Το δίλημμα του Ισραήλ για την επικείμενη εισβολή στη Γάζα, οι ανησυχίες των ΗΠΑ, ο φόβος για αιματηρές απώλειες και η κριτική του Ομπάμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Παρά την ετοιμότητα του ισραηλινού στρατού ο οποίος δηλώνει έτοιμος και ζητά να μπει στη Λωρίδα της Γάζας, η χερσαία εισβολή φαίνεται να αναβάλλεται προς το παρόν μετά από αμερικανικές πιέσεις. Σύμφωνα με τη New York Times η Ουάσιγκτον έχει σκοπό να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.
Μοσούλη ή Φαλούτζα: Τι είδος χερσαίας εισβολής θα αποφάσισει ο Ισραήλ
Επιπλέον, φαίνεται ότι το είδος χερσαίας επίθεσης απασχολεί τις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους Times ότι το Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να εξοντώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς μέσω ενός συνδυασμού χειρουργικών χτυπημάτων και στοχευμένων επιδρομών ειδικών δυνάμεων, όπως έκαναν οι ΗΠΑ με τους Ιρακινούς και τους Κούρδους στρατιώτες στη Μοσούλη το 2017, ή να εξαπολύσουν μια πιο μαζική χερσαία εισβολή, όπως έκαναν τα αμερικανικά στρατεύματα με τις ιρακινές και βρετανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα το 2004.
Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στους Times of Israel την Κυριακή ότι οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου έχουν επανειλημμένα επισημάνει τη Φαλούτζα ως παράδειγμα του είδους της επιχείρησης που θέλουν να κάνει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα.
Και οι δύο στρατηγικές θα οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες, αν και το μοντέλο της Φαλούτζα θα ήταν πολύ πιο αιματηρό τόσο για στρατιώτες, όσο και για πολίτες, είπαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στους Times, προσθέτοντας ότι πολλοί στο Πεντάγωνο προτιμούν συνεπώς το σχέδιο της Μοσούλης. Αλλά ακόμη και σε εκείνη τη μάχη, 9.000 έως 11.000 άμαχοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Associated Press.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους Times Αμερικανοί αξιωματούχοι αισθάνθηκαν μετά από συνομιλίες με ισραηλινούς ότι δεν έχουν ακόμη ένα εφικτό σχέδιο δράσης για την επίτευξη του δηλωμένου στόχου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για εξάλειψη της Χαμάς.
Λάβρος ο Ομπάμα: Αντίθετα αποτέλεσμα μπορεί να έχουν ορισμένες ενέργειες του Ισραήλ
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε άρθρο του στον ιστότοπο Medium στηλίτευσε ορισμένες ενέργειες του Ισραήλ τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Όπως υποστήριξε ορισμένες ενέργειες όπως η διακοπή παροχής στη Λωρίδα της Γάζας νερού και τροφίμων, ενδέχεται «να σκληρύνουν τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές» και να αποδυναμώσουν τη διεθνή στήριξη προς το Ισραήλ, εκτίμησε χθες, Δευτέρα.
Σε ένα σπάνιο σχόλιο για μια εξελισσόμενη κρίση στην εξωτερική πολιτική ο Ομπάμα επεσήμανε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική αγνοεί το ανθρώπινο κόστος του πολέμου «τελικά ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ».
«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό (στη Γάζα) απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, ενδέχεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές, να πλήξει τη διεθνή στήριξη προς το Ισραήλ, να παίξει το παιχνίδι των εχθρών του Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», εκτίμησε ο Ομπάμα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι. Επανέλαβε εξάλλου τη στήριξή του προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αν και κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να ακολουθεί στρατηγικές που συμμορφώνονται «με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των νόμων που έχουν στόχο να αποφεύγεται, με κάθε δυνατό τρόπο, ο θάνατος και τα δεινά άμαχων πληθυσμών».
«Καθώς στηρίζουμε το Ισραήλ, θα πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τη μάχη του εναντίον της Χαμάς έχει σημασία», υπογράμμισε ο Ομπάμα. «Ήδη χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον βομβαρδισμό της Γάζας, πολλοί από τους οποίους παιδιά».
Εξάλλου ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος στο άρθρο του, που εκτείνεται σε περίπου 1.000 λέξεις, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, ζητώντας «να αναγνωριστεί ότι και οι Παλαιστίνοι ζούσαν επίσης επί γενιές σε αμφισβητούμενες περιοχές», ενώ παράλληλα επέκρινε τους Ισραηλινούς εποίκους ότι καταλαμβάνουν παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Όχθη.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ομπάμα είχε κάποια συνεννόηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προτού δημοσιεύσει το άρθρο αυτό.
Οι απόψεις του στο άρθρο είναι αντίστοιχες με τη στάση που είχε κρατήσει στη διάρκεια της προεδρίας του, όταν στήριζε τη λύση των δύο κρατών. Από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του ο Ομπάμα κράτησε αυστηρή στάση στο θέμα των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είχε ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία.
Εξάλλου το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κάτι που ωστόσο απέτυχε.
Οι σχέσεις του Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν επίσης τεταμένες.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr