Συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες IDF με Χαμάς στη Γάζα: Τι απαντά το Ισραήλ για τα βίντεο με τους ημίγυμνους Παλαιστίνιους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σφοδρές αστικές μάχες μαίνονται μέσα και γύρω από μεγάλες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, δυο μήνες και πλέον μετά την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, έναυσμα του πολέμου ο απολογισμός του οποίου δεν παύει να γίνεται βαρύτερος. Μετά την πρώτη φάση της χερσαίας επιχείρησης που επικεντρώθηκε στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως επεκτείνει τη δράση του στον νότο, όπου κατέφυγαν σχεδόν δυο εκατομμύρια άμαχοι, πλέον πιασμένοι σε θανάσιμη παγίδα, μαντρωμένοι σε περιοχή που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο.
Ισραηλινοί στρατιωτικοί με την υποστήριξη αεροπορικών μέσων ενεπλάκησαν σε μάχες χθες Πέμπτη με μέλη της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο του πολέμου, καθώς και στον βορρά, στην πόλη της Γάζας και στον κοντινό τομέα του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια. Ο απολογισμός των θυμάτων έγινε ακόμα πιο βαρύς στη Λωρίδα της Γάζας, έφθασε τους 17.177 νεκρούς, το 70% εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Και σήμερα νωρίς το πρωί, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας και «δεκάδες» άλλους στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Χαν Γιούνις (νότια).
Τι απαντά το Ισραήλ για τα βίντεο με τους ημίγυμνους Παλαιστίνιους
Το βράδυ χθες Πέμπτη ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που εικονίζουν δεκάδες ημίγυμνους Παλαιστίνιους, με τα εσώρουχα, με τα μάτια σφαλισμένα, φρουρούμενους από στρατιώτες, προκαλώντας πολεμική στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε πως διενεργεί «έρευνα», για να εξακριβώσει ποιος «συνδέεται με τη Χαμάς και ποιος όχι».
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «τόνισε» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την «απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι» και «να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα περισσότερο για τις συνέπειες που έχει η ισραηλινή επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο την «εξάλειψη» της Χαμάς για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Συνολικά, σύμφωνα με τους αριθμούς του ισραηλινού γενικού επιτελείου, έχουν σκοτωθεί 91 ισραηλινοί στρατιωτικοί στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας — συμπεριλαμβανομένου του γιου του Γκάντι Άιζενκοτ, άλλοτε αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ και νυν μέλους της κυβέρνησης πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Νέοι «Μακκαβαίοι»
Με ακόμα ανοικτές τις πληγές της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ άρχισε χθες βράδυ τον εορτασμό της Χανουκά, των εβραϊκών Φώτων. Στο Τελ Αβίβ, οικογένειες συγγενών ομήρων συμμετείχαν σε ολονυχτία, κατά τη διάρκεια της οποίας άναψαν τα κεριά γιγαντιαίας μενορά — συνήθως κηροπηγίου με οκτώ κλάδους, που σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση είχε συμβολικά 138 κλάδους, ισάριθμους με τους ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άναψε στο Τείχος των Δακρύων κερί τιμώντας τη νίκη μικρής ομάδας εβραίων, των Μακκαβαίων τον 2ο αιώνα π.Χ., την αναστύλωση του ιερού ναού στην Ιερουσαλήμ. «Την εποχή εκείνη, οι Μακκαβαίοι απελευθέρωσαν τον ναό, τον εξάγνισαν, κι αποκατέστησαν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των εβραίων (...) Σήμερα εμείς, οι Μακκαβαίοι της εποχής μας, μαχόμαστε εναντίον των δυνάμεων του κακού που ήρθαν να σβήσουν τον εβραϊκό λαό και το κράτος του από την επιφάνεια της Γης», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.
Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη Χαν Γιούνις εν μέσω των μαχών για να πάνε προς τη Ράφα, στα —ακόμα κλειστά— σύνορα με την Αίγυπτο, τη μοναδική τοποθεσία όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, οι ποσότητες της οποίας όμως είναι πολύ περιορισμένες. «Εδώ και δυο μήνες πάμε από το ένα μέρος στο άλλο (...) Είμαστε πολύ κουρασμένοι, κοιμόμαστε στον δρόμο», ανέφερε ο Αμπντούλα Αμπού Ντάκα, που κατάφερε να φθάσει στην παραμεθόρια πόλη. Μίλησε για τους «δυο σκληρότερους μήνες» της ζωής του.
Ο Άχμαντ Χάτζατζ, που κατάφερε επίσης να φθάσει στη Ράφα φεύγοντας από τον καταυλισμό Σάτι, στον βορρά, περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση: «δεν έχουμε είδη πρώτης ανάγκης, η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και δεν υπάρχει πολιτική λύση στον ορίζοντα».
«Γονατισμένο» σύστημα υγείας
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μιλά για «γονατισμένο» σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία στον βορρά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ αυτά στον νότο, που έχουν κατακλυστεί από την πλημμύρα χιλιάδων τραυματιών, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε την 9η Οκτωβρίου απόλυτη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας πελώριες ελλείψεις —πόσιμου νερού, τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος—, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια, η είσοδος της οποίας υπόκειται σε ισραηλινή έγκριση, φθάνει με το σταγονόμετρο από την Αίγυπτο. Τα καύσιμα, απαραίτητα για να λειτουργούν οι γεννήτριες των νοσοκομείων και ο εξοπλισμός αφαλάτωσης του νερού, λείπουν επίσης.
Η ισραηλινή κυβέρνηση πάντως έδωσε αυτή την εβδομάδα πράσινο φως για να παραδίδεται κάποια, «ελάχιστη», ποσότητα καυσίμων στον παραθαλάσσιο θύλακο, ώστε να αποφευχθεί η «ανθρωπιστική κατάρρευση» και η εκδήλωση επιδημιών, δυο ημέρες αφού απηύθυνε έκκληση προς αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι, ή με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν είτε καταστραφεί ολοσχερώς ή εν μέρει.
Μπροστά στη «καταστροφική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», με βάση την πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από το ξέσπασμα του πολέμου, το ΣΑ μπόρεσε να εγκρίνει μια απόφαση, που καλούσε να εφαρμόζονται «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών και να διανοίγονται «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», όχι όμως να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός» — οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εναντιώνονται σε κάτι τέτοιο σε αυτό το στάδιο.
Από τη Γάζα στη Βηρυτό
Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, έγιναν έφοδοι του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδίως κοντά στο κέντρο της Ραμάλας, της πόλης όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σε έφοδο κοντά στην κοινότητα Τούμπας. Ο πόλεμος ανέβασε εξάλλου κατακόρυφα την ένταση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου είναι καθημερινές οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε μαχητές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς, και μονάδες του ισραηλινού στρατού.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ισραηλινό επιτελείο ανακοίνωσε πως δυο άνδρες του που τραυματίστηκαν ελαφρά από αντιαρματική ρουκέτα και πρόσθεσε ότι σε αντίποινα, εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απηύθυνε χθες νέα προειδοποίησε στην ηγεσία του ισχυρού λιβανικού κινήματος: «Αν η Χεζμπολά επιλέξει να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο, θα μεταμορφώσει, και το κρίμα θα είναι δικό της, τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο (...) σε Γάζα και Χαν Γιούνις», απείλησε.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr