Η Γάζα στο χάος παρά την εκεχειρία: Ελάχιστη η ανθρωπιστική βοήθεια - Στέκονται σε ουρές χιλιομέτρων και καίνε σκουπίδια για να φάνε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η ασταθής κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επέτρεψε να φτάσει ένα «κύμα» βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολίτες λένε ότι οι αυτοκινητοπομπές δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες των σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται στον πολιορκημένο θύλακα.
Παρά την παύση των μαχών, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα καίνε κουφώματα και σωρούς σκουπιδιών για να μαγειρέψουν, κοιμούνται στριμωγμένοι σε σχολικές αίθουσες και σε σπίτια ξένων και σκαρφαλώνουν σε φορτηγά για να πάρουν λίγες προμήθειες, όπως λένε οι κάτοικοι στη Wall Street Journal.
Την ίδια ώρα, η κατάπαυση του πυρός έδωσε στους κατοίκους της Γάζας την ευκαιρία να θάψουν τους νεκρούς τους και να αποτιμήσουν τις καταστροφές. Αυτό που αντικρίζουν είναι ολόκληρες γειτονιές που έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς των προηγούμενων εβδομάδων.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αύξησε τη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την αρχική τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, ώστε να επιτραπεί η εισροή περισσότερης βοήθειας και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση για τους αμάχους στη Γάζα.
Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαμεσολαβητές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι παρατάθηκε άλλες δύο ημέρες έως την Τετάρτη, με τη Χαμάς να επιβεβαιώνει αργότερα την παράταση που θα επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.
Παγιδευμένοι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στο νότο
Στο μεταξύ, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, οι περισσότεροι από αυτούς στριμωγμένοι στο νότιο μισό της Λωρίδας της Γάζας, αφού το Ισραήλ απαίτησε από τους αμάχους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα, λίγες ημέρες μετά την εισβολή. Πολλοί Παλαιστίνιοι λένε ότι χάνουν την ελπίδα τους.
«Δεν θέλω ανθρωπιστική βοήθεια, θέλω να επιστρέψω στην πόλη της Γάζας», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα η 35χρονη Μπαλσάμ Μισάμ, μητέρα έξι παιδιών που εγκατέλειψε το βορρά και ζει σε μια σκηνή στο νότο. «Εύχομαι να είχα σκοτωθεί στη Γάζα και να μη χρειαζόταν να ζήσω αυτή τη ζωή, εδώ», δηλώνει.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι διευκολύνει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα καθώς έχει γίνει παύση στην πολιορκία.
«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην ανθρωπιστική βοήθεια ειδικά για τη χειμερινή περίοδο, όπως σκηνές, κουβέρτες και στρώματα», δήλωσε ο Μοσέ Τέτρο, επικεφαλής της διοίκησης συντονισμού και διασύνδεσης της Γάζας για τον ισραηλινό στρατό.
Ο αριθμός των φορτηγών που εισέρχονται στην Γάζα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ωστόσο εξακολουθεί να είναι μικρότερος από το μισό του ημερήσιου μέσου όρου που εισερχόταν πριν από τον πόλεμο. Μεταξύ των προβλημάτων που επιδεινώνουν την κρίση στη Γάζα είναι ότι ο πόλεμος έχει οδηγήσει την οικονομία σε αδιέξοδο. Μεγάλο μέρος των τροφίμων της Γάζας εισάγεται με φορτηγά από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με όλες τις μεταφορές μέσω των διαβάσεων από το Ισραήλ να έχουν διακοπεί από την ισραηλινή κυβέρνηση σε αντίποινα για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί λένε ότι αναγκάζονται να αναπληρώσουν τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου και του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Αυτό έχει αυξήσει την πρόκληση της συντήρησης του πληθυσμού της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη.
«Αν δεν υπάρχουν εμπορικά αγαθά στα καταστήματα, αυτό που γίνεται είναι να εξαρτώνται αποκλειστικά από την επισιτιστική βοήθεια, και αυτό είναι τόσο λάθος όσον αφορά τη διαχείριση της Γάζας», δήλωσε η Ταμάρα Αλριφάι, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ, η οποία διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα όταν λήξει η εκεχειρία. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατός έχει σε μεγάλο βαθμό εκδιώξει την Χαμάς στο βορρά και ότι η επόμενη φάση του πολέμου θα επικεντρωθεί στην εκρίζωση της οργάνωησης από τη νότια Γάζα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας, οι κάτοικοι της Γάζας λένε ότι η αύξηση των παραδόσεων βοήθειας δεν άλλαξε κάτι στη ζωή τους.
Εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν στο βορρά χωρίς καμία βοήθεια
Στην πόλη της Γάζας, η οποία είναι περικυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό εδώ και εβδομάδες, Παλαιστίνιοι πηδούν πάνω σε φορτηγά με βοήθεια, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον και διαπληκτίζονται για σακιά με αλεύρι και κουβέρτες, όπως δήλωσαν μάρτυρες.
Και η κατάσταση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, είναι ιδιαίτερα απελπιστική. Το Ισραήλ προέτρεψε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν την περιοχή για να δώσουν στον ισραηλινό στρατό το ελεύθερο να επιχειρεί. Δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, εκτιμάται ότι έχουν μείνει πίσω, λένε οι οργανώσεις αρωγής.
Πολλοί από αυτούς δεν έφυγαν καθώς πρέπει να φροντίσουν άρρωστους, τραυματίες ή ηλικιωμένους συγγενείς που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Άλλοι επέλεξαν να μείνουν από φόβο ότι δεν θα τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το Ισραήλ έχει πει στους Παλαιστίνιους που κατέφυγαν στο νότο να μην επιστρέψουν προς το παρόν στο βορρά, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρά για να διαλύσουν τους ανθρώπους που προσπάθησαν να εισέλθουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προειδοποίησε τον κόσμο να μην πλησιάσει την περιοχή για τη δική του ασφάλεια.
«Έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς νέα πραγματικότητα στη Γάζα», δήλωσε η Μπούσρα Καλίντι, επικεφαλής πολιτικής στην Oxfam, μια φιλανθρωπική οργάνωση κατά της φτώχειας. «Ήταν μια ματιά στο μέλλον για το πώς θα είναι η Γάζα μετά τον πόλεμο, και είναι το απόλυτο χάος. Δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Δεν υπάρχει αστυνομία. Οι άνθρωποι τα βγάζουν πέρα μόνοι τους».
Στη νότια Γάζα, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης είναι πιο εύκολα διαθέσιμα, αλλά όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι εκεί λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την εκτίναξη των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το αλεύρι και τα λαχανικά.
Οι Παλαιστίνιοι στην περιοχή λένε ότι περιμένουν ώρες στην ουρά όλη τη νύχτα, για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης όπως ψωμί και νερό. Μια μόνο ουρά για αέριο στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς εκτεινόταν για δύο χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
«Τα πάντα είναι ακριβά και δεν έχουμε χρήματα. Δεν έχουμε λάβει καμία ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε η 45χρονη Σούχα Μαχμούντ, η οποία διαμένει σε ένα πανεπιστήμιο στο Khan Younis αφού διέφυγε όταν ισραηλινά τανκς πλησίασαν το σπίτι της κοντά στο λιμάνι της πόλης της Γάζας.
Όπως πολλοί ακόμη Παλαιστίνιοι, η Μαχμούντ έφυγε από το σπίτι της έχοντας μαζί της μόνο λίγα πράγματα. Πήγε σε ένα τοπικό κατάστημα για να αγοράσει ένα σετ ζεστά ρούχα για την 7χρονη κόρη της. Διαπίστωσε πως αυτό θα κόστιζε 50 ισραηλινά σέκελ, δηλαδή 12 περίπου ευρώ.
«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μετά την κατάπαυση του πυρός, αν θα επιστρέψουμε ποτέ στο σπίτι μας, αν θα λάβουμε κάποια βοήθεια. Οδεύουμε προς το άγνωστο», δήλωσε η Παλαιστίνια.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr