Πόλεμος στο Ισραήλ - Ερντογάν: «Γίνεται σφαγή και ανθρωπότητα κάνει τα στραβά μάτια»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Κατά των ΗΠΑ στράφηκε για άλλη μια φορά σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συρία, αλλά και κατά του Ισραήλ για τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία «σφαγή» στην περιοχή μπροστά στα μάτια της «αμέτοχης» ανθρωπότητας, όπως είπε.
«Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι τελικά θα δώσουμε την απάντησή μας σε όσους μας βλάπτουν συμμαχώντας με τους τρομοκράτες σε αυτόν τον αγώνα. Όσοι συνεχίζουν να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς από την εποχή του πολέμου του Κόλπου, υποστηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, ελπίζουμε τώρα να επιστρέψουν τώρα στις ορθολογικές πολιτικές που απαιτούν τα κοινά εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε με νόημα ο Τούρκος ηγέτης, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ.
«Η Τουρκία σέβεται το δίκαιο κάθε κράτους και κάθε οργανισμού με τον οποίο έχει συμμαχικές σχέσεις. Αναμένει κι από αυτούς να σέβονται το δικό της δίκαιο με τον ίδιο τρόπο. Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία, τότε η δυνατότητα του καθενός να καθορίζει τις δικές του πολιτικές και να χαράζει τη δική του πορεία καθίσταται νόμιμο δικαίωμα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν είμαστε περαστικοί, είμαστε οι αφεντάδες αυτού του τόπου»
Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε μάλιστα στις ΗΠΑ ποιοι είναι οι πραγματικοί αφεντάδες αυτού του τόπου και ποιοι έχουν τον κύριο λόγο στην περιοχή.
«Ζούμε σε αυτά τα εδάφη εδώ και χίλια χρόνια, πληρώνοντας ένα τίμημα. Είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτού του τόπου και του πολιτισμού, δεν είμαστε περαστικοί. Είναι προς το δικό τους συμφέρον όσοι είναι ταξιδιώτες εδώ να επανεξετάσουν για άλλη μια φορά τις θέσεις τους και να αρχίσουν να ενεργούν αναλόγως.
Η στάση μας είναι ξεκάθαρη τόσο στον δικό μας αγώνα κατά της τρομοκρατίας όσο και σε όλους τους πολέμους και τις συγκρούσεις στην περιοχή μας. Δεν θεωρούμε σωστή οποιαδήποτε ενέργεια κατά αμάχων και οποιαδήποτε επίθεση με στόχο άμαχους οικισμούς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή.
«Δεν είναι πόλεμος είναι σφαγή»
«Δυστυχώς, η αρχή αυτή παραβιάζεται κατάφωρα στις συγκρούσεις στο Ισραήλ και στη Γάζα. Είμαστε σαφώς αντίθετοι στη δολοφονία αμάχων στο έδαφος του Ισραήλ και δεν αποδεχόμαστε τους χωρίς διακρίσεις βομβαρδισμούς και τη σφαγή αθώων στη Γάζα.
Μια σύγκρουση που διεξάγεται με κάθε είδους επαίσχυντες μεθόδους, κόβοντας το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις εισόδους και τις εξόδους μιας πόλης, καταστρέφοντας τις υποδομές της, καταστρέφοντας όλους τους χώρους λατρείας από τζαμιά μέχρι εκκλησίες, καταστρέφοντας σχολεία, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις πιο βασικές τους ανάγκες, καταστρέφοντας τα κτίρια στα οποία ζουν άμαχοι με βόμβες, δεν είναι πόλεμος αλλά σφαγή», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «δυσανάλογη βία» από το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ συμπεριφέρεται ως οργάνωση κι όχι ως κράτος»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι το Ισραήλ πλέον λειτουργεί ως οργάνωση κι όχι ως κράτος με τον απάνθρωπο -όπως τον χαρακτήρισε- αποκλεισμό της Γάζας, ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να πάρει πρωτοβουλίες να σταματήσει η αιματοχυσία.
«Οι δυσανάλογες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες στερούνται κάθε ηθικής, μπορεί να το ωθήσουν σε μια απροσδόκητη και ανεπιθύμητη θέση στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ο βομβαρδισμός αμάχων οικισμών, η σκόπιμη δολοφονία αμάχων, η παρεμπόδιση οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και η προσπάθεια να παρουσιαστούν όλα αυτά ως κατόρθωμα δεν είναι το αντανακλαστικό ενός κράτους, αλλά μιας οργάνωσης. Το Ισραήλ πρέπει να ξέρει ότι αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως οργάνωση», είπε και συνέχισε:
«Δεν μπορεί να αναμένεται ότι μια πολιτική που ασκείται με διαστρέβλωση των λέξεων, των εννοιών και των γεγονότων, με απροκάλυπτη επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων και με αθέτηση των υποσχέσεών τους θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να ανεχθούν τη συνέχιση των συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το πρόβλημα των καταπιεσμένων και ανθρώπων που θυματοποιούνται εκεί».
«Στο σημείο που φτάσαμε, το ζήτημα είναι η αξιοπρέπεια ολόκληρου του κόσμου, της παγκόσμιας τάξης διακυβέρνησης και ασφάλειας και όλων των θεσμών που έχουν ευθύνες και εξουσίες στο θέμα αυτό. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το παλαιστινιακό ζήτημα είναι καταδικασμένο να παραμείνει άλυτο είναι η διεθνής κοινότητα, η οποία δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις της. Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί έχουν αφήσει τον παλαιστινιακό λαό μόνο του, δεν έχουν δείξει αφοσίωση και έχουν αποτύχει να προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο των Παλαιστινίων», ανέφερε, λαμβάνοντας σήμερα σαφή θέση υπέρ των Παλαιστινίων.
«Η ανθρωπότητα κάνει τα στραβά μάτια στην αδικία»
«Η ανθρωπότητα, η οποία μέχρι σήμερα έκανε τα στραβά μάτια στην αδικία στην περιοχή, δεν δίνει καλό δείγμα γραφής στα πρόσφατα γεγονότα. Λυπούμαστε για την προκλητική στάση των παραγόντων με εξουσία στην περιοχή, η οποία σχεδόν τροφοδοτεί τη φωτιά αντί να επιβάλει την ηρεμία. Καλούμε την Αμερική, την Ευρώπη και τα άλλα κράτη της περιοχής να πάρουν θέση και να κρατήσουν ισορροπίες με βάση το δίκαιο και την ανθρωπιά μεταξύ των μερών.
Όλοι θα πρέπει να απέχουν από παρορμητικές αποφάσεις που έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τον παλαιστινιακό λαό στο σύνολό του, όπως η διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η τυφλή τοποθέτηση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, όταν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν χρήζουν τέτοιας κριτικής όσο και υποστήριξης, το μόνο που θα καταφέρει είναι να βαθύνει την κρίση».
«Έτοιμοι να ασκήσουμε διαιτησία»
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε ξανά σε αυτοσυγκράτηση και αναφέρθηκε στις κινήσεις που κάνει ο ίδιος για να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. «Ως Τουρκία, καλούμε τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. Θέλουμε ο πόλεμος στην περιοχή να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και τα προβλήματα μεταξύ των μερών να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.
Είχαμε 8 τηλεφωνικές συνομιλίες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών κρατών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Συμβούλεψα τον κ. Αμπάς και τον κ. Ζογκ να ενεργήσουν με κοινή λογική και κρατική σοφία.
Χθες το βράδυ, συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Πούτιν, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, και τον κ. Γκουτέρες, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να παράσχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για να αποτρέψουμε την εμβάθυνση και την εξάπλωση των συγκρούσεων. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το χρέος μας, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης και της δίκαιης διαιτησίας, προκειμένου να απομακρύνουμε γρήγορα από την περιοχή μας αυτή τη διελκυστίνδα στην οποία έχει περιέλθει.
Θα χρησιμοποιήσουμε το διάλογο που έχουμε πρόσφατα καθιερώσει με όλες τις χώρες της περιοχής για την εγκαθίδρυση της ειρήνης. Δεν πρέπει να πεθάνουν άλλα παιδιά, άμαχοι και αθώοι άνθρωποι στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Συρία ή την Ουκρανία. Δεν θέλουμε άλλη αιματοχυσία».
«Ο μόνος τρόπος να επιβιώσει το Ισραήλ είναι η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους»
Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε για άλλη μια φορά την πρόταση για δημιουργία ενός ανεξάρτητου ενιαίου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αναγνωρισμένο από ολόκληρο τον κόσμο.
«Η αναζήτηση άλλων λύσεων πέραν αυτής, σημαίνει μόνο περισσότερη καταστροφή, περισσότερα δάκρυα και απώλειες ζωών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ μπορεί να επιβιώσει ως κράτος και να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του. Διαφορετικά, τα γεγονότα από το περασμένο Σάββατο δεν θα είναι τα τελευταία και θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα πολύ μεγαλύτερες τραγωδίες. Δεν θέλουμε το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η περιοχή μας να παρασυρθούν σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Άνοιγμα» στην ακροδεξιά
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα προέβη και σε μία ξαφνική «πρόσκληση» στην αρχηγό της ακροδεξιάς στην Τουρκία, Μεράλ Ακσενέρ, να προσέλθει στην κυβερνητική συμμαχία. «Η πόρτα της Λαϊκής Συμμαχίας είναι ανοιχτή σε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στον αγώνα μας για το μέλλον της χώρας και του έθνους, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ταράσσοντας την ήρεμη μετεκλογική εσωτερική πολιτική σκηνή.
Απαντώντας η Μεράλ Ακσενέρ απέρριψε την πρόταση του Τούρκου ηγέτη: Με ανάρτησή της στο λογαριασμό της στο Twitter δήλωσε: «Η πόλωση, που βαθαίνει λόγω της πολιτικής των συμμαχιών, βλάπτει τη χώρα μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ελάτε, όπως κι εμείς, κατεβείτε στις εκλογές με τους δικούς σας υποψηφίους στις 81 επαρχίες. Αφήστε την τουρκική πολιτική να ομαλοποιηθεί και το έθνος μας να είναι ο νικητής».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr