Ανοίχτηκαν για πρώτη φορά επιστολές 250 χρόνων από τον Επταετή Πόλεμο - Τα ερωτόλογα και οι δηλώσεις πίστης που δεν έφτασαν ποτέ στους παραλήπτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Επιστολές που κατασχέθηκαν από το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας πριν φτάσουν στους Γάλλους ναυτικούς κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου ανοίχτηκαν για πρώτη φορά μετά από 250 χρόνια!
Οι επιστολές που γράφτηκαν μεταξύ 1757-8 είχαν σταλεί από το πλήρωμα ενός γαλλικού πολεμικού πλοίου στους αγαπημένους τους αλλά δεν έφτασαν ποτέ σε αυτούς.
Σύμφωνα με το BBC, ο καθηγητής Renaud Morieux, ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανακάλυψε τη συλλογή των 104 επιστολών από τα Εθνικά Αρχεία στο Kew και δήλωσε ότι έκαναν «αγώνα δρόμου» για να φτάσουν στους παραλήπτες τους στο πλοίο Galatee κι αυτό γιατί η γαλλική ταχυδρομική διοίκηση τις πήγε σε πολλά λιμάνια της Γαλλίας αλλά παρόλα αυτά δεν κατάφερε να τις παραδώσει.
Ο Επταετής Πόλεμος ήταν μια μάχη κυρίως μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας για τον έλεγχο της Βόρειας Αμερικής και της Ινδίας. Έληξε με τη Συνθήκη των Παρισίων, με νίκη της Βρετανίας.
Η ιστορία πίσω από τις επιστολές
Το Galatee αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς καθ' οδόν από το Μπορντό προς το Κεμπέκ το 1758.
Όταν έμαθαν ότι το πλοίο βρισκόταν σε βρετανικά χέρια, οι γαλλικές αρχές προώθησαν τις επιστολές στην Αγγλία, όπου παραδόθηκαν στο ναυτικό και κατέληξαν σε αποθήκη. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι του Ναυαρχείου έκριναν ότι οι επιστολές δεν είχαν στρατιωτική σημασία.
Ο καθηγητής Morieux δήλωσε ότι ζήτησε να δει το κουτί στα αρχεία μόνο "από περιέργεια" πριν τα ανακαλύψει.
«Συνειδητοποίησα ότι ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε αυτά τα πολύ προσωπικά μηνύματα από τότε που γράφτηκαν» είπε.
«Οι προοριζόμενοι παραλήπτες τους δεν είχαν αυτή την ευκαιρία. Ήταν πολύ συγκινητικό», δήλωσε ο καθηγητής, τα ευρήματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Annales. Histoire, Sciences Sociales".
Ο καθηγητής Morieux ταυτοποίησε κάθε μέλος του 181μελούς πληρώματος του Galatee, με επιστολές που απευθύνονταν στο ένα τέταρτο από αυτούς - διεξήγαγε επίσης γενεαλογική έρευνα για τους άνδρες και τους επιστολογράφους τους.
«Είμαι η για πάντα πιστή σύζυγός σου»
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια επιστολή της Marie Dubosc προς τον σύζυγό της, τον υποπλοίαρχο του πλοίου, Louis Chambrelan.
Έγραφε: «Θα μπορούσα να περάσω όλη τη νύχτα γράφοντας σου... Είμαι η για πάντα πιστή σύζυγός σου». Οι ερευνητές λένε ότι δεν γνώριζε πού βρισκόταν ο σύζυγός της ή ότι το πλοίο του είχε καταληφθεί από τους Βρετανούς.
Εκείνος δεν έλαβε το γράμμα της και δεν ξανασυναντήθηκαν, με την Dubosc να πεθαίνει τον επόμενο χρόνο στη βόρεια Γαλλία.Ο Chambrelan επέστρεψε στη Γαλλία και ξαναπαντρεύτηκε το 1761.
Σε μια άλλη επιστολή, η Anne Le Cerf είπε στον σύζυγό της Jean Topsent, υπαξιωματικό: «Ανυπομονώ να σε κάνω δικό μου»
«Αυτές οι επιστολές αφορούν οικουμενικές ανθρώπινες εμπειρίες, δεν είναι μοναδικές για τη Γαλλία ή τον 18ο αιώνα. Όταν χωριζόμαστε από αγαπημένα πρόσωπα λόγω γεγονότων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η πανδημία ή οι πόλεμοι, πρέπει να βρούμε πώς να μείνουμε σε επαφή, πώς να καθησυχάσουμε, να φροντίσουμε τους ανθρώπους και να διατηρήσουμε το πάθος ζωντανό. Σήμερα έχουμε το Zoom και το WhatsApp. Τον 18ο αιώνα, οι άνθρωποι είχαν μόνο επιστολές».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr