Ερντογάν στην Αθήνα: Με υψηλές προσδοκίες για τα θέματα «χαμηλής πολιτικής» - Τα πιθανά αγκάθια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με στόχο για γίνει «ένα βήμα μπροστά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς όμως να διατηρεί μεγάλες προσδοκίες ως προς τα μεγάλα μέτωπα υποδέχεται, σε λίγες ώρες, η Αθήνα τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει σημαντική πρόοδος στα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» για τα οποία έχει ήδη γίνει σημαντική προεργασία σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών.
Στην ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν με ικανοποίηση τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζουν την απουσία έντασης και εμπρηστικών δηλώσεων. Κρίνοντας, πάντως, και από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν στην «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η πεντάωρη επίσκεψη του θα κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα και εντάσεις. Σε ό,τι αφορά τη θέση που εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος για προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη «αλληλένδετων θεμάτων» με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην Αθήνα επαναλαμβάνουν: «Έχουμε μία και μόνο διαφορά με την Τουρκία και αυτή αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Σχολιάζοντας, άλλωστε, την προοπτική της υπογραφής συμφωνητικού για κοινή προσφυγή των δύο χωρών στη Χάγη, ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Open, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αρκετά μακριά από εκεί».
Ωστόσο, στην Αθήνα διάβασαν με ικανοποίηση τη διευκρίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με παλιότερες αναφορές του στυλ «θα έρθουμε βράδυ» αλλά και το γεγονός ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει στη Θράκη. Κρατούν, όμως, την ξεκάθαρη αναφορά του για «τουρκική μειονότητα».
Θετικό κλίμα από την Άγκυρα
Στο ίδιο θετικό κλίμα κινήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος και κατά τη διάρκεια των χθεσινών του δηλώσεων από την Άγκυρα. Μιλώντας μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Ερντογάν σημείωσε πως έρχεται στην Ελλάδα, εντάσσοντας, αυτό το ταξίδι «στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο». «Θα επισκεφθούμε την Ελλάδα αύριο και στη συνέχεια την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής. Κάθε πρόοδος που σημειώνει η χώρα μας στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα σε διεθνείς πλατφόρμες και διμερείς σχέσεις μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον αιώνα της Τουρκίας. Βαδίζουμε αποφασιστικά προς τους στόχους που έχουμε θέσει τόσο στο εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε κάθε έναν από τους πολίτες μας που μας συμπαραστέκονται όποτε τους χρειαζόμαστε και στηρίζουν το όραμά μας για τον Αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Τα πιθανά αγκάθια
Με δεδομένο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα μεταβεί στην Θράκη, τα πιθανά αγκάθια της επίσκεψης περιορίζονται σε όσα δηλώσει δημοσίως στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Στην Αθήνα ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο καθώς δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να ακολουθήσει τη συνταγή της τελευταίας του επίσκεψης στο Βερολίνο και να ανοίξει, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη βεντάλια των τουρκικών θέσεων. «Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές σε όλους και διακηρυγμένες πολλές φορές. Αν ο κ. Ερντογάν ανοίξει ενώπιον του Πρωθυπουργού ζητήματα, θα πάρει και τις κατάλληλες απαντήσεις», σημειώνουν με νόημα στην ελληνική κυβέρνηση. Πιθανά αγκάθια, πάντως, θεωρούνται το ζήτημα της μειονότητας, της αποστρατικοποίησης των νησιών αλλά και οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και μια πιθανή επίθεση του Ερντογάν στη στάση της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο το Μεταναστευτικό
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το μεταναστευτικό. «Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται μια συμφωνία για τη μετανάστευση, η διαχείριση της οποίας βασίζεται στις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών ακτοφυλακής των δύο χωρών, που δραστηριοποιούνται στα ύδατα μεταξύ της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας και των κοντινών ελληνικών νησιών που αποτελούν ευνοϊκές διαδρομές για παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ. Το ζήτημα παραμένει πολιτική προτεραιότητα στην Ευρώπη, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το άσυλο. Η Τουρκία θέλει να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, και η Αθήνα έχει υποσχεθεί να βοηθήσει. Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων στον κόσμο, με περίπου 4 εκατομμύρια», αναφέρει ενδεικτικά σε χθεσινό του ρεπορτάζ το Associated Press.
Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο θα συνεδριάσει υπό τους δύο ηγέτες, στην ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.
«Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης. Κατά τη διμερή τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα», τονίζει σχετική ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν
Ο Ερντογάν θα φτάσει περίπου στις 11:00 στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με τρία αεροσκάφη, που θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί. Θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στις 11.30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στις 12.15 θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 13:00, μετά τη διμερή τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα υπάρξει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Στις 16:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr