Πόλεμος στο Ισραήλ: Περίπου 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, λέει η Χαμάς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι όμηροι που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών πληγμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα είναι «περίπου 50», δήλωσε σήμερα ο Άμπου Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.
Ο Ομπέιντα έκανε αυτήν την ανακοίνωση στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Telegram, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Τεράστια καταστροφή στη Γάζα
«Ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει σχεδόν 200.000 κατοικίες, είτε πλήρως είτε εν μέρει», ανέφερε ο Μοχάμαντ Ζιγιάρα, ο Παλαιστίνιος υπουργός δημοσίων έργων και στέγασης.
«Οι βομβαρδισμοί έχουν διαγράψει ολόκληρες οικογένειες από τα ληξιαρχεία, καθώς και γειτονιές και οικιστικές κοινότητες», σημείωσε ο ίδιος.
«Καταστράφηκαν επίσης εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, χώρων λατρείας, αρτοποιείων, σταθμών πλήρωσης νερού, αγορών, σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών», πρόσθεσε ο Ζιγιάρα σε δήλωσή του.
Σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, τουλάχιστον το 45% του συνόλου των κατοικιών έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Οι βομβαρδισμοί εκατέρωθεν είναι συνεχείς την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζει το έδαφος για την μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Γάζα.
Οι τρεις λόγοι που ο στρατός έκανε επιδρομή με άρματα μάχης στη βόρεια Γάζα
«Τα άρματα μάχης και το πεζικό έπληξαν πολυάριθμους τρομοκρατικούς πυρήνες, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων. Οι στρατιώτες έχουν έκτοτε εγκαταλείψει την περιοχή και επέστρεψαν στο ισραηλινό έδαφος», σημείωσε ο στρατός.
Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου, οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν πραγματοποιήσει αρκετές εισβολές για να διερευνήσουν θέσεις της Χαμάς και να συλλέξουν πληροφορίες για ομήρους. Την Πέμπτη, ωστόσο, η ραδιοφωνική υπηρεσία του ισραηλινού στρατού περιέγραψε τη νυχτερινή ενέργεια ως τη «μεγαλύτερη εισβολή του πολέμου».
In preparation for the next stages of combat, the IDF operated in northern Gaza.
— Israel Defense Forces (@IDF) October 26, 2023
IDF tanks & infantry struck numerous terrorist cells, infrastructure and anti-tank missile launch posts.
The soldiers have since exited the area and returned to Israeli territory. pic.twitter.com/oMdSDR84rU
Για τρεις λόγους έκανε αυτή την επιδρομή ο στρατός
Ο ανταποκριτής του BBC από την Ιερουσαλήμ, Τομ Μπάτεμαν αναφέρει πως η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός είναι πιο έντονη από τις προηγούμενες επιδρομές λέγοντας ότι αυτό ήταν «μέρος των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης».
Αλλά η αφήγηση του πολέμου είναι επίσης κρίσιμη και το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει την αίσθηση ότι επίκειται εισβολή για τρεις λόγους:
- Για να ανεβάσει το ηθικό των χερσαίων στρατευμάτων.
- Για να δείξει στο εσωτερικό του Ισραήλ πως «η απάντηση στη Χαμάς έρχεται», και
- Για να διατηρήσει την πίεση στη Χαμάς - ειδικά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.
ΟΗΕ: Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα
Παράλληλα, η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε σήμερα πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Η συντονίστρια, η Λιν Χέιστινγκς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως οι «εκ των προτέρων προειδοποιήσεις» που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς για να εκκενώσουν ζώνες τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά».
«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», τόνισε.
Ο ισραηλινός στρατός «συνεχίζει να προειδοποιεί τους κατοίκους της πόλης της Γάζας ότι αυτοί που παραμένουν στα σπίτια τους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο», υπενθυμίζει η Χέιστινγκς.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ειδοποίηση (σ.σ.: του ισραηλινού στρατού) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάνε σε μια ανθρωπιστική ζώνη στο Αλ-Μαουάσι», που βρίσκεται δυτικά της πόλης Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Όμως «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την πρόθεση να παράσχουν τη βοήθεια εκεί όπου βρίσκονται τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη», διαβεβαίωσε.
«Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να απομακρυνθούν -επειδή δεν έχουν πού να πάνε ή είναι ανίκανοι να μετακινηθούν- οι εκ των προτέρων προειδοποιήσεις δεν κάνουν καμιά διαφορά», υπογράμμισε η Χέιστινγκς.
«Όταν οι οδοί εκκένωσης βομβαρδίζονται, όταν οι άνθρωποι στο βορρά, όπως και στο νότο, παγιδεύονται από τις εχθροπραξίες, όταν λείπουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωση και όταν δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την επιστροφή τους, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με αδύνατες επιλογές», πρόσθεσε.
Η ίδια υπενθύμισε πως «η διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να διαθέτουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωσή τους όπου κι αν βρίσκονται και είτε επιλέγουν να μετακινηθούν είτε να παραμείνουν».
«Αυτό σημαίνει επίσης πως οι όμηροι -όλοι οι όμηροι- πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους», τόνισε ακόμη.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ο αριθμός των ανθρώπων, που έχει επιβεβαιωθεί πως κρατούνται όμηροι από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, ανέρχεται σε 224 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr