Πόλεμος στο Ισραήλ - Καθηγητής Χαρίτος σε ethnos.gr: «Κλειδί» για την επόμενη μέρα οι όροι σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας - Το στοίχημα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Βαρόμετρο για τις πολιτικές-και όχι μόνο-εξελίξεις αποτελεί η είσοδος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αναμένεται να σχηματισθεί τις επόμενες ώρες στο Τελ Αβίβ. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθορίσει την πολιτική που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα στην περιοχή η οποία «θα περάσει σε άλλα χέρια» υπό την πρωθυπουργία του Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτιμά ο Γαβριήλ Χαρίτος, διδάσκων Ελληνοισραηλινών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Βράζει» για τέταρτη ημέρα η Μέση Ανατολή, με τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εισβολή των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία. Ήδη ξεκίνησε η προετοιμασία για την χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα και 300.000 έφεδροι βρίσκονται σε θέση μάχης, εξέλιξη για την οποία ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν. Από την πλευρά της Χαμάς, που συνέχισε να βομβαρδίζει με ρουκέτες την Άσκελον, ανώτερο στέλεχός της δήλωσε ότι η οργάνωση πέτυχε τους στόχους της και είναι ανοιχτή να διαπραγματευτεί εκεχειρία. Η Χαμάς φέρεται να κρατά πάνω από 150 ομήρους Ισραηλινούς, ανάμεσά τους γριές γυναίκες και παιδιά, και απειλεί ότι θα αρχίσει να εκτελεί έναν όμηρο για κάθε βόμβα που πλήττει την Γάζα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξηγεί ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ από τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα κριθούν οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες, η διαχείριση του πολέμου, η εικόνα της κρατικής μηχανής που έχει πληγεί στα μάτια των πολιτών της χώρας, η αντιμετώπιση και η επικοινωνιακή διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων όταν το επόμενο διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών των Ισραηλινών που διαπράττονται στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο αυτήν την στιγμή η εικόνα της κρατικής μηχανής στα μάτια των πολιτών έχει πληγεί κατά τρόπο αφάνταστο. «Μέσα σε ένα 24ωρο έχουν πάνω από 1.000 νεκρούς, αγνοούμενους και αιχμαλώτους. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της χώρας που έχει στην εκτίμησή της πολύ ψηλά και την στρατιωτική ισχύ και τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών. Αυτοί οι δύο πυλώνες εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κρατική μηχανή έχουν διαρραγεί κατά τρόπο δραματικό».
Το πιθανότερο σενάριο
Πολύ λόγος στο Ισραήλ γίνεται και για τον όρο που έχει θέσει ο Μπένι Γκαντζ-εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης- τι εννοεί και ποια πρόσωπα θα θελήσει να περιλαμβάνει η διορισμένη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. «Αν περάσει δηλαδή η πρότασή του, το περιορισμένο υπουργικό σχήμα θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων και θα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν στρατιωτική πείρα αποδεδειγμένη» λέει ο κ. Χαρίτος και συνεχίζει: «Αυτό σημαίνει ότι θα θελήσει να παραγκωνιστούν οι εθνοθρησκευτικές φωνές των υπολοιπων κομμάτων διότι αυτό είναι που ουσιαστικά ενοχλεί το στρατιωτικό κατεστημένο. Οι εθνοθρησκευτικές φωνές που θέλουν να καθορίσουν την δική τους γραμμή ιδεολογική και πρακτική».
Στον αέρα η δικαστική μεταρρύθμιση
Σε δεύτερο στάδιο θα κριθεί κατά πόσο η δικαστική μεταρρύθμιση που έχει διχάσει την κοινή γνώμη της χώρας θα προχωρήσει ή όχι. Και αυτό γιατί ένα άλλο θέμα που έχει θέσει ως όρο ο Μπένι Γκαντζ είναι ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν θα προωθήσει κανένα νομοσχέδιο πλην εκείνων που σχετίζονται με την πολεμική διαχείριση της κατάστασης. «Θα απαιτήσει δηλ. να μπουν τα νομοσχέδια για την δικαστική μεταρρύθμιση στις καλένδες. Αλλιώς δεν θα εισέλθει στην κυβέρνηση. και για πολλά στελέχη που συμμετέχουν σήμερα στην αντιπολίτευση το θέμα της μεταρρύθμισης είναι σημαία. Εγώ πιστεύω θέλουν δεν θέλουν ο Μπένι Γκαντζ θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενοτητας».
Γιατί ανησυχούν τα κόμματα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό συνασπισμό
Η ανησυχία ουσιαστικά των κομμάτων που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση είναι επειδή έχουν χτίσει μια καριέρα που βασίζεται πάνω στη δικαστική μεταρρύθμιση απαντά ο κ Χαρίτος και προσθέτει: «Αυτοί φοβούνται μήπως όταν τελειώσει η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας μήπως ο Μπένι Γκαντζ παραμείνει στην εξουσία και φύγουν εκείνοι.
Το χρονικό της «μανίας» των ΗΠΑ για μπλόκο στο TikTok: «Πριν, ήμουν άστεγος» - Οι influencers «φωνάζουν»
«Με κρατούσαν αιχμάλωτη πέντε ημέρες και με βίαζαν»: Σοκάρει η καταγγελία ανήλικης
«Αν τον κατήγγειλα θα με σκότωνε»: Τι είπε η σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής στην απολογία της
Πέθανε ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντένις Λο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr