Ρεκόρ ζέστης τον φετινό χειμώνα στο Μαρόκο
Ο υδράργυρος ξεπέρασε του 37 βαθμούς Κέλσιου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το Μαρόκο κατέγραψε ρεκόρ ζέστης αυτόν τον χειμώνα, τον οποίο έχει σηματοδοτήσει ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει ποτέ βιώσει το βασίλειο από το 1940, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας της χώρας, αποδίδοντας το φαινόμενο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η χώρα, όπου ο υδράργυρος πρόσφατα ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου κατά περιοχές, βρίσκεται αντιμέτωπη με την έκτη συναπτή χρονιά ξηρασίας, με πιθανό τον κίνδυνο να πληγεί σοβαρά η γεωργία, ένας τομέας-κλειδί της οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των εξαγωγών.
Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία κατέρριψε ένα ρεκόρ, «υπερβαίνοντας κατά 3,8 βαθμούς Κελσίου τις φυσιολογικές θερμοκρασίες της περιόδου 1991-2020», δήλωσε ο Χουσίν Γιουααμπέντ, υπεύθυνος επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Μετεωρολογίας. Πρόκειται για «τον θερμότερο μήνα Ιανουάριο από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 1940», διευκρίνισε ο ίδιος στο AFP. Τα προηγούμενα ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο ήταν +2,9 βαθμοί Κελσίου τον Ιανουάριο του 2016, σε σύγκριση με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και +1,5 βαθμοί Κελσίου τον Ιανουάριο του 2010.
Έως και 10 βαθμούς Κέλσιου θερμότερος ο φετινός Φεβρουάριος
Τον Φεβρουάριο, πολλές περιοχές διαπίστωσαν μια άνοδο άνω των 10 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τους μηνιαίους μέσους όρους που καταγράφονταν συνήθως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Μηνιαία ρεκόρ καταρρίφθηκαν, όπως στην παραθαλάσσια πόλη Σάφι (δυτικά), όπου ο υδράργυρος έφθασε στους 35,6 βαθμούς Κελσίου τη 14η Φεβρουαρίου (έναντι 34,7 βαθμών Κελσίου τον Φεβρουάριο του 1960).
«Αυτά τα πρόσφατα γεγονότα στο Μαρόκο εντάσσονται σε μια παγκόσμια τάση» και «αντικατοπτρίζουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ των οποίων μια κλιμάκωση των μετεωρολογικών φαινομένων», σημείωσε ο Γιουααμπέντ.
Η βροχή αναμένεται να επιστρέψει στο Μαρόκο τις επόμενες ημέρες, όμως μονάχα βροχοπτώσεις μεγάλου εύρους θα μπορούσαν να καλύψουν τις ζημιές από την ξηρασία και να ωφελήσουν τον γεωργικό τομέα, όπου εργάζεται περίπου το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr