσει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη καθώς και το δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. H Ομάδα των Πρασίνων βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και για την παροχή στις γυναίκες ασφαλούς και επαρκούς σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης.
Συγκεκριμένα, το ψήφισμα ζητά την τροποποίηση του άρθρου 3 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ως εξής: «Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός του και στην ελεύθερη, εν επιγνώσει, πλήρη και καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, καθώς και σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση».
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη όπως η Πολωνία και η Μάλτα, να αποποινικοποιήσουν πλήρως την άμβλωση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φάνηκε σήμερα πιστή στο ραντεβού της με τις αξίες της δημοκρατίας και της χειραφέτησης.
Μετά την ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του "Κόσμος" Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε:
"Σε ένα κλίμα όπου οι γυναικοκτονίες αυξάνονται με τρομερό ρυθμό και η αυτοδιάθεση, η υγεία και η ασφάλεια είναι κατεπείγοντα, κάποιοι "ξέχασαν" να ψηφίσουν. . Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι ορισμένοι «μένουν Ευρώπη» μόνο στα λόγια".
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr