Ερντογάν: Χτίζουμε την Τουρκία του μέλλοντος
Στο θέμα της Γάζας ο Ερντογάν κάλεσε για άλλη μια φορά να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος και δήλωσε την επιθυμία η Τουρκία θα τεθεί εγγυητής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Σήμερα, υπάρχει μια Τουρκία που έχει αποκτήσει μεγάλο κύρος με την αναπτυσσόμενη οικονομία, τις ισχυρές υποδομές, την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα στη διεθνή σκηνή και τις καινοτομίες στον τομέα της άμυνας. Είμαστε περήφανοι που χτίζουμε αυτή την Τουρκία. Χτίζουμε την Τουρκία του μέλλοντος με το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής παγκοσμίων κυβερνήσεων στο Ντουμπάι, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν εύκολο για τη χώρα μας, που είναι περικυκλωμένη από έναν πύρινο κλοιό, να φτάσει στη σημερινή της θέση».
Ο κόσμος διανύει περίοδο λυκόφωτος
«Ο κόσμος μας διανύει μια περίοδο λυκόφωτος κατά την οποία οι αλλαγές, οι εντάσεις, οι κρίσεις και οι συγκρούσεις προκαλούν η μία την άλλη. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν οδυνηρό κόσμο, στον οποίο ξεσπά μια νέα κρίση πριν ακόμα να έχουμε επιλύσει την προηγούμενη.
Αντιμετωπίσαμε πρόσθετα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις τιμές της ενέργειας μέχρι την κρίση τροφίμων, από τον αγώνα των εξοπλισμών έως την παράτυπη μετανάστευση, η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που διαχειρίζονται αυτές τις προκλήσεις με τον καλύτερο τρόπο.
Από την πρώτη κιόλας μέρα ήμασταν υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της διπλωματίας και της υπέρβασης των προβλημάτων με αλληλεγγύη.
Έχουμε κάνει πολλές πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές κινήσεις για να σβήσουμε τη φωτιά αντί να την τροφοδοτούμε», συμπλήρωσε.
Έτοιμοι να γίνουμε εγγυητές στην Παλαιστίνη
Στο θέμα της Γάζας ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε για άλλη μια φορά να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος και δήλωσε την επιθυμία η Τουρκία θα τεθεί εγγυητής.
«Εάν το Ισραήλ θέλει διαρκή ειρήνη, πρέπει να σταματήσει να επιδιώκει επεκτατικά όνειρα και να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967.
Το Ισραήλ, που θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του διεθνούς δικαίου, δεν έχει εγκαταλείψει τις πολιτικές κατοχής, σφετερισμού, τις καταστροφές και τις σφαγές για δεκαετίες. Ο δρόμος προς την ειρήνη, την ηρεμία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας περνά μέσα από την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζω την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε την ευθύνη, μεταξύ άλλων ως εγγυητής, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής για την εγκατάσταση και τη διατήρηση της ειρήνης.
Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας χωρίς επίβλεψη, αβοήθητους και μόνους. Θα ήθελα να τονίσω ότι λυπούμαστε για την πρόσφατη αύξηση των προσπαθειών δολοφονίας της φήμης της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Καλώ τις χώρες με συνείδηση να προστατεύσουν τον Οργανισμό, ο οποίος είναι η σανίδα σωτηρίας για 6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη».
Οι Τούρκοι έσωσαν Εβραίους κατά την Ιερά Εξέταση
Σήμερα πιο ‘μαλακός’ ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς απευθυνόταν σε ένα διεθνές ακροατήριο, δεν χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις για το Ισραήλ, ούτε χαρακτήρισε ‘Χίτλερ’ τον Νετανιάχου, όπως χθες στο εσωτερικό της χώρας. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι πριν 5 αιώνες οι Τούρκοι είχαν σώσει Εβραίους από την Ιερά Εξέταση.
«Τα λέω όλα αυτά όχι μόνο ως πρόεδρος μιας χώρας με μουσουλμανικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, ως γιος ενός έθνους που άνοιξε τις πόρτες του στους Εβραίους που υπέστησαν τον διωγμό της Ιεράς Εξέτασης πριν από 5 αιώνες και υπηρέτησε την Ιερουσαλήμ για 4 αιώνες με τις αρχές του Αβραάμ. Βλέπουμε ότι οι ανεύθυνες, απερίσκεπτες και αδίστακτες πολιτικές της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό σε όλο τον κόσμο και ανησυχούμε για λογαριασμό της ανθρωπότητας. Θα ήθελα να εκφράσω ξανά ότι πρέπει να σταματήσουμε τη σφαγή στη Γάζα το συντομότερο δυνατό πριν χυθεί περισσότερο αίμα, πεθάνουν περισσότερα παιδιά και γυναίκες, χυθούν περισσότερα δάκρυα και η περιοχή μας αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες απειλές», είπε.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr