Μεγάλη γιορτή για την Ελληνική Γλώσσα στην «Κοιτίδα του Γένους», την Κωνσταντινούπολη
Την εκδήλωση τίμησε με την υψηλή παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Η ελληνική γλώσσα, θα ομιλείται, θα ψάλλεται, θα τραγουδιέται και θα χορεύεται πάντα “εις την Πόλιν”» ήταν το μήνυμα που δόθηκε από την Κωνσταντινούπολη, σε όλον τον κόσμο που γιόρτασε χθες, 9 Φεβρουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη διοργάνωσε μία μεγάλη εκδήλωση με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα ‘εις την Πόλιν’», στο εμβληματικό κτήριο της Αστικής Σχολής Γαλατά.
Το μήνυμα Βαρθολομαίου
Την εκδήλωση τίμησε με την υψηλή παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τόνισε ότι «η ελληνική γλώσσα έχει προνομιακή θέση ανάμεσα στις γλώσσες του κόσμου και η εκμάθησή της απαιτεί ιδιαίτερη ευφυΐα», ενώ κατέστησε υποχρέωση όλων και δη «στην κοιτίδα του Γένους, στην Κωνσταντινούπολη, να διατηρήσουν τη γλωσσική μας κληρονομιά».
Καλωσορίζοντας τους πολυπληθείς προσκεκλημένους, ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε αρχικά στο έργο και την προσφορά «του συνόλου των εκπαιδευτικών και των μαθητών των Ομογενειακών Σχολείων που συνεχίζουν να διδάσκουν και να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα» στην Πόλη, επισημαίνοντας επίσης ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και σε Τούρκους πολίτες είναι πλέον απτή πραγματικότητα στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη.
Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται στην Πόλη τα τελευταία 15 χρόνια, όπως ανέφερε η συντονίστρια του προγράμματος της ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη, Εύα Αχλάδη, σημειώνοντας ότι «οι Τούρκοι δεν σπουδάζουν μόνο τη γλώσσα μας, αλλά διδάσκονται μαζί και τον ελληνικό πολιτισμό».
«Πόλη χωρίς ελληνικά δεν νοείται», υπογράμμισε εύστοχα ο Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας, Καθηγητής Λατινικής και Αρχαίας Ελληνικής στο Πανεπιστήμιο Koc και ιδρυτικός μέλος των εκδόσεων «Ιστός».
Ποιοι έδωσαν το παρών
Καθηγητές, Έλληνες και Τούρκοι, καθώς και διακεκριμένοι στο αντικείμενό τους Τούρκοι πολίτες που έχουν διδαχθεί την ελληνική γλώσσα και διακριθεί ως μεταφραστές, προσέγγισαν σε τρεις θεματικές ενότητες -ελληνική γλώσσα και πολιτισμός, ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, ελληνική γλώσσα και μουσική- το έναυσμα που οδηγεί τους Τούρκους πολίτες να μάθουν ελληνικά, καθώς και το αποτέλεσμα αυτής της επιθυμίας, εστιάζοντας στο «γιατί» ένας Τούρκος πολίτης συγκινείται και επιδιώκει να μάθει ελληνικά σήμερα, καθώς και «πώς» αλλά και «πού» επιτυγχάνει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Τουρκία.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης Τούρκοι καθηγητές Νεοελληνικής Γλώσσας από Πανεπιστήμια της Τουρκίας, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άρχοντες οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ, μεταξύ άλλων, σημαντική ήταν η παρουσία Τούρκων μαθητών που διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα στην Κωνσταντινούπολη. Το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας, επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Γιώργος Μάμαλος.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του εκδοτικού οίκου «Ιστός» η οποία αποτελείται από Τούρκους πολίτες που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, συνεπικουρούμενη από μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζαππείου και του Ζωγραφείου, των Ομογενειακών Σχολείων της Κωνσταντινούπολης.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr