Πόλεμος στο Ισραήλ: Η «Σιδερένια Ακτίνα» το νέο όπλο στη φαρέτρα - Πώς λειτουργεί το σύστημα αεράμυνας που αντικαθιστά τον «Σιδερένιο Θόλο»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε χρήση της «Σιδερένιας Ακτίνας», του νέου πυραυλικού συστήματος για βολή στόχων με τεχνολογία λέιζερ πιέζουν το Ισραήλ οι ραγδαίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σύστημα αεράμυνας με την ονομασία «Iron Beam» βρίσκεται στα τελικά στάδια δοκιμών. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό που εξουδετερώνει τις εξουδετερώνει εναέριες απειλές, στοχεύοντας με ακτίνες λέιζερ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, η «Σιδερένια Ακτίνα» είναι ήδη λειτουργική και χρησιμοποιείται.
Το Times of India αναφέρει πως πρόκειται για μία υπερσύγχρονη και αναγκαία ταυτόχρονα προσθήκη στο οπλοστάσιο του Ισραήλ. Ήδη το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας της χώρας, το Iron Dome είναι αρκετά αποτελεσματικό στην αναχαίτιση των ρουκετών της Χαμάς, όμως ο «θόλος» παρουσιάζει ένα διπλό μειονέκτημα.
Καταρχάς το κόστος είναι τεράστιο, αν υπολογίσει κανείς τη συχνότητα με την οποία χρειάζεται η συνδρομή του στην αναχαίτιση των συνεχόμενων ρίψεων. Δεύτερον, ούτως ή άλλως, τα αποθέματα του Ισραήλ σε πανάκριβα πυρομαχικά έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Η εταιρεία Rafael, που αναπτύσσει το σύστημα Iron Beam, υπόσχεται, πλέον, ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό και πολύ πιο χαμηλό σε κόστος χρήσης όπλο.
Δυνητικά θα αντικαταστήσει τον Θόλο
Το Iron Beam προορίζεται ως εργαλείο αποτελεσματικής αεράμυνας που θα συμπληρώσει και, ίσως, αντικαταστήσει μελλοντικά το Iron Dome. Μεταξύ των ατού του συστήματος λέιζερ είναι το δραστικά μειωμένο κόστος ανά ρίψη (περίπου 2.000 δολάρια σε σύγκριση με τα 100.000 δολάρια ανά ρίψη του Iron Dome), η τρομερή του ακρίβεια, η μειωμένες απαιτήσεις σε προσωπικό και ο θεωρητικά άπειρος αριθμός ρίψεων που μπορεί να κάνει. Το Iron Beam συνιστά την έκτη προσθήκη στην παράταξη των αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ, μαζί με τα Arrow 2 και Arrow 3, το David's Sling και το γνωστό Iron Dome.
Ήδη, με τη χρηματοδότηση του ισραηλινού κράτους, η εταιρεία Rafael έχει επισημοποιήσει το σύστημα, που βρίσκεται υπό κατασκευή. Για την ώρα δεν είναι γνωστό σε τι βαθμό το «Iron Beam» βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη χρήση του. Εδώ και πολλά χρόνια το κράτος του Ισραήλ κάνει στρατιωτική χρήση τεχνολογίας λέιζερ. Ποτέ, όμως, έως σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα του οποίου η ίδια η δέσμη λέιζερ έχει την απαραίτητη ισχύ για να εξουδετερώνει μακρινούς στόχους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το 2022, της κατασκευάστριας εταιρίας, για τη σταθεροποίηση και βελτιστοποίηση του Iron Beam θα χρειάζονταν 2 έως 3 χρόνια. Το σύστημα προορίζεται, τόσο για χερσαία,όσο κα για ναυτική χρήση.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr