Πόλεμος στο Ισραήλ – Νέα πυρά Ερντογάν σε Δύση και ΗΠΑ για τη Γάζα: Επιθέσεις σε επίπεδο της σφαγής
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Νέα επίθεση κατά της Αμερικής και του Ισραήλ, αλλά και στη διεθνή κοινότητα για «απάθεια» μπροστά στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε νέους απόψε, ενώ για πρώτη φορά μετά από 6 ημέρες πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, πήρε σαφή θέση και αποκάλεσε «αδέλφια του» τους Παλαιστινίους.
«Τι δουλειά έχει εδώ η Αμερική;»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε για δεύτερη φορά στις ΗΠΑ, ρωτώντας τι δουλειά έχουν τα αεροπλανοφόρα τους στην περιοχή. «Τι λένε τώρα; "Η Αμερική στέλνει ένα αεροπλανοφόρο. Το δεύτερο αεροπλανοφόρο θα έρθει. Έι, κυρά-Αμερική! Πού είναι η Αμερική; Πού είναι η Μεσόγειος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη; Τι δουλειά έχεις εσύ εκεί; Ταιριάζει σε μια χώρα όπως η Αμερική να εγκαθιδρύσει την ειρήνη; Ή μήπως είναι καλύτερα να πάει εκεί με βενζίνη και καύσιμα;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε ότι η Παλαιστίνη έχει περιοριστεί σε έναν μικρό πλέον χώρο. «Έτος 1947 και έτος 2023. Το Ισραήλ κατέχει συνεχώς αυτά τα μέρη και περιορίζει την Παλαιστίνη σε ένα τόσο δα μέρος».
«Πού είναι η Δύση;»
Εστιάζοντας στην ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αφυπνίσει τις διεθνείς συνειδήσεις για ανάληψη δράσης, υπό την ηγεσία της Τουρκίας.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ψωμί και φαγητό στη Γάζα. Αυτά αντίκεινται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πού είναι λοιπόν η Δύση; Αυτό ακριβώς συμβαίνει στη Γάζα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξήγηση για τις επιθέσεις που φτάνουν στο επίπεδο της σφαγής εναντίον των αδελφών μου στη Γάζα. Δεν συνάδει ούτε με την ανθρωπιά ούτε με την ανθρώπινη συνείδηση να κόβεις το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τη βενζίνη και τα τρόφιμα από 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας που ζουν σε μια μικρή περιοχή 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ούτε είναι συμβατό με το δίκαιο του πολέμου.
Καμία ενέργεια, όσο επώδυνες και αν είναι οι συνέπειες, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες φρικαλεότητες. Το κύριο χαρακτηριστικό που διακρίνει τα κράτη από τις οργανώσεις είναι η δέσμευση στο διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες. Σε αντίθεση με τις οργανώσεις, τα κράτη υποχρεούνται να σέβονται το δίκαιο του πολέμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είναι σαφές ότι ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει όταν είμαστε τυφλοί και κουφοί μπροστά στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Δεν θέλουμε αυτές οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις να επεκταθούν περαιτέρω και, Θεός φυλάξοι, να εξαπλωθούν στην περιοχή μας. Καλούμε όλους τους φορείς που έχουν φωνή και επιρροή στην περιοχή να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση της έντασης αντί να υποστηρίζουν τυφλά κάποιον.
Ως Τουρκία, έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα. Πρώτα ο Αλλάχ, θα διαχειριστούμε αυτή την κρίση με την ευαισθησία και με τη σύνεση και την ψυχραιμία που αρμόζει στο πεπειραμένο εδώ και χίλα χρόνια κράτος μας, χωρίς να επιτρέψουμε στα συναισθήματά μας να επηρεάσουν τις πολιτικές μας».
Αποτυχία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι έχει προσπαθήσει να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, αλλά η δίοδος μέσω Αιγύπτου βομβαρδίστηκε.
«Σκεφτείτε... Βομβάρδισαν ακόμη και την πύλη κοινωνικής πρόνοιας της Αιγύπτου. Είπαμε να κάνουμε ένα βήμα για να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια από εδώ, αλλά βομβάρδισαν και αυτό το μέρος. Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Σίσι. Σήμερα, συνομιλήσαμε επίσης με τον Μοχάμεντ Μπιναχμέτ. Με τον εμίρη του Κατάρ. Τι μπορούμε να κάνουμε μαζί; Αυτοί οι άνθρωποι είναι χωρίς νερό, αυτοί οι άνθρωποι είναι χωρίς φαγητό, υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαιτούν τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά αυτοί δεν έχουν τέτοια ντέρτια. Αυτοί δεν έχουν, αλλά εμείς έχουμε».
Φιντάν και Καλίν σε υπηρεσία
Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη βούλησή του για ανάπτυξη διαμεσολαβητικού ρόλου, σημείωσε ότι συνεργάτες του, όπως ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο αρχηγός της ΜΙΤ, εργάζονται για να ανοίξουν διαύλους διαλόγου.
«Όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η κρίση, καλέσαμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις μέσω του διαλόγου μέσω της τηλεφωνικής διπλωματίας. Έχω πραγματοποιήσει τηλεφωνικές συνομιλίες με 13 ηγέτες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μέχρι στιγμής. Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, αφενός, και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών, αφετέρου, βρίσκονται σε επαφή με τους συνομιλητές τους για το τί μπορούμε να κάνουμε. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».
«Κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επίσεισε τον κίνδυνο ο πόλεμος να επεκταθεί στην περιοχή. «Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα και απερίφραστα ότι δεν εγκρίνουμε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον αμάχων, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε αυτή τη φωτιά, η οποία ενέχει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή μας, το συντομότερο δυνατό χωρίς να επιδιώκουμε κάτι. Στεκόμαστε στο ίδιο σημείο σήμερα. Λέμε ότι η δυσανάλογη βία θα προκαλέσει περισσότερη βία, περισσότερο πόνο, περισσότερη καταστροφή και περισσότερη αστάθεια».
«Έι, δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ;»
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην Αμερική και για την κατάρριψη του τουρκικού drone την προηγούμενη εβδομάδα. «Έι! Δεν είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ; Πώς μπορείτε να καταρρίπτετε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μιας χώρας με την οποία είστε μαζί στο ΝΑΤΟ και η οποία μάχεται κατά της πολιτικής τρομοκρατίας; ‘Δεν το είδα, δεν το ήξερα, δεν το συνειδητοποίησα’. Πώς μπορείτε να τα λέτε αυτά;», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr