Financial Times: Η σιωπή από την Αθήνα για τις εξελίξεις στο Βρετανικό Μουσείο δείχνει ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι κοντά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
O πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου φέρεται να δήλωσε στους συναδέλφους του ότι «είναι καθησυχασμένος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα γλυπτά των 2.500 ετών, δεν έχει επιτεθεί στο Μουσείο για τις κλοπές», αποκαλύπτουν οι Financial Times.
«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά στη σιωπή», ανέφερε πηγή από το Βρετανικό Μουσείο που επικαλούνται οι FT. «Υπήρξε σημαντικός περιορισμός στην καρδιά του ελληνικού κράτους». «Ένας γνώστης του μουσείου» είπε, πως ήταν σημάδι, ότι η Αθήνα πιστεύει μια συμφωνία να είναι κοντά».
Οι Financial Times φιλοξενούν δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου που είπε: «Παρακολουθούμε στενά τις εκδηλώσεις στο Βρετανικό Μουσείο και όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμα μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε σχετικά πως: «Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».
Ο Λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου που ηγείται εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ακρόπολη, ισχυρίζεται ότι το κλίμα για μια συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι το καλύτερο από ό,τι ήταν εδώ και 200 χρόνια.
«Το Βρετανικό Μουσείο έχει έναν διορατικό πρόεδρο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πλειοψηφία και πλήρη θητεία και το μελλοντικό σχήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σαφέστερο σε 18 μήνες», είπε στους Financial Times ο Λόρδος Βέιζι.
Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες: «Απίστευτα ανεπαρκής η ασφάλεια, σε κίνδυνο ανεκτίμητα αντικείμενα»
Το δημοσίευμα έρχεται έπειτα από νέες καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούν στο Μουσείο.
Πρώην επιμελήτρια του Βρετανικού Μουσείου ισχυρίστηκε ότι η ασφάλεια εκεί ήταν «απίστευτα ανεπαρκής», γεγονός που οδήγησε στην κλοπή εκατοντάδων -και πιθανώς χιλιάδων- πολύτιμων αντικειμένων.
Και ένας δεύτερος εμπειρογνώμονας δήλωσε στον Independent ότι ένας συνάδελφός του εξέφρασε ανησυχίες στο μουσείο πολλές φορές ήδη από το 2020, αφού εντόπισε ορισμένα αντικείμενα προς πώληση στο eBay.
Καταιγιστικές εξελίξεις
Το ίδρυμα του Λονδίνου συγκλονίστηκε από σκάνδαλο την περασμένη εβδομάδα, όταν αποκαλύφθηκε ότι αναντικατάστατοι θησαυροί είχαν εξαφανιστεί από τα θησαυροφυλάκιά του.
Ο διευθυντής του Hartwig Fischer παραιτήθηκε την Παρασκευή, παραδεχόμενος ότι το μουσείο «δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως».
Ο Fischer είναι η δεύτερη απώλεια για το μουσείο: Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας και Ρώμης του μουσείου απολύθηκε μετά την εξαφάνιση των αρχαίων και αρχαίων αντικειμένων, όπως χρυσά κοσμήματα, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους. Εκτιμάται ότι η αξία τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες, ενώ τα περισσότερα είχαν φυλαχθεί σε μια αποθήκη.
Ο εμπειρογνώμονας αρχαιοτήτων Peter Higgs αρνήθηκε ότι είχε κλέψει τα αντικείμενα, με την οικογένειά του να διαμαρτύρεται για την αθωότητά του. Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ανακρίνει έναν άνδρα, αλλά κανείς δεν έχει συλληφθεί.
Τώρα πρώην επιμελήτρια σε διαφορετικό τμήμα ισχυρίστηκε ότι δεκάδες άλλοι συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές μπορούν να μπουν σε οποιαδήποτε αποθήκη την ίδια εβδομάδα ή ακόμη και την ίδια ημέρα χωρίς να υπάρχει επίβλεψη της καταλογογράφησης, αφήνοντας ανεκτίμητα αντικείμενα σε κίνδυνο.
«Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει πραγματικά να επανεξετάσει την πολιτική ασφαλείας του», δήλωσε η πρώην υπάλληλος, στην εφημερίδα The Independent. «Η καταλογογράφηση ήταν απίστευτα αποσπασματική. Κάθε αντικείμενο έχει μεν έναν αριθμό και μια καθορισμένη θέση στην αποθήκη, αλλά μάλλον στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι το μόνο που έχουν... Τα καταστήματα έχουν συναγερμό αλλά δεν παρακολουθούνται με άλλο τρόπο. Τηλεφωνούσα στην ασφάλεια, τους έλεγα σε ποιο δωμάτιο έμπαινα, έπαιρνα το κλειδί και αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν να κάνω για να έχω πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα αντικειμένων», είπε και συνέχισε:
«Πολλές από τις συλλογές φυλάσσονται στα ίδια δωμάτια με άλλες, οπότε αν κάποιος ήταν ανέντιμος θα είχε την κάλυψη της γνώσης ότι δεκάδες άλλοι επιμελητές, συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές θα βρίσκονταν σε αυτό το δωμάτιο την ίδια εβδομάδα ή ακόμη και ημέρα».
Η πρώην επιμελήτρια διηγήθηκε πώς δεν ήταν ποτέ υποχρεωμένη να ενημερώσει κανέναν για το ποια αντικείμενα επεξεργαζόταν κάθε μέρα. Οι ειδικοί έβαζαν ετικέτες στα συρτάρια όταν αφαιρούσαν αντικείμενα, αλλά δεν υπήρχε καμία εποπτεία γι' αυτό, είπε.
Οι αμοιβές στον τομέα, και ιδιαίτερα στο μουσείο, είναι τόσο φτωχές που πολλοί ειδικοί με φήμη παγκόσμιας κλάσης «καταλήγουν να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την απόκτηση παιδιών ή το φαγητό», υποστήριξε, προσθέτοντας: «Και όταν είσαι τόσο απελπισμένος, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά».
«Πολλοί από τους συναδέλφους μου μόλις και μετά βίας βγάζουν αρκετά για το ενοίκιο, ιδίως με την κρίση του κόστους ζωής. Στο Βρετανικό Μουσείο το θέμα αυτό αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο του προϊσταμένου μου σχεδόν σε κάθε συνάντηση του τμήματος».
Χαρακτηρίζοντας την ασφάλεια του μουσείου «απίστευτα φτωχή», άφησε επιπλέον να εννοηθεί ότι ο κ. Higgs ήταν αθώος. «Επίσης, δεν θα είχε μεγάλο έλεγχο", είπε. "Ακόμη και αν γνώριζε ότι συνέβαινε, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, εκτός αν είχε άμεση ανάμειξη, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε ο ίδιος να απολύσει ακόμη και τον υπεύθυνο χωρίς να παρουσιάσει σαφείς αποδείξεις για το τι είχε συμβεί».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr