Στην Κύπρο κλιμάκιο του FBI: Στο μικροσκόπιο η προσπάθεια παράκαμψης κυρώσεων από Ρώσους ολιγάρχες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πράκτορες του FBI, επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση της παραβίασης των κυρώσεων, στάλθηκαν στην Κύπρο, καθώς εντείνεται η παγκόσμια καταστολή κατά των Ρώσων ολιγαρχών και του δικτύου των υποστηρικτών που βοήθησαν στην απόκρυψη του πλούτου τους.
Σύμφωνα με τον Guardian, η 24μελής ομάδα αναμένεται να αρχίσει να «βοηθά την κυπριακή αστυνομία» με άμεση ισχύ μετά την άφιξή της στο νησί της ανατολικής Μεσογείου αργά την Κυριακή.
«Είναι εδώ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, εξηγώντας ότι μόλις επιλυθούν τα ζητήματα ασφαλείας οι πράκτορες θα πιάσουν δουλειά. «Η ιδέα είναι να αρχίσουν να βοηθούν τους Κύπριους επιθεωρητές το συντομότερο δυνατό. Έχουν την τεχνογνωσία».
Οι Αμερικανοί ερευνητές θα ερευνήσουν πώς οι ντόπιοι δικηγόροι και λογιστές βοήθησαν στη θωράκιση επιχειρηματιών που συνδέονται με το Κρεμλίνο από τα τιμωρητικά μέτρα της ΕΕ μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αφού η δημοσίευση τον περασμένο μήνα του Cyprus Confidential, μιας έρευνας του Guardian, προκάλεσε ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις.
Οι κυπριακές αρχές θεωρείται πιθανό να ζητήσουν ιδιαίτερη βοήθεια στην περίπτωση του Alexei Mordashov, του Ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα, των ορυχείων και των τραπεζών, ο οποίος επιχείρησε να μεταβιβάσει μερίδιο 1 δισ. λιρών σε μετοχές της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI την ημέρα που τέθηκε υπό κυρώσεις.
Η συναλλαγή αποκαλύφθηκε στη μεγαλύτερη διαρροή οικονομικών δεδομένων από την Κύπρο, μια κρύπτη 3,6 εκατομμυρίων αρχείων από τα αρχεία βασικών παρόχων υπεράκτιων υπηρεσιών στο νησί. Διατρέχοντας δύο δεκαετίες, τα δεδομένα που διέρρευσαν έριξαν φως στις συναλλαγές που έλαβαν χώρα τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των ολιγαρχών της μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η λογιστική εταιρεία PwC Cyprus, στους πελάτες της οποίας περιλαμβανόταν ο Mordashov, διαπιστώθηκε ότι βοήθησε τον μεγιστάνα στη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων την ημέρα που αναφέρθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ. «Είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει να φτάσουμε στην άκρη του νήματος», δήλωσε ο Αντωνίου. «Οι κυπριακές αρχές το ερευνούν από τον Μάιο, αλλά υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».
Η PwC δήλωσε ότι, ενώ δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένους πελάτες, λαμβάνει την εφαρμογή των κυρώσεων «εξαιρετικά σοβαρά». Η εταιρεία ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2022, μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «η PwC εισήγαγε μια πολιτική, η οποία υπερβαίνει το νομικά απαιτούμενο, της εφαρμογής όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από μεγάλες χώρες σε όλο το δίκτυο της PwC, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης των κυρώσεων».
Εκπρόσωπος του Mordashov δήλωσε: «Ούτε μία φορά στη μακρά καριέρα του ο κ. Mordashov, ή οποιαδήποτε από τις εταιρείες που διευθύνει, δεν παραβίασε κανέναν νόμο, είτε στην Ευρώπη, είτε στη Ρωσία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία. Αυτό περιλαμβάνει και τις προαναφερθείσες μεταβιβάσεις μετοχών. Όλες οι πληροφορίες και οι κανονιστικές κοινοποιήσεις σε σχέση με τη μεταβίβαση μετοχών της TUI γνωστοποιήθηκαν δεόντως στις αρμόδιες αρχές και δημοσιοποιήθηκαν στο βαθμό που απαιτείται από το νόμο λίγο μετά τη μεταβίβαση των μετοχών, γεγονός που αποδεικνύει σαφώς ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να κρύψει κάτι ή να παρακάμψει τους νόμους.
Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά του κ. Mordashov και των εταιρειών του - είναι εντελώς αβάσιμες και άδικες, αντιβαίνουν στους διεθνείς νομικούς κανόνες, για να μην αναφέρουμε την κοινή λογική».
Η επερχόμενη αμερικανική ομάδα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από το δίκτυο επιβολής οικονομικών εγκλημάτων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (finCEN), το οποίο ειδικεύεται στις παραβιάσεις κυρώσεων και στο ξέπλυμα χρήματος μέσω της ανάλυσης των τραπεζικών συναλλαγών.
Ο Μιχάλης Σαρρής, πρώην υπουργός Οικονομικών που επέβλεψε την είσοδο της Κύπρου στην ευρωζώνη, δήλωσε στον Guardian: «Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την πολιτική βούληση να αμφισβητήσει τις ομάδες συμφερόντων που επωφελήθηκαν οικονομικά από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι λειτουργούσαν στα όρια της νομιμότητας. Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο η έλλειψη τεχνογνωσίας όσο η θέληση να γίνουν τα πράγματα».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr